Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 17 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Vakantiestress: de paradox van op vakantie gaan

Inpakken en wegwezen voor de vakantie: het is niet altijd mogelijk. Er is altijd een hoop wat geregeld moet worden: wat neem je mee en waar ga je verblijven? Welk vervoer ga je nemen? Misschien herken je het nog wel van afgelopen zomer, toen we allemaal weer lekker weg mochten en je zelf vakantiestress had.

Reizen moet leuk zijn, maar de vakantiestress zorgt soms voor veel spanning. Hoe ga je daarmee om?

Vakantiestress

Toen je zes was, pakten je ouders waarschijnlijk de auto in, misschien wel gehaast en met een rood gezicht. De laatste dingen moeten nog gebeuren voordat je weggaat. Nu je ouder bent, begrijp je die stress wel. Maar waarom ervaren we stress tijdens of voor de vakantie? En wat kan je er tegen doen?

Misschien herken je het wel als we zeggen dat de laatste week voordat je op vakantie gaat nog zwaarder voelt dan elke andere doorsnee werkweek. Het is dan ook niet gek dat jij en je reisgenoten echt toe zijn aan vakantie. Je kan je echter afvragen: komt het niet juist door de drukte van het plannen dat je nu vakantie nodig hebt?

Het doel van vakantie is natuurlijk om bij te komen en te ontspannen, maar veel mensen vergeten om ook ontspannen aan een vakantie te beginnen. Verdien je het dan niet om vakantie te nemen als je niet moe of gestrest genoeg bent? Moet je eerst extra vermoeid zijn om drie weken weg te mogen? En gaat dat dan niet een beetje aan zijn doel voorbij?

https://www.bedrock.nl/werk-los-koppelen-vakantie/

Waarom stress?

Toch is het, als je erover nadenkt, niet zo gek dat je de week voordat je weggaat extra gestrest bent. Er moet nog veel gebeuren. Je moet je koffer nog inpakken. Misschien moet je nog extra boodschappen doen. Het afscheid mag niet vergeten worden, of je huisdier die naar een ander onderkomen moet.

Tijdens de vakantie wil je geen werk doen, daarom prop je het nog maar even snel in een kortere tijd dan normaal mogelijk zou zijn. En oh, ondertussen moet je nog even een reisverzekering afsluiten.

Er zijn honderd dingen waar je tegelijk mee bezig bent, honderd dingen waar je aan denkt en die je aandacht opeisen. Daarmee komt de stress vanzelf.

Gevolgen van vakantiestress

Het is niet goed om gestrest op vakantie te gaan. Je denkt dat je op vakantie wel zal bijslapen, maar vaak is dit niet het geval. Ook is het niet waar dat problemen wel zullen verdwijnen, als je eenmaal op reis bent.

Stress op vakantie zorgt voor ruzies onderweg, verminderde weerstand tegen ziekten en een verminderde tolerantie voor eventuele tegenslagen (waarvan je weet dat ze gaan komen). Het is dus belangrijk om hiervan bewust te zijn, zodat je er rekening mee kunt houden.

Remedie tegen vakantiestress

Het is dus niet zo gek dat je vakantiestress ervaart. Wat kan je er dan tegen doen? Er zijn gelukkig enkele manieren om de stress te verminderen.

Kom tot rust

Kan je een paar dagen voor je vakantie vrij nemen? Dan is dat aan te raden. Het plannen van een vakantie terwijl je nog werkt is druk. Zo voorkom je dat je uitgeput aan de vakantie begint. Ook zou je je werk tijdig aan een collega kunnen overdragen.

Maak lijstjes

Dit hoeft niet alleen lijst te zijn voor wat je mee wil nemen, maar ook voor dingen die je misschien nog moet kopen of andere zaken die je moet regelen. Misschien moet iemand bijvoorbeeld voor je huisdieren of planten zorgen.

https://www.bedrock.nl/doorwerken-op-vakantie-millennials-hoe-erg/

Maak afspraken

Het is goed om afspraken te maken met je medereizigers. Zo voorkom je ruzies. Spreek daarnaast ook je verwachtingen uit, misschien verschillen deze wel van anderen. Geef elkaar de ruimte. Ook dit helpt om irritaties te voorkomen.

Stel je verwachtingen bij

Een perfecte vakantie zal waarschijnlijk moeilijk te bereiken zijn. Misschien lijken andere vakanties op Instagram wel zo mooi, maar vergeet niet dat de negatievere kanten daarbij niet te zien zijn. Er gaan soms dingen fout, maar vergeet niet dat dat bij het leven hoort en dat er oplossingen zijn.

Reizen kan je ook heel gelukkig maken! Het zou zonde zijn als je die kans niet greep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️