Eva Spigt
Eva Spigt Psychologie 3 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De signalen van emotionele ontrouw (en hoe erg is dat eigenlijk?)

Ontrouw kennen we allemaal, vaak wordt dat gezien als met iemand anders het bed induiken of achter de rug van je partner om zoenen met die leuke collega. Maar er bestaat ook zoiets als emotionele ontrouw, ‘vreemdgaan zonder seks’ genoemd. Dat dit net zo schadelijk kan zijn voor je relatie als lichamelijk vreemdgaan, leggen wij voor je uit.

Ga jij of je partner emotioneel vreemd? Dit zijn de signalen van emotionele ontrouw.

Wat is emotionele ontrouw?

Het delen van je gevoelens en diepste gedachten met iemand anders achter de rug om van je partner, wordt gezien als emotionele ontrouw. Degene met wie jij deze gevoelens deelt, wordt hierdoor steeds belangrijker in je leven. Zo bouw je een band op die misschien wel sterker kan worden dan die met je partner.

Onderzoek: met deze karaktertrek zou je eerder vreemdgaan

Om een affaire te hebben, hoef je dus helemaal niet lichamelijk vreemd te gaan. Emotionele ontrouw is bijna een epidemie zegt de Amerikaanse schrijfster en psycholoog Shirley Glass. In haar boek ‘Not just Friends’ omschrijft ze het volgende: ‘’De nieuwe ontrouw is tussen mensen die diepe, gepassioneerde relaties aangaan en er te laat achter ­komen dat ze de grens overgegaan zijn van een platonische vriendschap naar een romantische liefde.”

Het is zelfs zo dat 82 procent van de koppels die Shirley behandelde een affaire had met iemand die eerst gewoon een vriend was. Onschuldig appen met die sexy collega achter de rug van je partner om, is dus toch een beetje oppassen geblazen.

Wat zijn de signalen van emotionele ontrouw?

  • Je vertelt de person meer details over je dag, werk of plannen dan je partner
  • Je bespreekt je eigen liefdesrelatie, veel negatieve dingen, meer met deze persoon dan je eigen geliefde
  • Achter de rug van je partner om besteed je veel meer tijd met die andere persoon
  • Je merkt op dat je eigenlijk veel meer aandacht aan je uiterlijk besteed dan voor je eigen partner
  • Je raakt de andere persoon veel aan, al dan niet op een niet-seksuele manier
  • Als je geliefde beelden zou zien van jou en de andere persoon, zou jij daar ongemakkelijk van worden
  • Jullie hebben uitgesproken dat er een ‘’klik’’ is maar er niks mee te doen omdat je gebonden bent

Wat kan je doen bij emotionele ontrouw?

Als jij schuldig bent aan emotionele ontrouw, of je partner, dan kan je relatie hierna in zwaar weer verkeren. Er is dan wel geen sprake van (lichamelijk) vreemdgaan, een band met iemand anders opbouwen, kan soms net zo funest zijn voor de relatie.

https://www.bedrock.nl/zo-kan-vreemdgaan-bijdragen-aan-je-persoonlijke-groei/

Er is een oplossing, as always: communiceren. Ga samen na wat de reden is achter emotionele ontrouw. Blijf bij je gevoel, houd het dus persoonlijk. Waarom zocht je aandacht bij een ander? Mis je iets wat je ergens anders zoekt? Geef dat aan, bespreek het. Wat kan een oplossing zijn? Wat heb jij nodig?

Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘’Ik voel me genegeerd’’ in plaats van: ‘’Jij negeert me de hele tijd.’’ Open en eerlijk zijn waarom een van jullie een band heeft opgebouwd met een ander, is de enige manier om er samen uit te komen. Wie weet komen jullie er sterker uit dan ooit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️