Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 21 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: Lore (33) verbreekt haar relatie na een heftige klimaatdiscussie

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Op BEDROCK delen wij wekelijks een duurzaam dilemma. Het dilemma van deze week heeft te maken met uiteenlopende klimaatstandpunten en een heftige klimaatdiscussie in de relatie van Lore.

“Drie jaar geleden kreeg ik een relatie met Jur. Na een aantal maanden woonden we al samen in een klein, maar fijn huis.

We hadden het goed, deden veel leuke dingen en bezochten samen veel festivals. De laatste tijd kregen we echter steeds vaker bonje over het klimaat. Jur bleek daar toch héél anders tegenaan te kijken dan dat ik dat deed.

Daar baalde ik vreselijk van, want deze verschillende klimaatstandpunten veroorzaakte steeds vaker ruzie. Zo erg zelfs, dat ik onze relatie met pijn in mijn hart heb verbroken.

Klimaatdiscussie

Het was zijn onverschillige houding die mij vlekken in mijn nek bezorgde. Want hij vond mij maar een klimaatgekkie. Ik at vegetarisch, maar ben inmiddels vegan, rijd bewust geen auto en probeer op verschillende manieren mijn levensstijl te verduurzamen.

Mijn ex daarentegen, at dagelijks vlees en gooide daarvan ook nog eens een fors deel weg. Ook kocht hij recentelijk een nieuwe auto, een Jeep Cherokee, deze bak is een van de minst duurzame vervoersmiddelen op de weg.

Eigen leven

Het is niet erg om een eigen leven te hebben, maar de strijd die wij dagelijks hadden, was niet leuk meer. Zo kocht Jur afgelopen zomer voor zes mensen barbeque vlees in. Kiloknallers. Toen de barbeque niet doorging, heeft hij het gewoon in de prullenbak gemikt. Ook staat hij dagelijks minimaal dertig minuten kei heet te douchen.

Geen toekomst samen

Naast de dagelijkse dingen, werden ook gezamenlijke toekomstplannen een struggle. Jur zou het liefste elk weekend met het vliegtuig een stedentrip maken, terwijl ik dat not done vind. En wat denk je van de volgende stap: samen een huis kopen.

Mijn hart gaat sneller kloppen van een zelfvoorzienend huis met zonnepanelen. Hij vindt dat vooruitzicht allerminst aantrekkelijk.

Lak aan global warming

Al met al werd het mij te veel. De liefde was er nog wel, maar de klimaatdiscussie werd steeds groter. Met overtuigingen dat wetenschappers zich vergist hebben op het gebied van Global Warming, dat warmtepompen klinkklare onzin zijn en dat hij achter politici staat die twijfel zaaien over de opwarming, kan ik hem niet meer serieus nemen.

Hij wil zijn zorgeloze, luxe leven blijven leven zonder ook maar iets te veranderen. Ik wil de wereld mooier achterlaten voor de volgende generatie en daar mijn best voor doen.”

Duurzaam dilemma: Ruud (49) heeft overlast van de warmtepomp van de zijn buurman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️