Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Omarm die waterige ogen maar: uien blijken ontzettend gezond te zijn

Bij mij staat er bijna dagelijks een ui op het menu, het liefste verwerkt in een salade of een lekkere curry. Niet omdat ik er zo van geniet om die ui te snijden – want: trandende ogen! – maar omdat een ui vól goede voedingsstoffen zit. We zetten een aantal gezondheidsvoordelen van uien op een rij.

Na het lezen van dit artikel neem jij die waterige ogen ook voor lief, want een ui blijkt dus echt hartstikke gezond te zijn. In Japan geloven ze zelfs dat uienthee hét drankje is tegen veroudering.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van uien

Volgens het Voedingscentrum staan uien op nummer 1 in de top 10 meest gegeten groenten. Dat komt doordat uien op zo veel verschillende manieren te bereiden zijn. Je kunt ui rauw eten, maar ook bakken, fruiten of frituren. Je kunt ze verwerken in een gerecht, of ‘m de hoofdrol geven in je eigen soep (hier een overheerlijk recept voor Franse uiensoep met 5 verschillende soorten uien).

Kortom: het is een veelzijdige groentesoort die je gemakkelijk in veel gerechten kunt verwerken. En dat is maar goed ook, want dan pik je de volgende gezondheidsvoordelen helemaal voor niets mee.

Vitamines en mineralen

Uien bevatten weinig calorieën (ongeveer 37 per 100 gram), maar wel veel verschillende voedingsstoffen. De exacte hoeveelheden zullen per uisoort verschillen, maar over het algemeen bevatten alle uien vitamine B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, zink, koper, magnesium, calcium, fosfor en ijzer. Een behoorlijke lijst voor zo’n makkelijke, veelzijdige groente die ook nog eens goedkoop is.

Over het algemeen geldt dat een rauwe ui de meeste vitamines en mineralen behoudt. Wanneer je de uien bakt, stroomt of kookt zullen er altijd voedingsstoffen verloren gaan. Dat betekent overigens niet dat er helemaal niets meer overblijft, dus blijf de ui gewoon verwerken op de manier die jij het lekkerst vindt.

Goed voor je stoelgang

Uien staan niet voor niets in het rijtje gezondste groenten. Zo bevat bijvoorbeeld de rode ui veel prebiotische vezels die goed zijn voor de probiotica in onze darmen.

Hoe je forever young blijft met de juiste voeding (volgens Kris Verburgh)

Makkelijker 250 gram groenten

Een ui behoort tot de categorie groenten, en telt ‘s avonds dus zeker mee om die 250 gram groente per dag te behalen. Als jij overdag soms moeite hebt om die hoeveelheid groenten te halen (een jij al groenten bij je lunch of ontbijt?), dan is het toevoegen van een uitje aan jouw avondmaaltijd een makkelijke manier om toch nog wat extra vitamines en minealen binnen te krijgen.

Altijd in het seizoen

Op de Bedrock-redactie kopen we vanwege de duurzaamheid het liefste Nederlandse seizoensgroenten. Gelukkig leerden we van het Voedingscentrum dat de ui niet slechts tijdens één seizoen te koop is, maar het hele jaar door. Hier lees je meer over seizoensgroentes.

Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om seizoensgroente én fruit te eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️