Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 21 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Good News Monday: bij de Burger King eet je nu een plantaardige Whopper

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: sinds 8 september staat er iets speciaals op het menu van Burger King: de Plant-Based Whopper!

Dat is natuurlijk goed nieuws. Zo goed nieuws zelfs, dat ik ‘m diezelfde avond nog ben gaan halen.
…en dan kom ik meteen met een tweede portie goed nieuws: hij is lekker!

Steeds meer veganisten

Burger King wil met deze burger inspelen op de groeiende behoefte aan vleesalternatieven in Nederland. Dat die behoefte toeneemt is niet vreemd. Het aantal veganisten in Nederland is naar schatting van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme in de afgelopen 4 jaar van 70.000 naar 150.000 (!) gestegen.

Het is niet gek dat deze cijfers stijgen. Veel meer mensen leren over de negatieve gevolgen van het eten en verbouwen van vlees en door alle lekkere vleesvervangers (zoals deze Whopper) hoeven vleesliefhebbers niks te missen.

Zelf zegt Burger King dat er qua smaak geen verschil zit tussen de ‘normale’ Whopper en de plantaardige variant. Daar kan ik niet over oordelen – voor zover ik weet heb ik de vleesvariant nooit besteld -, maar de Whopper die ik heb gegeten, smaakte mij in ieder geval goed!

Must read: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050

Vleesvervangers nemen de hele wereld over

In samenwerking met De Vegetarische Slager is Burger King van plan de plantaardige Whopper niet alleen in alle Nederlandse filialen, maar in 25 andere Europese landen op de kaart te zetten. Good score voor De Vegetarische Slager dus!

Het gaat sowieso goed met de bedrijven die vleesvervangers maken. De aandelenwaarde van de Amerikaanse concurrent van De Vegetarische Slager, Beyond Meat is in anderhalf jaar van $25 naar $160 gestegen.

In Amerika staan de producten van Beyond Meat nu op het menu van verschillende fastfoodketens en in 2019 is er zelfs een Beyond KFC geopend. Een nieuw KFC-filiaal met een volledig plantaardige kaart.

Ook maakte het bedrijf onlangs bekend uit te willen breiden naar de Chinese markt

Vicieuze cirkel

Doordat er meer veganisten komen, zal de vraag naar veganistisch eten toenemen. Doordat de vraag toeneemt, zal het aanbod ook toenemen. Doordat het aanbod toeneemt (en de producten ook steeds beter worden), zal het aantal veganisten toenemen. Aan deze vicieuze cirkel kan ik wel wennen.

Niet écht veganistisch

De plantaardige Whopper is 100 procent veganistisch. Toch promoot Burger King het niet op deze manier. Dit komt omdat de burger op dezelfde grill gebakken wordt als de vleesWhopper. De burger bevat mogelijk sporen van rundvlees. 

Natuurlijk is dit een kleine tegenvaller voor veganistisch Nederland, maar deze Whopper is in ieder geval een goede bakermat voor toekomstige producten (en dan wèl hun eigen grill).

Wel écht veganistisch:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Good News Monday: bij de Burger King eet je nu een plantaardige Whopper
Sluiten