Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 16 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Vaak last van spierpijn? Zo voorkom je het

Ken je dat? Zit je eindelijk in een lekker sportritme, moet je vervolgens een paar sessies overslaan omdat je echt kapot gaat van de spierpijn. Of dat je je de ene dag nog on top of the world voelt in je zumbaklasje en je de volgende dag als stijve hark door het leven moet door je verzuurde spieren. Maar, gelukkig zijn er manieren waarop je die akelige spierpijn kan voorkomen. 

Dit zijn 6 tips om spierpijn te voorkomen.

Wat is spierpijn?

Spierpijn, grote kans dat je het weleens hebt ervaren. Maar wat is het eigenlijk precies? Spierpijn ontstaat wanneer je inspanningen verricht waar je spieren niet aan gewend zijn.

Last van stijve schouders? Dit zijn 12 verlichtende schouderstretches

Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in je spieren. In deze scheurtjes wordt water vastgehouden, waardoor je spieren gaan opzwellen. Dit kan voor jou aanvoelen als spierpijn.

Zo voorkom je spierpijn

Spierpijn is in de meeste gevallen vrij onschuldig, maar toch kan het erg vervelend aanvoelen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je spierpijn kan voorkomen.

1. Skip nooit de opwarming

Met een warming-up bereid je je spieren voor op de schok van een intense work-out. Een goede warming-up duurt ongeveer 10 minuten en je gebruikt hierbij de spieren die je later gaat belasten op een voorzichtige manier.

Ga je bijvoorbeeld squats doen met gewichten, dan doe je in de warming-up squats zonder gewichten. Let ook op dat er niet te veel tijd zit tussen je warming-up en sportsessie zelf.

2. Eet genoeg eiwitten

Eiwitten helpen bij het herstel van je spieren. Zorg er dus voor dat je genoeg van deze proteïnen binnenkrijgt. En wat is dan genoeg? Voor een sporter ligt die hoeveelheid tussen de 1,2 en 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht, waarbij krachtsporters meer nodig hebben dan duursporters.

Good to know: er zijn naast vlees genoeg andere opties die bomvol eiwitten zitten.

3. Stretchen doet wonderen

Naast de warming-up, is ook de cooling down belangrijk. Hierbij stretch je je spieren, bijvoorbeeld met een paar yoga-oefeningen (voor na het hardlopen). Door na het sporten je spieren te stretchen, krijgt je lichaam tijd om tot rust te komen en afvalstoffen af te voeren.

4. Blijf jezelf hydrateren

Drink voor, tijdens en na het sporten altijd genoeg water (of andere hydraterende drankjes zoals kokoswater). Zo blijven je spieren soepel én compenseer je voor alle belangrijke mineralen (elektrolyten) die je kwijt raakt door te zweten.

5. Slaap is je beste vriend

Genoeg slapen is belangrijk en zéker na het sporten. Tijdens je slaap herstellen je spieren namelijk. Moeite met in slaap vallen? Het zou met deze 5 factoren te maken kunnen hebben.

6. Luister naar je lichaam

Of het nu om voeding, slaap of sporten gaat, het is altijd goed om naar je lichaam te luisteren. Je lichaam weet namelijk het beste wat jij nodig hebt en wat je aankan. Bouw je work-out daarom altijd geleidelijk op en stop op momenten dat je extreme pijn voelt.

Time to get out: dit is het effect op je lichaam als je dagelijks wandelt

Sport ze!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️