Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Beweging 31 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Yoga-oefeningen die elke hardloper zou moeten doen

Iedereen die af en toe hardloopt, weet dat het belangrijk is om na een rondje je spieren voldoende te stretchen. Als je dat niet doet, dan kan dat leiden tot pijnlijke en verzuurde spieren. En in plaats van snel-snel een paar stretches te doen bij thuiskomst, kun je er net zo goed een heerlijk self-care moment van maken onder de vorm van deze yoga-oefening, vinden we.

Deze yoga-oefening is speciaal voor hardlopers!

Voordelen van yoga

Even een recap: er is veel onderzoek gedaan naar yoga en de gezondheidsvoordelen ervan. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat yoga goed is voor je fysieke en mentale gezondheid! Yoga kan je ook helpen om in balans te blijven. Eén uurtje per week heeft al effect.

Dat komt omdat je tijdens yoga alle aandacht naar jezelf, je lichaam en je geest richt. Door de bewegingen en houdingen leer je je lichaam beter kennen en ernaar te luisteren. Zo leer je de grenzen van je lichaam kennen.

Lees ook: Waarom yoga onmisbaar is in deze tijd (en waarom het de laatste tijd zo populair geworden is)

Er bestaan natuurlijk oneindig veel yogaoefeningen: van een actieve sequentie om energie te krijgen tot een rustig yin-yoga voor het slapen.

Zo bestaat er bijvoorbeeld ook yoga om je uit een slecht humeur te halen, yoga om je immuunsysteem te verbeteren of yogaposes voor een betere nachtrust. Dit keer beschrijven we een yoga-oefening speciaal voor alle hardlopers.

Yoga-oefening voor hardlopers

Deze yoga-oefening bestaat uit 6 yoga-poses die stijve spieren helpen ontspannen.

Hou elk van deze oefeningen gedurende 5 ademhalingen aan en doe dit telkens voor beide kanten van het lichaam.

1. Downward facing dog

Downward facing dog is een geweldige pose om de achterzijde van de benen te stretchen. Met deze pose ‘verleng’ je als het ware de bilspieren, de hamstrings en de kuiten. Tip: probeer je hielen zo goed mogelijk (maar wel met voorzichtigheid) in de grond te duwen voor een maximaal effect.

Lees ook: Karaokeyoga: meezingen tijdens de downward facing dog

2. Reverse warrior

Ga vanuit downward facing dog naar reverse warior. Deze pose helpt om een sterke basis in de benen te vormen. Daarnaast zorgt de pose ook voor extra stretch in het zijlichaam, het bovenlichaam en de schuine (buik)spieren.

3. Runner’s Lunge

Beweeg je lichaam vervolgens naar een runner’s lunge. Dit zorgt ervoor dat je heupspieren kunnen stretchen, iets wat tijdens stretchoefeningen vaak wordt vergeten. Toch is het enorm belangrijk om de heupspieren voldoende aandacht te geven, als je dit niet doet kan dit immers leiden tot lage rugpijn.

4. Standing Single-Leg Forward Bend

Vanuit runner’s lunge kan je nu makkelijk bewegen naar een standing single leg forward bend (door je benen te strekken en je handen langs beide kanten van je voorste voet te plaatsen). Deze pose geeft de hamstrings (spieren die bij iedereen, maar vooral bij hardlopers erg stijf kunnen zijn) een diepe stretch.

5. Bow pose

Maak vervolgens de overgang naar Bow Pose (door op je buik te gaan liggen en je borst en benen van de grond te liften. Je voeten pak je vast met je handen). Bow Pose opent de volledige voorzijde van je lichaam en maakt je rug flexibeler.

6. Pigeon

De laatste pose in deze reeks is de pigeon pose, die zorgt voor de ultieme opening van de heupspieren. Dit helpt om rugpijn en heupklachten te verlichten, maar zorgt ook voor een emotionele vrijlating.

Wedden dat je je na een rondje hardlopen en deze yoga-oefeningen als herboren voelt? Je spieren zullen je achteraf heel dankbaar zijn.

Meer over beweging?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Yoga-oefeningen die elke hardloper zou moeten doen
Sluiten