Laura Saija
Laura Saija Planeet 20 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Hanne (31): ‘Mijn vriend weigert uit luiheid om afval te scheiden’

Haar hele leven is Hanne al milieubewust bezig. Ze scheidt netjes haar afval en koopt duurzaam. Haar vriend Mark is juist het tegenovergestelde. “Hij vindt het te veel moeite”, vertelt ze aan BEDROCK.

“Mijn hele leven ben ik al milieubewust bezig. Dit komt mede door mijn opvoeding. Mijn moeder liet ons heel bewust afval scheiden en spullen hergebruiken. We kregen bijvoorbeeld eigenlijk nooit nieuw speelgoed, behalve op onze verjaardag. Speelgoed kochten we bij een kringloop winkel of kregen we van oudere neefjes en nichtjes.

Afval scheiden

Ook op afval scheiden, was ze heel strikt. Papier ging naar de papierbak en glas in de glasbak. Je zou nooit een lege wijnfles in de prullenbak zien liggen. Eigenlijk ben ik nooit gestopt met het scheiden van afval, ook niet toen ik op mezelf ging wonen.

Mijn vriend Mark is juist het tegenovergestelde. Hij denkt vrijwel nooit na over het milieu en vindt de klimaatdiscussie maar vervelend. Ik woon sinds een jaar met hem samen en sindsdien probeer ik hem afval te laten scheiden.

Verschillende afvalbakken

Zonder succes. Hij weigert afval te scheiden. We wonen midden in de stad dus het is niet zo dat wij verschillende kliko’s in de tuin hebben staan. We kunnen wel ons plastic, glas en papier naar verschillende afvalbakken brengen op straat.

Binnen hebben we wel een afvalbak waar we afval in kunnen scheiden. Mark vindt dit allemaal te veel moeite. Hij gooit het liefst alles bij elkaar. Zelfs de lege flessen gaan bij het restafval. Een jaar lang heb ik Mark aangesproken op zijn gedrag. Ik vroeg elke keer als ik weer plastic bij het restafval zag liggen of hij het in de andere bak wilde gooien.

Te veel moeite

Ik dacht dat als ik hem er zoveel mogelijk op aan zou spreken, dat hij het uiteindelijk wel zou doen maar vorige week kwam de aap uit de mouw. Voor de zoveelste keer wees ik Mark op afval dat niet gescheiden in de bakken lag. Hij raakte geïrriteerd dat ik er weer over begon.

Uiteindelijk biechtte hij op dat hij het te veel moeite vond om alles steeds maar te scheiden. Het wegbrengen vond hij ook te veel werk en hij vroeg zich hardop af of het überhaupt zin had. Mark denkt namelijk dat het kleine verschil dat wij maken door afval te scheiden niets uitmaakt op wereldniveau.

Recyclen

Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat alle beetjes helpen. Ik heb daarom ook gekozen voor een andere aanpak bij Mark. De komende tijd ga ik hem informeren over afval en recyclen. Ook ga ik met cijfers gooien over plastic afval dat in de zee zwerft.

Als ik Mark niet kan overtuigen om afval te scheiden dan weet ik niet of deze relatie stand gaat houden. Voor mij is het een belangrijk onderwerp in mijn leven en we zitten duidelijk niet op één lijn. Hopelijk kan ik hem nog overtuigen om toch afval te gaan scheiden.”

6 tips om deze week zo min mogelijk afval te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️