Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 22 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Slaapproblemen? Dan heb je meer kans op het ontwikkelen van astma

Slapeloosheid komt veel voor onder astmapatiënten. Uit berichtgeving van het Longfonds blijkt zelfs dat bijna de helft van de mensen met astma slaapproblemen heeft. Maar nu lijkt ook het tegenovergestelde het geval: mensen met slaapproblemen zouden volgens onderzoek van de Norwegian University of Science and Technology meer risico lopen op het ontwikkelen van astma.

Voor het onderzoek – welke is gepubliceerd in de European Respiratory journal – zijn ruim 17.000 mensen onderzocht tussen de 20 en 65 jaar oud. Allen waren vrij van astma toen zij met het onderzoek startten.

Slaap deelnemer, slaap

Deelnemers werd (gedurende een periode van tien jaar) gevraagd om vragen te beantwoorden met betrekking tot hun slaapcyclus en de symptomen van astma. Ze rapporteerden onder andere problemen met in slaap vallen en gaven aan wat de kwaliteit van hun slaap was.

Wat blijkt? Deelnemers die vaak moeite hadden met in slaap vallen liepen meer risico om in de toekomst astma te ontwikkelen. En niet zo’n beetje ook. De kans steeg met 65 procent. Bij deelnemers die bijna iedere nacht problemen hadden met slapen steeg dit aantal zelfs met 108 procent.

Lees ook: Dit is wat slaapproblemen en depressies met elkaar te maken hebben

Verandering van het lichaam

Het onderzoek laat zien dat er dus niet alleen een effect bestaat van astma op slapeloosheid, maar ook the other way around. Bij mensen met chronische slapeloosheid was het risico op het ontwikkelen van astma drie keer hoger dan bij mensen die geen problemen hadden bij het slapen.

Hoe dit komt? De onderzoekers concluderen dat de verandering die een lichaam ondergaat (bij slapeloosheid) van grote invloed is op de luchtwegen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Slaapproblemen? Dan heb je meer kans op het ontwikkelen van astma
Sluiten