Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 17 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: met deze karaktertrek zou je eerder vreemdgaan

Ontrouw: het is iets waar je het liefst niet mee te maken krijgt en waarvan je dan ook hoopt dat het jou niet zal overkomen. Net zo min hoop je waarschijnlijk dat jij degene bent die je schuldig maakt aan overspel. Maar wist je dat de karaktertrekken die je hebt een rol kunnen spelen bij vreemdgaan?

Welke eigenschappen zijn dat dan? Dat werd duidelijk uit een review van 51 onderzoeken wereldwijd, die zich richtten op karaktertrekken die een rol spelen bij overspel.

Big Five

Er is een link tussen je karaktereigenschappen en vreemdgaan. Bij 51 onderzoeken werden er overeenkomsten gevonden over wat voor eigenschappen dat waren. Daarbij werd onder andere gekeken naar de Big Five: vijf belangrijke clusters van persoonlijkheidseigenschappen. Deze clusters zijn extraversion, agreeableness, openness, conscientiousness en neuroticism.

Vooral mensen die laag scoren op vriendelijkheid (agreeableness) en gewetensvolheid (conscientiousness) gaan volgens het onderzoek sneller vreemd.

Wat is emotioneel vreemdgaan eigenlijk?

Grotere kans op vreemdgaan

Mensen die niet goed scoren op vriendelijkheid kunnen onhartelijk en afstandelijk zijn en niet tactvol. Zo is het voor hen moeilijker om rekening te houden met gevoelens van anderen.

Wanneer je niet gewetensvol bent, ben je waarschijnlijk onbekommerd, heb je moeite om zaken op orde te houden en vind je het moeilijk om verleiding te weerstaan.

Mensen met deze eigenschappen maken sneller een misstap dan mensen die bijvoorbeeld wel heel veel rekening met anderen houden.

Waarom gaan mensen vreemd? Een psycholoog geeft antwoord

Ook mensen die meer extravert zijn, lopen het risico om sneller de fout in te gaan. Onderzoekers geven aan dat dit waarschijnlijk komt doordat extraverte mensen een grotere sociale kring hebben. Daardoor hebben zij ook meer kansen om vreemd te gaan. Daarnaast zijn extraverte mensen impulsiever en kunnen ze makkelijk toegeven aan verlangens.

Duistere triade

Mensen met persoonlijkheidseigenschappen die horen bij de ‘duistere triade’, narcisme, psychopathie en Machiavellisme, lopen ook risico.

Mensen die psychopaat zijn, zijn vaak manipulatief en asociaal. Ze gaan op zoek naar sensatie. Narcisten houden veel van zichzelf, terwijl ze andere mensen juist graag kleineren.

Het Machiavellisme komt van de gelijknamige Italiaanse politicus en filosoof, wiens politieke standpunten effectiviteit hoger in het vaandel hadden staan dan moraliteit. Hierbij horen eigenschappen als ongevoelig en uitbuitend, die met name gericht zijn op macht.

Bedrogen door je partner? Dit is wat dat met je gezondheid doet

Wanneer je hoog scoort op één van deze gebieden, is de kans groot dat je vaker vreemdgaat.

Hexaco

Ten slotte werd er een onderzoek gedaan aan de hand van het model HEXACO, opgezet door Canadese (organisatie)psychologen Kibeom Lee en Michael C. Ashton. HEXACO staat voor honesty-humility, emotionality, extraversion, agreeableness, conscientiousness, en openness to experience.

Voor het onderzoek is eigenlijk alleen de honesty-humility belangrijk, ofwel integriteit. Mensen die laag scoorden op de honesty-humility schaal zouden ook eerder vreemdgaan.

Herken jij je in enkele van deze eigenschappen? Geen zorgen! Het betekent natuurlijk niet dat je onvermijdelijk vreemd zúlt gaan. Helemaal niet nu je je er bewust van bent.

Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan

Niet vreemdgaan?

Nu vraag je je misschien af: met voor eigenschappen heb je het minste risico om vreemd te gaan? Mensen die hoog scoren op vriendelijkheid en gewetensvolheid, zijn beter in het doorzetten in hun huidige relatie.

Herken jij jezelf of jouw partner hier in? Dan is er een minder grote kans dat je vreemdgaat!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️