Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 14 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws: de plantaardige burger van de McDonald’s in Nederland verkrijgbaar

Loop jij altijd met een grote boog om die grote gele M heen, omdat er geen plantaardige burgers verkocht werden? Daar kan na vandaag nog wel eens verandering in komen: McDonald’s en Beyond Meat hebben de handen ineen geslagen, en samen brengen ze de plantaardige burger McPlant op de markt.

Mocht de naam McPlant een belletje doen rinkelen, dan is er in elk geval niets mis met je geheugen. Begin dit jaar, in februari, kondigde McDonalds namelijk al aan dat ze bezig waren met het testen hun eerste vegan burger. De burger werd eerst uitgetest in Denemarken en Zweden.

En hoogstwaarschijnlijk is deze testfase een groot succes te noemen, want vanaf vandaag is de McPlant na lancering in onder andere Engeland ook in Nederland verkrijgbaar.

McPlant: de plantaardige burger van McDonald’s

De burger is gemaakt van erwteneiwit en moet qua smaak niet te onderscheiden zijn van een rundvleesburger. Volgens Eunice Koekkoek, hoofd corporate communications van McDonald’s Nederland, wordt deze vegan burger overigens niet klaargemaakt tussen het andere vlees dat McDonalds aanbiedt.

En dat is goed nieuws, want je wilt natuurlijk niet dat jouw plantaardige burger in het vet van ander vlees wordt klaargemaakt (zoals bij Burger King wel het geval was). “Voorheen werd er wel rundvlees op klaargemaakt, maar in de periode dat de McPlant op het menu staat niet,” vertelt hij aan Business Insider.

Geen vegan kaas

De burger wordt geserveerd op een sesambroodje. Uiteraard wordt de burger helemaal afgemaakt met mosterd, ketchup, sandwichsaus, augurk, ui, sla en plakjes tomaat.

Waar McDonald’s in onze ogen alleen volledig de plak misslaat, is bij het plakje kaas. Op onder andere het AD lezen we dat de burger niet volledig veganistisch is, omdat er cheddar smeltkaas op de burger zit, aldus een woordvoerder van McDonalds. En dat is natuurlijk een gemiste kans, want er zijn tegenwoordig veel verschillende vegan kazen verkrijgbaar.

Volgens McDonald’s zelf is de McPlant “gericht op flexitariërs die interesse hebben in vegetarische producten”, en sluit deze keuze aan op de burgerstrategie om haar gasten steeds meer alternatieven te bieden voor de standaard rundvlees-, kip- of visburgers.

Plantaardige burger

Deze plantaardige burger is voor McDonalds de eerste variant van een vega burger die op rundvlees lijkt. We zagen al eerder de vegetarische McKroket, vega kipnuggets en een vega kipburger op het menu staan (helaas allemaal tijdelijk), maar een alternatief voor de rundvleesburgers waren er nog niet. Tot vandaag.

Of de McPlant burger dan wel permanent op het menu komt te staan? Nope, ook deze burger wordt tijdelijk verkocht. “We verwachten dat hij volgend jaar een aantal keer terugkomt op de menukaart en daarna hopelijk permanent”, zegt Eunice Koekkoek. Op dit moment is de burger in bijna alle Nederlandse McDonald’s-restaurants van 14 september tot en met 1 november verkrijgbaar.

Zonder vegetarisch of veganistisch keurmerk

Het is wel de moeite waard om te benoemen dat deze McPlant burger zonder vegetarisch of veganistisch keurmerk op de markt komt. Op de website van het Voedingscentrum lezen we dat er in producten met het vegetarisch keurmerk geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van dieren zitten volgens de Nederlandse Vegetariërsbond.

Hetzelfde geldt voor het veganistisch keurmerk: producten met dit keurmerk bevatten helemaal geen stoffen met een dierlijke afkomst. Dat de McPlant burger deze keurmerken niet gekregen heeft, zijn dus vraagtekens bij te zetten. Al heeft dat hoogstwaarschijnlijk iets te maken met dat plakje cheddar kaas.

Vegaburger fan? We delen 10 heerlijke vegetarische burger recepten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Business Insider

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️