Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 3 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Jouw nieuwe zomerbestemming: hiken en mountainbiken door Centraal Portugal

Waar we als Nederlanders uitmuntend zijn in de beste en meest verre oorden vinden, zijn er ook een heleboel plekken in de wereld die we nog lang niét hebben ontdekt. Ook niet als die eigenlijk helemaal niet zo ver van huis zijn. Zoals de hidden gem Centraal Portugal. Wij brachten een bezoek aan de prachtige streek die zich perfect leent voor rust, natuur en avontuur.

In het kader van ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’, gingen we op onderzoek uit in dit prachtige gebied, omringt door natuur, natuur en nog eens natuur. En dat zonder veel toeristen. We like!

Centraal Portugal: de nieuwe go to 

Hoewel Portugal al jáááren in trek is bij menig toerist, en yes, ook door een flinke groep Nederlanders, beperken we ons grappig genoeg meestal vooral tot de plekken die we al kennen. Zo heb je vast weleens een citytrip naar Lissabon of Porto gemaakt of ben je op een zonvakantie naar Zuid-Portugal in de Algarve geweest, maar is de kans groot dat Centraal Portugal helemaal niet op jouw radar staat. Zonde!

Wie houdt van een vakantie in rust, ongerepte natuur, bergen (want yés Portugal heeft een flink berggebied, ook al zou je dat misschien niet meteen denken), heerlijke lokale producten (van wijnen tot hout en kaas, yum!), materialen die uit de streek – en dan ook echt alleen die streek – komen, co-workplekken in the middle of nowhere, een skiresort (geen grap) en natuurlijk dat alles met een heerlijke, zachte temperatuur. Want we hebben het natuurlijk nog steeds over Portugal.

De mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

Heb je even geen zin in een luie strandvakantie waarbij je de hele dag op je handdoekje ligt te bakken, of in elk geval niet de hele tijd, dan raden we zeker aan een roadtrip te maken door Centraal Portugal. Wat je overigens gemakkelijk kan combineren met een bezoekje langs het strand. Want Portugal is een relatief klein land.

Bron: Pedro Ribeiro ©_Aldeias de Montanha

Viseu

Een beetje cultuur snuiven, dat lukt in Portugal wel. Wie benieuwd is naar de interessante en verrijkende geschiedenis van Portugal, wil zeker een bezoek brengen aan het stadje Viseu (spreek uit als: vie-see-oe). Oude kerken, kleine straatjes met klinkers, traditionele restaurants en vooral: een prachtig uitzicht op het omringende berggebied. Ook een pérfecte plek om een van de lokale wijnen uit de Dão-regio te proeven.

Extra leuk: Viseu is uitgeroepen als best leefbare stad in Portugal.

Serra da Estrela

Serra da Estrela is bij uitstek onze favoriete go to in Portugal. Wie van natuur, hiken, bergen, watervallen en niet van de begaande paden houdt, zal instemmend met ons mee knikken. Het berggebied in het Centraal-Oosten van het land, is een uitgestrekt gebied en meteen het hoogste gebied van het land.

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Rosa in Portugal

Bergen

De hoogste berg van het vasteland van Portugal ligt in Serra da Estrela en is bijna 2000 meter hoog, 1993 om precies te zijn. Daar is tevens ook het enige skiresort van het land gevestigd. Hoe tof: snowboarden of skiën in Portugal, dat kan dus gewoon!

Het is natuurlijk niet zo’n uitgestrekt gebied als in de Alpen, maar op een bijzondere skilocatie in de bergen zijn zónder een stoet aan Duitse, Nederlandse en Franse toeristen is ook wat waard, niet?

Ook staat Serra da Estrela bekend om haar heerlijke lokale kazen en het verse bergwater die je beiden door het hele land kunt kopen.

Op pad met een bioloog

Ben je eenmaal in de bergen? Huur dan een lokale tourguide. Zelf ging ik op pad met een bioloog die de regio inclusief alle flora en fauna op z’n duimpje kende. Dat maakt een hike en wandeling door een nieuw gebied direct 10 keer zo interessant.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Kleine vogels, verhalen over wolven, planten en kleine zijpaadjes naar strakblauwe bergriviertjes. Dat ontdek je simpelweg niet als je in je eentje op pad gaat.

 

Centraal Portugal
Vista Aérea de Folgosinho

Co-workplekken

Het berggebied is steeds meer upcoming en speelt handig in op remote workers. Zo zijn er in 3 verschillende dorpjes tegenwoordig heuze co-workplekken te vinden. En dat midden op de bergen in kleine schattige bergdorpjes, onder andere in Lapa dos Dinheiros. Hoe tof is dat? Calls doen, projecten afmaken: het kan gewoon in alle rust terwijl je uitzicht hebt op prachtige bergen.

Waarom komen er steeds meer systeemverlaters?

Perfect voor wie zich in alle rust wil kunnen concentreren, een boek wilt schrijven of wat dan ook, en de rest van de tijd zich wilt onderdompelen in de wilde natuur.

Bekijk de website voor alle co-workplekken, je kunt gewoon een plekje reserveren als je in de buurt bent.

Burel Factory

Hetzelfde berggebied staat bekend om haar speciale wol, ook wel burel genoemd. Het is wol die uit deze streek komt en alleen op deze plek in de hele wereld op deze manier wordt gemaakt. Hoe bijzonder?

In de Burel Factory kun je een kijkje nemen hoe Portugezen met liefde en aandacht de duurzame wol bewerken tot prachtige stoffen, doeken en mode-items.

Belmonte & mountainbiken

Eén van de laatste stops die je niet wilt overslaan is het dorp Belmonte, met een prachtige oude stijl uit de 13e eeuw en een rijke geschiedenis die niet te missen is als je door het dorpje wandelt of fietst. Door de oude stadsmuur die het dorp vroeger beschermde tegen indringers en pittoreske Portugese huisjes waan je je voor heel even een paar eeuwen terug in de tijd.

Ook leent het gebied zich om een mountainbike te huren en met één van de lokale tourguides naar de nabijgelegen dorpjes te fietsen, door de heuvels en bloemenvelden.

Je begrijpt: dit is geen doorsnee citytrip, maar wel een perfecte must visit als je wilt genieten van de natuur, slow living of even op afstand wilt werken. En wie wilt dat nu niet?

Nog meer weten over over Centraal Portugal, de bijzondere bergdorpjes, mountainbike en hike routes en andere must visits? Je bekijkt het allemaal via de website van Centraal Portugal. En nog beter: ben je benieuwd wat er in deze dromerige stadjes afspeelt en welke evenementen je niet wilt missen? Elke twee weken staat er een nieuwe update op de inspiratiewebsite ‘Togetherness van Center of Portugal’. Je kunt natuurlijk ook Centraal Portugal in de gaten houden via Twitter, Instagram of Facebook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️