Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 24 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze simpele vraag test je of je een goed persoon bent

Een leugentje (om bestwil), doen alsof je iets niet gehoord hebt, een week niet reageren op Whatsapp en je afval niet oprapen nadat je het naast de prullenbak hebt gegooid. We maken ons allemaal weleens schuldig aan zulke feiten, maar betekent dit ook meteen dat we een slechte mensen zijn? Volgens The School of Life is er een simpele manier om daarachter te komen.

Het enige wat je hoeft te doen is het beantwoorden van de volgende simpele (en ietwat vereenvoudigde) ja-neevraag: denk jij dat je een goed persoon bent?

Er is maar één antwoord mogelijk. Mensen die oprecht goed (vriendelijk, vergevingsgezind, geduldig, zacht, empathisch en schuldbewust) zijn, zullen altijd antwoorden met: ‘Nee’.

Goede mensen

Een persoon kan niet gelijktijdig een goed mens zijn en zich zuiver en schuldeloos voelen. Om bij goedheid te komen heb je het vermogen nodig om je eigen slechtheid te beseffen.

“Maar gemakkelijk is dat niet,” zegt filosoof Martin Heidegger: “Als de mens zich bereid toont zijn schuld onder ogen te komen en zijn bestaan op het spel te zetten dan kan de mens komen tot een eigenlijke schuldbekentenis.”

Een goed persoon is zich continu bewust van de slechte dingen die hij/zij doet (of kan doen), terwijl hij/zij wel vergeeflijk is naar anderen. Een schuldig geweten is het begin van de deugd. Voor de persoon zelf is het dus niet per se fijn om goed te zijn. 

Slechte mensen

Slechte mensen liggen ’s nachts niet wakker met gewetensvragen over hun karakter. Zij zullen eerder geneigd zijn het kwaad in de schoenen van de ander te schuiven. En dat is ook helemaal niet zo gek.

De mensen die wij nu als slecht bestempelen, zullen vaak niet gehandeld hebben vanuit de gedachte slecht te zijn. 

Een goed voorbeeld zijn de bommenwerpers op Hiroshima en Nagasaki. Op het moment zelf dachten zij niet met iets slechts bezig te zijn; de personen werden nota bene als helden ontvangen. 

Lees ook: Welk type ben jij? Dit zijn de 8 persoonlijkheidstypen volgens psycholoog Carl Jung

Zij waren de helden van de oorlog. Helden in ogen van de winnaars. De piloten gooide de bommen niet vanuit slechtheid, maar vanuit een (verkeerde) zekerheid het goede te doen. Pas na de oorlog daalde het besef in over de gruwelijke daad die gepleegd was.

Zo zijn er door de geschiedenis heen tal van voorbeelden waar mensen vanuit de gedachte het goede te doen [idem](bijvoorbeeld vanuit geloof, voor het land, de waarheid, etc.) anderen verlinkten, uitmoordden, opsloten, etc.

Vanuit de idee het goede te doen kan iemand gewetenloos handelen. Zo kan het dus zijn dat iemand met een gerust hart gaat slapen, terwijl hij/zij net een gruwelijke daad gepleegd heeft.

Piekerende mensen

Maar bij goede mensen is dat niet het geval. Zij liggen ’s nachts wakker; piekerend over hun falen en persoonlijke gebreken. De goeden handelen vanuit de idee slecht te zijn. Iets wat ze zó vervelend vinden dat ze anderen er niet mee willen opzadelen.

Uit een schuldgevoel werken ze eraan om zo vriendelijk, empathisch, vergevingsgezind en schuldbewust mogelijk door het leven te gaan.

Bekijk de video die ons inspireerde:

Lees verder om een deugdzamer persoon te worden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️