Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom we vaak verliefd worden op een collega

Als je kijkt naar je eigen netwerk is de kans groot dat je wel íémand kent die ooit een romance heeft beleefd met een collega. En of dat nou bij onschuldig flirten blijft of uitmondt in een vaste relatie: feit is dat verliefd worden op een collega behoorlijk vaak voorkomt.

Maar hoe komt dat eigenlijk?

Verliefd op een collega: de cijfers

Een relatief recent en grootschalig onderzoek naar liefde op de werkvloer is dat van CBS. Uit de resultaten bleek dat 4 procent van alle werknemers in Nederland een relatie heeft met een collega.

Uit onderzoek van datingsite Parship blijkt dan weer dat 20 procent van de deelnemers heeft geflirt met een collega, waarvan 7 procent aangeeft dat dit geleid heeft tot seks op (!) de werkplek. Van de vrouwelijke deelnemers gaf bovendien 10 procent aan dat er ooit verliefde gevoelens zijn ontstaan voor een manager.

Waarom een introvert minder snel verliefd wordt dan een extravert

Waarschijnlijk zijn die cijfers trouwens nog een onderschatting van de realiteit: veel mensen schamen zich immers voor affaires of flirts op de werkvloer (dit gebeurt immers niet alleen bij singles!) en zullen daarom minder snel geneigd zijn om dit eerlijk te bekennen tijdens zo’n onderzoek. Kortom: flirten en liefde op de werkvloer is een behoorlijk gangbaar fenomeen.

Zo gek is het niet…

Hoe dat allemaal te verklaren valt? Ver moet je het niet echt gaan zoeken: omdat je met je collega’s ten eerste een héél groot deel van je tijd spendeert. Bovendien hebben jullie in ieder geval één gemeenschappelijke interesse: je gezamenlijke werkplek. Daaruit vloeit voort dat je met collega’s ook vaak in dezelfde dingen gelooft en dezelfde soort waarden belangrijk vindt.

Met deze 36 vragen word je verliefd op een vreemde

Bovendien is de werkvloer ook een erg laagdrempelige, ontspannen manier om iemand te leren kennen. Aan het koffieapparaat een praatje beginnen met een nieuwe collega voelt immers heel wat minder eng aan dan tegenover iemand zitten in een bar omwille van een Tinderdate.

Vergeet daarbij ook niet dat flirten op het werk ook de verveling wegneemt. Want zeg nou zelf: een saaie vergadering wordt toch een stuk aangenamer wanneer je stiekem een seksueel getint appje van die collega leest? Juist ja…

Hoe weet je of iemand verliefd op jou is? 5 x belangrijke signalen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️