Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 18 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Putjes in je billen en benen? Zó ontstaat cellulite

Putjes in je benen? Kuiltjes in je buik? Veel vrouwen hebben na de puberteit cellulitis, het is iets wat bij het lichaam hoort. Naast je benen of je buik kunnen ook je billen of dijen het doelwit zijn. Maar hoe ontstaat cellulite nou eigenlijk?

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd, dankzij de bobbelige huidstructuur waar je het aan kan herkennen. Op deze manieren kan cellulite ontstaan.

Wat is cellulite?

Zoals gezegd, is cellulite een verschijnsel waarbij je putjes of kuiltjes krijgt in je benen, buik of dijen. Veranderingen in de vetcellen en onderhuidse bindweefsels hebben alles te maken met hoe cellulite ontstaat.

Sommige vetcellen worden bij cellulite groter, waardoor ze het bindweefsel op sommige plaatsen onder huid omhoog duwen. Daardoor ontstaan de bobbeltjes op je huid, oftewel: de sinaasappelhuid.

https://www.bedrock.nl/body-positivity-instagram/

Cellulite vs. cellulitis

Het is belangrijk om cellulite niet te verwarren met cellulitis. Dikwijls haalt men deze verschijnselen door elkaar, maar toch zijn ze volledig verschillend.

Door een bacteriële infectie in het onderhuidse weefsel ontstaat de huidaandoening cellulitis. Gevolgen van cellulitis zijn: een rode en gezwollen huid, pijn en hoge koorts. Bij cellulite heb je dat allemaal niet.

Hoe ontstaat cellulite?

Nu we dat onderscheid gemaakt hebben, vraag je je waarschijnlijk af: hoe ontstaat cellulite dan?

Cellulite komt vooral bij vrouwen voor. Dat komt omdat we een andere huid hebben dan mannen. Mannen hebben een lager vetpercentage dan vrouwen en een andere structuur in hun bindweefsel.

Body positivity betekent niet wat je denkt dat het betekent

Er zijn verschillende oorzaken voor cellulite:

1. Leeftijd

Door vermindering van collageenproductie wordt je huid dunner en minder elastisch. Het bindweefsel wordt zwakker en kan plaatselijk omhoog worden geduwd.

2. Huidskleur

Is je huidskleur donkerder? Dan bevatten de diepere lagen van je huid ook meer bindweefsel.

3. Hormonale veranderingen

Cellulite wordt veroorzaakt of verergerd door hormonale veranderingen. Wanneer je meer vocht vasthoudt, bijvoorbeeld door de pil, ontstaan de bobbeltjes op je huid.

4. Genetische aanleg

Je genen kunnen een grote rol spelen bij cellulite. Als iemand in de familie het heeft, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt.

5. Levensstijl

Je levensstijl kan een grote invloed hebben. Alcohol, roken, veel vet en zout maar juist weinig beweging, zijn allemaal van invloed op je bloedvaten en vetopslag. Zo ook op de vorming van cellulite.

Zo verminder je cellulite

Meer dan 85 procent van de vrouwen heeft het en het is niks om je voor te schamen. Cellulite hoort bij het lichaam. Wil je het toch graag verminderen? Dan kan dat met deze tips.

1. Eet gezond

Het is belangrijk om vetten en suikers te vermijden, in plaats daarvan helpen groenten en fruit tegen cellulite. Vooral vitamine C houdt je huid elastisch. Veel variatie is daarnaast ook belangrijk.

Dit is de makkelijkste tip voor meer body positivity (+ 5 Instagram-accounts die je moet volgen)

2. Meer sporten

Bewegen helpt tegen je sinaasappelhuid. Hardlopen, fietsen, yoga, er is genoeg keuze om iets te doen wat je leuk vindt.

3. Masseer je huid

Naast ontspanning stimuleren massages ook de bloedcirculatie. Zo kunnen vetten afgebroken worden.

4. Smeren maar

Om je sinaasappelhuid aan te pakken zijn er producten die de conditie van je diepere huidlagen kunnen verbeteren, of je huid gladder en strakker kunnen maken. Dit vermindert je cellulite.

5. Drink voldoende water

1,5 liter water per dag wordt aangeraden om je huid voldoende gehydrateerd te houden. Je hoeft echter niet alleen kraanwater te drinken. Groene en witte thee helpen net zo goed!

https://www.bedrock.nl/waarom-we-allemaal-aan-body-shaming-doen-en-hiermee-zouden-moeten-stoppen/

Maar het allerbelangrijkst is natuurlijk om je lichaam te accepteren en te onthouden dat cellulite bij het lichaam hoort! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel de beste tip die we kunnen geven. Je bent mooi zoals je bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️