Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 27 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Voor de ontkenners: 7 x de grootste fabels over klimaatverandering uitgelegd

Waar een groot deel van de wereld zich flinke zorgen maakt om de toekomst van de planeet en het voortbestaan van dieren en mensen erop, is er ook een groot deel dat niet in klimaatverandering gelooft. Daarom voor eens en altijd: ‘het klimaat schommelt altijd’, en andere fabels over het klimaat uitgelegd.

Voor ‘believers‘, de ontkenners of wie weleens oog in oog komt te staan met iemand die niet gelooft dat we ons zorgen moeten maken om klimaatverandering, is het interessant om zich goed in te lezen in waar we het nu eigenlijk over hebben. Hoog tijd om de argumenten dat klimaatverandering onzin zou zijn, eens op tafel te leggen dus!

Klimaatontkenning

Probeer jij braaf elke dag weer waar je kunt duurzame keuzes en afwegingen te maken, vlieg je minder, eet je geen vlees meer en stem je groen, worden jouw argumenten tijdens een familiediner of een ontmoeting met kennissen ineens onderuit gehaald door statements als: ‘sinds de ijstijd warmt de aarde al op’.

Tijd om eens dieper in de bekende tegens te duiken. We leggen de zeven grootste fabels over het klimaat voor eens en altijd uit:

Fabels over het klimaat uitgelegd

De waarheid is dat klimaatverandering complex is en niet met wat simpele argumenten onderuit te halen is. Onze economie en machtsverhoudingen dragen er bijvoorbeeld aan bij en maken het zomaar terugdringen ingewikkeld.

Dus kun je dít zeggen tegen de volgende klimaatontkenner die je tegenkomt:

1. De wereld is overbevolkt

Dit argument hoor je vaak, omdat er steeds meer mensen bijkomen op aarde. Het is echter een feit dat de rijkste één procent van de wereld het dubbele (!) uitstoot aan CO2 dan de armste helft.

In cijfers komt dat neer op dat de rijkste 70 miljoen mensen wel twee keer zoveel CO2 uitstoten als de armste 3,5 miljard (!) mensen. Wij Nederlanders stoten overigens bovengemiddeld veel uit, twee keer zoveel als de gemiddelde wereldbewoner, zo schrijft Greenpeace.

Aan betere systemen werken, bijvoorbeeld door het niet verspillen van voedsel (momenteel wordt een derde weggegooid!), het fatsoenlijk verwerken van afval en bossen behouden is daarentegen geen slecht idee. Gaan we op de juiste manier met de aarde om – en putten we haar niet meer uit dan nodig – dan is zij leefbaar voor bijna 10 miljard mensen, dat zijn zo’n 3 miljard meer mensen dan er nu leven op de aarde.

2. De aarde warmt al op sinds de ijstijd

De aarde warmt inderdaad vaker op en koelt vervolgens weer af. Het grote verschil en meteen probleem is dat de aarde nu – sinds de opkomst van de industriële revolutievele malen sneller opwarmt dan het ooit deed.

Met andere woorden: door de mens en het kapitalistische systeem dat we hebben gecreëerd warmt de aarde véél sneller op dan elke andere golf. Zo’n 65 miljoen jaar geleden sloeg er een komeet in op aarde waardoor deze tijdelijk opwarmde naar vijf graden (we zitten nu op ruim 1) waardoor 95 (!) procent van al het leven op aarde uitstierf…

3. Hittegolven zijn er altijd al

Het klimaat schommelt altijd en één warme winter of extreem hete zomer, zegt natuurlijk niet meteen iets over een veranderend klimaat. Wanneer er weersveranderingen te zien zijn die langer aanhouden en er steeds vaker extreme weersomstandigheden voorkomen, dán is er wel degelijk sprake van een trend en veranderend klimaat.

Deze 8 simpele acties maken een groot verschil voor een groenere planeet

Juist omdat het opwarmen van de aarde niet van de ene op de andere dag gebeurt, krijgen we in de toekomst steeds meer met weersveranderingen te maken.

4. Klimaatverandering kunnen we niet stoppen

Een veel gehoord tegenargument is dat we ‘toch niets kunnen doen’. De geschiedenis is nog niet geschreven, want dat doen we elke dag weer. Het is inmiddels bekend en bewezen dat 2030 een kantelpunt is als het gaat om klimaatverandering. Is onze CO2-uitstoot tegen die tijd nog steeds niet drastisch verminderd, dan wordt de klimaatdoelstelling van het beperken van een opwarming tot 1,5 graad niet gehaald.

Vanaf dat moment wordt de grootte van het probleem steeds extremer. But again: het is nog niet te laat, elke bewuste of duurzaam gemaakt keuze is er één. Juist de kracht van het ripple effect is ontzettend sterk.

5. Klimaatverandering komt door de hitte van de zon

De opwarming van de aarde op dit moment en in deze intensiteit komt bewezen door het toedoen van de mensheid. Sinds de opkomst van de industriële revolutie bewegen (lees: rijden en vliegen) we meer, zijn er uitstotende fabrieken en is er gigantisch veel massaproductie. In een raptempo zijn we gigantisch veel CO2 gaat uitstoten, en daar heeft de zon helaas niets mee te maken.

6. Bomen nemen de CO2 weer op

Bomen zetten CO2 inderdaad om in zuurstof, maar kunnen dat niet in de snelheid waarmee wij CO2 produceren. Bovendien wordt er wereldwijd massaal ontbost, óók ontzettend veel illegaal.

7. De overheid grijpt wel in als het écht erg is

Dat zou je denken, maar in werkelijkheid wordt het thema klimaatverandering door veel politici gezien als gewoon ‘een ander onderwerp’ zoals verkeer, of een dossier waar iets mee gedaan moet worden.

Bovendien is het veranderen van een complex systeem niet 1, 2, 3 gedaan. Van meer belasting betalen voor belastende producten en het CO2 uitstoten van bedrijven en individuen tot verbod op illegale ontbossing (en daar strenger op controleren): de goede intenties van sommige politici blijkt niet genoeg, klimaatverandering moeten worden afgedwongen door het volk om tot échte verandering te komen.

Word jij ook zo sip van het lezen over het klimaat en de toekomst van de aarde? Je bent niet de enige. Dít is de impact van klimaatverandering op je mentale gezondheid en hoe je daar mee kunt omgaan.

Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️