Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 8 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze work-out is een geweldige booster voor je brein

Work-outs bestaan er je in vele soorten en maten. De één is meer liefhebber van een rondje hardlopen en de ander gaat graag een potje tennissen of doet een fijne yoga-flow. Elke vorm van sporten is goed voor je lichaam én je hersenen, maar toch is er één soort work-out die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Met deze work-out doe je jouw brein (en lichaam) een groot plezier.

Sporten voor je hersenen

Sporten is ontzettend goed voor je hersenen, zo schreven we al eerder. De Hersenstichting schrijft dat wanneer je genoeg beweegt, je hersenen goed doorbloed raken en zo de zuurstof en voeding krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat er nieuwe hersencellen worden aangemaakt én versterkt het de verbindingen tussen hersencellen.

https://www.bedrock.nl/je-hersenen-worden-groter-als-je-sport/

Daarnaast is beweging ook super goed voor de mentale gezondheid.  Een enkele work-out verhoogt al het aantal neurotransmitters in je hersenen, zoals dopamine en serotonine. Dit is de reden dat je je na een sportsessie altijd beter voelt dan ervoor (en waarom sporten zelfs verslavend kan zijn.)

Traplopen als beste work-out

Er is dus geen twijfel over mogelijk: sporten is goed voor de hersenen. Maakt het dan eigenlijk ook nog uit wat voor sport? Jazeker, volgens neuroloog Dean Sherzai is de beste work-out voor je hersenen… traplopen.

Dit komt omdat bij het traplopen veel beenkracht wordt gebruikt. Onderzoek toont namelijk aan dat wanneer je beenkracht gebruikt, er signalen naar de hersenen worden gestuurd die cruciaal zijn voor het maken van gezonde nieuwe hersencellen. Een andere studie laat zien dat sterke benen geassocieerd worden met een brein dat minder snel achteruit gaat.

Beenkracht én cardio

Naast traplopen zijn er natuurlijk nog veel andere sporten waarbij je beenkracht gebruikt, maar traplopen is óók nog eens een vorm van cardio. Hierdoor gaat je hartslag omhoog wat betekent dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat. Voor een heuse brain boost moet je dus voor een combinatie van beenkracht én cardio gaan.

Nu vraag je je waarschijnlijk af: hoeveel trappen moet ik dan oplopen om mijn brein een plezier te doen? Volgens neuroloog Sherzai verschilt dit per persoon, omdat iedereen een andere conditie en sportgewoontes heeft. Maar, je zit sowieso goed als je merkt dat je hartslag omhoog gaat, je een beetje begint te zweten en je buiten adem raakt.

https://www.bedrock.nl/dit-is-waarom-je-met-moeite-de-trap-op-komt-ook-al-ben-je-fit/

Dus, moraal van het verhaal: pak altijd, maar dan ook altijd, de trap in plaats van de lift. Wil je een iets intensievere work-out? Op Youtube zijn er genoeg toffe video’s van een ‘stairs work-out’ te vinden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️