Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 7 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe ik stopte met drinken tijdens de lockdown

Roken is dodelijk; dat weten we allemaal. Het is algemene kennis, maar als je het nog niet wist, word je er in elk geval bij elk pakje sigaretten dat je koopt aan herinnerd. Dat roken dodelijk is staat letterlijk op de verpakking, mét vies plaatje, advies om je huisarts te raadplegen en het nummer van de stoplijn erbij. Maar wat heeft roken met drinken te maken? En wat is de reden dat ik gestopt ben met drinken?

Een jaar, twee maanden en 15 dagen geleden ben ik gestopt met roken. Ik wilde het al een lagere tijd en had het ook al een aantal keer geprobeerd, maar het was me nooit gelukt. Maar die nacht – ik kwam terug van uitgaan en zag dat mijn pakje leeg was – besloot ik om er geen meer aan te steken. Het is gelukt!

Waarom besloot ik dit? Omdat ik niet m’n hele leven verslaafd wilde zijn, omdat ik zo min mogelijk gezondheidsklachten wilde en vooral omdat ik mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zo lang mogelijk wilde zien leven.

Het nieuwe roken

Een paar maanden nadat ik stopte met roken zag ik de documentaire Forks over Knives. In deze documentaire wordt er ingegaan op The China Study, het grootste onderzoek dat er ooit is geweest naar het verband tussen het eten van dierlijke producten en hartziekten, diabetes, borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. In het onderzoek werden meer dan 350.000 (!) verbanden gelegd tussen het eten van dierlijke producten en het vormen van kankers.

Must read: Waarom we allemaal vaker plantaardig zouden moeten eten

Nadat ik deze documentaire had gezien, besefte ik ineens dat er bij de vleesindustrie precies hetzelfde gebeurt als bij de tabaksindustrie. Bijna iedereen eet vlees, er zijn reclames van vlees op tv, er is genoeg onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van vlees, maar weinig mensen weten van de gevaren af.

Het enige verschil tussen de twee industrieën is dat de vleesindustrie 70 jaar achterloopt.

Ook alcohol is ‘het nieuwe roken’

Toen dit kwartje eenmaal gevallen was, kwam ik erachter dat er nog veel meer ‘het nieuwe roken’ is. Denk bijvoorbeeld aan suiker, zout, sociale media en… nu eindelijk waar het artikel over gaat: alcohol.

Must read: Wow: dit is wat suiker met je lichaam doet

Bij alcohol merkte ik dezelfde transitie. Drinken is de normaalste zaak van de wereld, het wordt overal gepromoot, in elke supermarkt en elk restaurant is het te koop en bij elk feestje wordt het geschonken.

Dat is eigenlijk best vreemd als je weet dat het Voedingscentrum adviseert om geen alcohol te drinken, omdat het de kans op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker vergroot. En ook op Jellinek is te lezen dat als alcohol nu zou worden uitgevonden het direct op de lijst met harddrugs zou komen te staan.

Alcohol slechter dan XTC? Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?

Als je het zo bekijkt, zitten we dus eigenlijk aan een harddrug die overal te koop is, overal gepromoot wordt en zelfs met kortingen in de supermarkt ligt.

Hoe ik gestopt ben met drinken

Toen het ‘alcohol-is-het-nieuwe-roken-kwartje’ eenmaal viel, wist ik dat ik ooit weleens zou willen stoppen met het drinken van alcohol. Maar begrijp me niet verkeerd, het was geen makkelijke opgave. Dit had er mede mee te maken dat ik vaak uitging, altijd met mijn vrienden dronk, ik in een kroeg werkte, mijn koelkast altijd vol zat, bij het avondeten een wijntje hoorde en ik dol was op de speciaalbieravonden met mijn broer.

Maar toen was daar: de lockdown. De kroegen gingen dicht, ik zag mijn vrienden niet veel meer en mijn koelkast zat niet meer vol met bier. Een maand dronk ik niet en ineens merkte ik dat ik meer concentratie had dan voorheen, ik een stuk beter sliep, ik veel meer energie had en hoe fijn het was om geen kater te hebben in de ochtend.

Must read: Waarom ik 40 dagen geen alcohol drink

Ik had mezelf niets verboden, maar had met mezelf afgesproken dat ‘als ik de alcohol niet mis, ik ook niet ga drinken’. Met deze regel in mijn hoofd heb ik met vrienden afgesproken, ben ik gaan werken en heb mijn broer gezien, maar heb ik de behoefte niet meer gehad.

En ook al heb ik dan misschien geen alcohol meer gedronken; ik vind het nog steeds gezellig met mijn vrienden, houd nog steeds van avondeten en spreek nog steeds af met mijn broer; ik geniet nog steeds evenveel als dat ik voorheen deed en ik hoef me geen zorgen te maken over de heftige kater van de dag erna!

Lees meer over alcohol:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️