Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 21 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze 6 tips helpen je om vandaag nog een beter mens te worden

Wie alleen maar televisie kijkt en de krant leest, zou haast denken dat de wereld een plek is vol enge mensen, maar wie reist, wéét dat de meeste mensen gelukkig deugen. De wereld is een kleurrijke plek vol diversiteit, verschillende perspectieven en ideeën. Benieuwd hoe jij een beter mens kan worden? We delen zes tips.

Van de wereld een nog mooiere plek maken, dat kan natuurlijk nooit kwaad. TED.IDEAS komt met praktische tips.

Een beter mens worden

Een beter mens worden, doe je zo:

1. Verbeter je eigen relaties

Een goed mens zijn, begint bij je eigen omgeving. Hoe is jouw relatie met de mensen om je heen? De kracht van kwetsbaarheid speelt daarbij een grote rol. Durf jij je open te stellen naar je geliefden, dingen te delen waarvoor je je misschien schaamt? Door vertrouwen te creëren, maak je een diepere verbinding met de mensen om je heen.

Leren van de Zuid-Afrikanen: over gastvrijheid en een lach van oor tot oor

2. Je bent meer dan je werk

In een wereld waarin we vaker wel dan niet aanstaan en altijd maar druk zijn met werk, werk werk, kan het een waardevol inzicht zijn jezelf er af en toe aan te herinneren dat je meer bent dan je werk. Ja, je kan je werk ontzettend gaaf vinden, er zingeving uithalen en je uitgedaagd voelen (in het beste geval dan), maar vergeet niet je meer bent dan dat.

Neem af en toe de tijd om na te denken, wie je bent zonder je werk. Waar word jij blij van?

3. Wees niet bang om herrie te schoppen

Veel mensen vinden het lastig om voor zichzelf op te komen (ja jij ja, people pleaser!) en zijn zoals dat heet conflictvermijdend. Waar dat aan de ene kant een mooie karaktereigenschap is, is het aan de andere kant niet altijd even behulpzaam voor jezelf.

Je mag er namelijk zijn en je mag best eens wat vaker opkomen voor jezelf als je iets niet wilt doen, ruimte nodig hebt of het ergens niet mee eens bent. Dat heb je nodig om te kunnen groeien als mens.

4. Slechte ideeën bestaan niet

Wees niet bang om nieuwe, gekke ideeën te proberen. Foute keuzes bestaan immers niet. Ben je ergens benieuwd naar? Dan is er maar één manier om erachter te komen of het werkt en of het iets voor je is. Namelijk door het gewoon te doen!

5. Praat meer met elkaar

Naar elkaar luisteren is belangrijker dan ooit. Er bestaan natuurlijk allerlei tips en tricks voor het hebben van een goed gesprek, maar het belangrijkste is dat je ook écht luistert (in plaats van tips volgt die het laten lijken of je luistert). Wees er voor een ander en wees aandachtig wanneer je met elkaar praat. Zó word je een beter mens.

6. Doe je best

Wil je een beter mens worden? Simpel: wat je ook doet, doe altijd je best. Dat is één van de mooiste dingen die je als mens kunt doen. En vergeet niet als iets niet lukt of je iets lastig vindt: je kunt nu eenmaal niet meer doen dan je best.

Hoe de prachtige Afrikaanse ubuntu-filosofie ons leert minder egoïstisch te zijn

Probeer goed te luisteren naar een ander, een ander te helpen, goed voor de planeet te zorgen (koop biologische producten bijvoorbeeld) en probeer bewust te zijn van je aankopen.

Het zijn de kleine dingen die het verschil maken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️