Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 13 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Ben jij een echte people pleaser? Zó stop je daarmee

Al van kinds af aan leren we: pas je aan, aan je omgeving als je geliefd wilt worden. Dit goedbedoelde advies klopt in bepaalde mate, maar je kan er ook makkelijk in doorslaan. Ben jij een echte people pleaser en vind je het lastig te achterhalen wat je zelf wilt? Met deze 3 inzichten van The School of Life, leer je hoe je authentiek kan handelen zonder een people pleaser te zijn.

Op zich is het een duidelijk proces. Je hebt een verlangen: een promotie, een opvallend kledingstuk of een vette wereldreis maken en je doet er vervolgens alles aan om dat te krijgen. Totdat je merkt dat je gewilde baan, kledingstuk of wereldreis niet zo geliefd is bij je omgeving. Wat doe je dan?

Wat vinden anderen ervan?

Velen van ons passen zich aan, aan de mening van anderen en laten onze eigen verlangens voor wat ze zijn. Je wilt immers niet je omgeving teleurstellen, zeker niet als kind, tiener, twintiger of dertiger. Zo komt het dat je het hele leven leert, om te luisteren naar de mening van anderen in plaats van naar jezelf.

Grenzen bewaken 101: 5 tips van een burn-out-expert

Het kan soms tot je veertigste of vijftigste levensjaar duren, voordat je erachter komt wat jouw onderscheidende karakter en brandende verlangens daadwerkelijk zijn. Wie is de authentieke jij, zonder je te laten leiden of beïnvloeden door de mening van anderen? En hoe word je die persoon?

Zo stop je met een people pleaser zijn

Drie inzichten die je kunnen helpen om meer te doen wat jij leuk vindt.

Wees eerlijk naar jezelf en je vrienden

Bedenk eens van welke mensen krijg je energie en een oprecht blij gevoel als je ze ziet? En met welke vrienden ga je om uit gewoonte, omdat je op dezelfde school hebt gezeten of dezelfde gezamenlijke vrienden hebt? Het is belangrijk om in te zien, hoeveel invloed de mensen om je heen hebben op je gemoedstoestand, keuzes en dagelijkse geluksgevoel.

Wees kritisch met welke mensen je omgaat. Ook als je juist wilt omgaan met mensen die door de maatschappij als onsuccesvol worden gezien. Als jouw beste vriend een flierefluiter is en geen vaste baan of woning heeft, maar je keihard met hem kan lachen, waarom zou je dan niet afspreken?

Ontmoet je een bijzonder persoon met een ‘rugzakje’, bijvoorbeeld iemand die in de gevangenis heeft gezeten, maar met een oprecht hart? Volg je gevoel en ga om met de mensen met wie jij je verbonden voelt en en jezelf kan zijn.

Volg geen social media en nieuws meer

Het wordt normaal gevonden om op de hoogte te zijn van het nieuws, social media te hebben en in the know te zijn. Maar wat als het jou helemaal niks brengt? Ben je gevoelig voor slecht nieuws en de mening van anderen en vind je het lastig negatieve berichten los te laten of meningen van je af te schudden?

 

Kies ervoor om een tijdje geen nieuws of social media te volgen en kijk eens wat het met je doet. Grote kans dat jij je veel vrolijker en positiever voelt, zonder precies te weten wat er in de wereld allemaal gebeurt en newsflash: dat is ook helemaal niet nodig.

Stop met indruk maken op mensen die je niet mag

Mag je je baas niet, die vervelende oom met racistische opmerkingen of die collega die zich overal mee bemoeit? Stop met doen alsof. Niet iedereen hoeft jou aardig te vinden, net zo goed als jij hen ook niet mag.

Heb je last van rijangst? Zo kun je het overwinnen

Bespaar jezelf de tijd en energie om door iedereen aardig te worden gevonden. Richt je op de mensen bij wie je een echte verbinding en vrolijk geluksgevoel voelt.

Zo maak je jezelf steeds meer vrij van alle sociale normen en waarden van de maatschappij, als jij je daar niet in kunt vinden. En word je langzaamaan je unieke, authentieke zelf.

Meer leren over de moed om jezelf te zijn en te stoppen met mensen te pleasen? Check onderstaande video van School of Life.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️