Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Werk 28 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Dus daar komen die burn-outs vandaan: veel werkgevers verwachten zelfs bereikbaarheid op vakantie

Van 2015 tot 2017 steeg het aantal werkende vrouwen met een gediagnosticeerde burn-out van 9,4 procent naar 15 procent – bij mannen ging het van 6 naar 9 procent, schreven we al eerder. Dat komt natuurlijk grotendeels door de maatschappij waarin we leven, die van ons verwacht dat we ‘er altijd alles uit halen wat erin zit’. Maar de verwachtingen van de werkgever hebben er misschien ook iets te maken, blijkt nu.

Steeds meer werkgevers verwachten namelijk bereikbaarheid op vakantie.

Bereikbaarheid op vakantie

Heb jij weleens geprobeerd je werkmail te checken bij de receptie van een camping in the middle of nowhere in Spanje? Of je aan het zwembad in Turkije heel erg druk lopen maken om een appje van een collega, in plaats van gewoon een boek te lezen? Je bent niet de enige, blijkt uit onderzoek onder ruim 1500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar. Dat werd uitgevoerd door Markteffect, in opdracht van Tele2 Zakelijk.

Uit de resultaten blijkt dat 45 procent van de werknemers zich onder druk voelt gezet door de grote hoeveelheid mails en telefoontjes. Onder millennials is dat percentage (niet geheel onverwacht) nog hoger: 50 procent van hen voelt de druk van hun werk nog op vakantie en heeft het idee bereikbaar te moeten zijn.

Dit vind je misschien ook interessant: De nadelen van technologie: je telefoonverslaving en hoe die je productiviteit naar beneden haalt

Verwachtingen van werkgevers

En die drang om even snel onze werkmail te checken als we eigenlijk rust zouden moeten nemen, komt niet alleen vanuit onszelf. Zo blijkt dat bijna de helft van de werkgevers verwacht dat werknemers hun e-mail blijven checken op vrije dagen – dus ook in de vakantie, ja. Zelfs een kwart van de collega’s verwacht gewoon een reactie als iemand afwezig is.

Maar dat het in zulke hoge mate gebeurt, betekent niet dat we dat zomaar moeten accepteren. Vakanties zijn er juist om je even los te weken van je werk, en werkgevers en collega’s moeten daar respect voor hebben. Zorg er daarom voor dat het altijd duidelijk is wanneer je niet bereikbaar bent door vrije dagen in je digitale agenda en je out of office te zetten.

En word je aangesproken op je (gebrek aan) bereikbaarheid op vakantie, aarzel dan niet om je baas te vertellen dat je recht heb op écht vrije dagen. Hij of zij wil toch ook dat je daarna weer genoeg opgeladen bent om er vol tegenaan te gaan?

Alles weten over de burn-out? Lees onze ultieme gids over de burn-out (hoe voorkom je ‘m en hoe kom je ervan af

Meer lezen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes en tips over werkgerelateerde zaken? Volg Bedrock @ Work op LinkedIn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Dus daar komen die burn-outs vandaan: veel werkgevers verwachten zelfs bereikbaarheid op vakantie
Sluiten