Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Liefde & Seks 7 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Hét geheim van een succesvolle relatie aldus filosoof Alain de Botton

Bij Bedrock laten we ons graag inspireren door knappe koppen. Daarom hebben dit keer gekeken naar het werk van filosoof Alain de Botton, de oprichter van The School of Life. In een van de video’s van The School of Life legt de Botton uit wat volgens hem onmisbaar is voor een succesvolle relatie.

Elke relatie heeft zijn ups en downs; daar zijn we het allemaal over eens. En hoewel we liever alleen maar ups zien, ligt volgens de Botton het geheim van een succesvolle relatie in de manier waarop je omgaat met de downs. Interesting…

Scheuren in relaties

In elke relatie krijg je zo nu en dan te maken met frustraties. Dit kunnen kleine frustraties zijn; je krijgt geen of langzaam reactie op Whatsapp, er wordt niet naar je geluisterd of je krijgt geen compliment terwijl je dat wel verwacht had.

Maar het kunnen ook grotere frustraties zijn: je partner zet je voor schut, scheldt je uit of gaat vreemd. Bij beide gevallen ontstaat er een frustratie, wordt het vertrouwen geschaad en ontstaat er – zoals de Botton dat noemt – een scheur.

Must read: Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie

Volgens de Botton kun je een succesvolle relatie niet beoordelen op het aantal scheuren (en de grote ervan). Het geheim van een succesvolle relatie zit ‘m in hoe de scheuren hersteld worden.

Volgens hem zijn er 4 vaardigheden die van belang zijn bij het repareren van scheuren en het herstellen van vertrouwen in een relatie:

1. Je excuses kunnen aanbieden

Je excuses aanbieden is vaak moeilijker dan het lijkt. Het woord ‘sorry’ is in theorie makkelijk gezegd, maar er komt veel meer bij kijken dan alleen dat woordje.

Must read: Vind je ‘sorry’ zeggen lastig? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker

Zo moeten we ten eerste kunnen inzien dat we fout zaten; iets wat op zichzelf al moeilijk is. En daar komt dan nog bij dat we de moed moeten vinden om onze fouten toe te geven. Dat kan een behoorlijk kwetsbaar moment worden; zeker als je net een heftige ruzie achter de rug hebt.

2. De ander kunnen vergeven

Je excuses kunnen aanbieden is niet het enige dat lastig kan zijn. Zo kan het aanvaarden ervan ook een behoorlijke opgave worden. Wanneer de ander je vertrouwen heeft geschaad, kan het accepteren van zijn excuses onmogelijk lijken.

Volgens de Botton is de taak bij het vergeven van de ander dat je inziet dat een goed persoon slechte dingen kan doen. Misschien doet de ander het omdat ‘ie moe, verdrietig, boos, zwak of ontevreden is. Iemand die goed is in vergeven, ziet het goede van de ander in en zal zoeken naar de ‘beste reden’ waarom de ander zich heeft misdragen.

Overigens heeft het goed kunnen vergeven ook het voordeel dat de ander sneller zijn excuses durft aan te bieden. Wanneer de ander met een oprechte spijtbetuiging aankomt, hoeft hij niet bang te zijn voor een extra confrontatie.

3. Iets kunnen uitleggen aan de ander

De derde vaardigheid heeft te maken met hoe goed we iets kunnen uitleggen aan de ander. Wanneer we bijvoorbeeld van mening zijn dat de ander te slordig is, nooit iets doet of te veel geld uitgeeft, is het vaak lastig om dit op een gewone manier uit te leggen. Vaak worden we verdrietig of boos en vergeten we hoe we ons op een goede manier kunnen verwoorden.

Must read: Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner

Volgens de Botton is het belangrijk voor een succesvolle relatie om ervoor te zorgen dat we op een kalme, begripvolle en duidelijke manier uitleggen wat ons dwars zit. En dat we de ander vervolgens de tijd geven om erover na te denken.

4. Iets durven leren van de ander

Wanneer we geconfronteerd worden door de ander, is het vaak makkelijker om ons verdedigend op te stellen of ons gekwetst te voelen. Maar dat is wat je volgens de Botton júíst wil voorkomen.

Hoe makkelijk het ook kan zijn om de confrontatie uit te weg te gaan door tegenargumenten te geven, blijft het belangrijk om door te hebben wat de essentie is van de confrontatie. Let daarom niet op de manier waarop het probleem wordt aangekaart, maar naar het probleem zelf.

Must read: Leren stopt niet na je kindertijd: ook als volwassene kun je vaardigheden verbeteren

Volgens de Botton is het belangrijk om te accepteren dat we nog veel moeten leren. Het is onze taak om in te zien dat we op veel gebieden nog in de kinderschoenen staan en dat anderen ons kunnen helpen om te groeien; zelfs al gebeurt dit af en toe met een beetje kritiek.

In een relatie – zélfs in een succesvolle – komen vaak scheuren voor. De ene scheur is groter dan de andere en de ene scheur is beter te herstellen dan de andere. Volgens de Botton wil je niet trots zijn op een klein aantal scheuren dat je hebt gehad in een relatie, maar op de manier hoe de scheuren hersteld zijn.

Wanneer je als koppel je scheuren goed kunt herstellen, ben je volgens de Botton op weg naar een succesvolle relatie.

Meer van The School of Life:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️