Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 10 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe je je leven simpeler kan inrichten, volgens filosoof Alain de Botton

In een wereld waarin we streven naar succes, onze agenda helemaal volstaat, we continu geprikkeld worden door de buitenwereld, op de hoogte moeten zijn van álles en beschikbaarheid als een verplichting voelt, is het soms lastig om even de rust te vinden en te kiezen voor een eenvoudiger leven. Maar het is niet onmogelijk.

Om een antwoord op de vraag ‘hoe kan je je leven simpeler inrichten?’ te geven, hebben we ons laten inspireren door Alain de Botton, oprichter van The School of Life.

Waarom zijn we zo gestrest?

De Botton vergelijkt ons leven met het leven van een baby. Net als wij wordt een baby blootgesteld aan een hoop prikkels: er wordt tegen haar gepraat, er worden gekke bekken getrokken, ze wordt opgepakt, ze wordt geknuffeld, ze wordt gewiegd en krijgt de hele tijd nieuwe gezichten te zien.

De baby vindt dit allemaal heel leuk, totdat het plots even te veel wordt. Dan wordt ze rustig in bed gestopt en moet ze even slapen. Vervolgens wordt ze weer wakker en is alles weer goed.

Must read: Weg met die onnodige stress en drukte: zo doe je het weer rustig aan

Volgens de Botton begrijpen we dat bij die baby wél, maar vergeten we het bij onszelf. Ons eigen leven is helemaal volgepland. Elke dag gaan we naar ons werk, elke avond naar onze vrienden en elke uurtje dat we vrij hebben besteden we aan het lezen van de krant, het bijhouden van het huishouden en het kijken van films, terwijl we ons vervolgens afvragen waarom we zo gestrest zijn. Alain verwoordt het heel simpel: onze innerlijke baby heeft behoefte aan rust.

’s Nachts rust in ons hoofd

Laten we beginnen met slaap. De Botton zegt dat een groot deel van onze problemen te wijten is aan slaaptekort. Mindere prestaties, depressie en relatieproblemen zijn vaak regelrecht te herleiden naar een tekort aan slaap.

Maar ‘meer slapen’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak vallen we niet in slaap doordat onze nare gedachtes ons wakker houden. Volgens de Botton is dat niet vreemd als we onze dagen helemaal volplannen.

Luister ook: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

Al die volgeplande uren zorgen ervoor dat we overdag niet bezig kunnen zijn met de angsten die we hebben. ’s Nachts wakker liggen door onze gedachten ziet de Botton als ‘de wraak van het brein’, omdat we er overdag geen tijd voor vrijmaken.

Om ’s nachts rust in ons hoofd te vinden, zullen we overdag meer bezig moeten zijn met waar ons brein ons voor waarschuwt. We willen juist tijd vrijmaken om naar ons brein te luisteren, zodat we onze angsten overdag kunnen verwerken.

Hoe we meer rust in ons hoofd krijgen

Hoe we dit volgens De Botton het beste kunnen doen is door elke dag wat tijd vrij te maken om deze 3 punten te noteren:

  • Waar heb je angsten over?
  • Wat doet je pijn?
  • Wat brengt je plezier?

Must read: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Vind je échte doelen

Door tijd vrij te maken en te besteden aan deze 3 punten, kunnen we erachter komen wat onze échte doelen zijn in ons leven. In plaats van bezig te zijn met het behalen van populariteit, succes, rijkdom, status en macht, zullen we eerder geneigd zijn ons bezig te houden met: geluk, stabiliteit, liefde, tevredenheid of zekerheid.

Als we ons met déze doelen bezig houden, wordt ons leven vanzelf een stuk rustig, meer sereen en minder stressvol.

Lees ook: We vroegen filosoof Lammert Kamphuis wat we nog kunnen leren van het stoïcisme

Een rustig leven, los van de prikkels van een volle agenda, alle afspraken die je moet nakomen, het nieuws dat we moeten volgen en de films die we willen zien, is volgens Alain helemaal geen uitvlucht van de belangrijke dingen in het leven, het laat ons juist aandacht krijgen voor dingen die écht belangrijk zijn. Eenvoud is échte wijsheid.

Lees meer over The School of Life:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️