Nederlandse groenten die we vaker zouden moeten eten

Veel Nederlanders proberen steeds vaker te kiezen voor duurzame voeding. Ze skippen vlees, consumeren minder zuivel en gaan voor lokale- en seizoensproducten. Maar welke (seizoens)groenten zijn nu echt duurzaam en hoe komt dat?

Wij leggen uit waarom sommige voeding duurzamer is en welke Nederlandse seizoensgroenten een goede keuze zijn.

Direct van de boer is duurzaam?

Het lijkt misschien logisch om je spullen direct bij de boer te halen. Toch is dit niet altijd een duurzame keuze. Je verbruikt immers een hoop CO2 als je voor één product een hele autorit moet maken.

De producten in de supermarkt komen weliswaar met een grote vrachtwagen; dit proces is zeer efficiënt. Een vrachtwagenritje kan een hoop klanten voeden, terwijl dat ene autoritje alleen jou voedt.

Als het je lukt om te voet of met de fiets naar de supermarkt te gaan, is dit vaak een betere keuze dan het rechtstreeks bij de boer te halen.

Alles in de supermarkt is duurzaam?

Dat een supermarkt op een efficiënte manier haar producten in de winkel krijgt, wil natuurlijk niet zeggen dat alles in een supermarkt duurzaam is. Er zijn verschillende redenen waarom producten niet duurzaam zijn.

Zo moeten veel producten die in de supermarkt liggen van ver komen. Wanneer een product van ver (buiten Europa) moet komen, wordt het automatisch een stuk minder duurzaam.

Denk bijvoorbeeld aan asperges. Veel asperges die je een in Nederland koopt, moeten vaak helemaal uit Peru komen. Door het lange transport, wordt er veel CO2 verbruikt om de asperges in Nederland te krijgen.

Must read: Is soja nou goed of slecht voor je gezondheid en het milieu?

Maar als een product uit Nederland komt, wil dat niet direct zeggen dat het wél duurzaam is. In de zomer kun je duurzame Nederlandse aardbeien kopen. De rest van het jaar is dit niet helemaal zeker.

In de koudere seizoenen komen de Nederlandse aardbeien uit verwarmde kassen, die soms wel en soms niet goed voor het milieu zijn. Of de kassen goed voor het milieu zijn hangt af van de isolatie, het energieverbruik en de hoeveelheid aardbeien per vierkante meter. Deze informatie staat helaas niet op de verpakking, waardoor het lastig is om te weten of de aardbeien duurzaam geteeld zijn.

Ook zijn er producten die minder duurzaam zijn doordat ze veel van een bepaalde grondstof nodig hebben. Zo hebben avocado’s heel veel water nodig, waardoor ze minder duurzaam zijn.

Welke seizoensgroenten zijn het meest duurzaam?

Zoals je ziet zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. Van veel producten moet je van alles weten voor je het de stempel ‘duurzaam’ kunt geven. Je moet het productieproces, het land van herkomst en de duurzaamheid van het bedrijf weten voor je er iets zinnigs over kunt zeggen.

Gelukkig zijn er een aantal producten die je heel het jaar door duurzaam kunt kopen. Volgens het Voedingscentrum zijn dat deze seizoensgroenten:

  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Ijsbergsla
  • Prei
  • Radijs
  • Rode biet
  • Spitskool
  • Spruiten
  • Tomaat
  • Ui
  • Wortelen
  • Witlof
  • Witte kool

Ook zijn er per seizoen duurzame groenten te koop in de Nederlandse supermarkten.

Seizoensgroenten winter

Dit zijn de duurzame seizoensgroenten voor de winter (januari, februari en maart):

  • Aardpeer
  • Boerenkool
  • Chinese kool
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Postelein
  • Rabarber
  • Rode kool
  • Schorseneren
  • Veldsla
  • Winterpeen
  • Winterpostelein

Seizoensgroenten  lente

Dit zijn de duurzame seizoensgroenten voor de lente (april, mei en juni):

  • Asperge
  • Chinese kool
  • Komkommer
  • Paksoi
  • Pompoen
  • Raapjes
  • Rabarber
  • Rode kool
  • Veldsla
  • Winterpeen
  • Winterpostelein
  • Zeekraal

Seizoensgroenten zomer

Dit zijn de seizoensgroenten voor de zomer (juli, augustus en september):

  • Andijvie
  • Bosui
  • Courgette
  • Doperwt
  • Koolrabi
  • Lamsoren
  • Paksoi
  • Peultjes
  • Rabarber
  • Rode kool
  • Rucola
  • Sperzieboon
  • Suikermaïs
  • Tuinboon
  • Veldsla
  • Venkelknol
  • Zeekraal

Seizoensgroenten herfst

Dit zijn de seizoensgroenten voor de herfst (oktober, november en december):

  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Bosui
  • Boerenkool
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Peultjes
  • Pompoen
  • Postelein
  • Rabarber
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode kool
  • Schorseneren
  • Snijboon
  • Veldsla
  • Venkelknol
  • Winterpeen

Must read: Koken met seizoensgroenten: de lekkerste recepten voor de herfst

Zoals je ziet zijn er het hele jaar door genoeg duurzame producten te koop. Je kunt nog steeds heerlijk gevarieerd eten en je maaltijd hoeft zeker niet alleen maar Nederlandse kost te zijn. Wat eet jij vanavond?

Meer lezen over duurzaamheid?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Nederlandse groenten die we vaker zouden moeten eten
Sluiten