Vega Vrijdag: Lentequiche met groene asperges, doperwten en prei

Perfect voor dit warme weekend

Iedere vrijdag delen we een vegetarisch gerecht, zodat je jezelf in het weekend lekker kunt uitleven in de keuken. En omdat deze week het aspergeseizoen is geopend, móesten we daar natuurlijk iets mee doen. De komende maanden is het ‘witte goud’ overal verkrijgbaar, maar zelf zijn we meer fan van de groene exemplaren. In deze frisse quiche, bijvoorbeeld.

Benodigdheden voor 4 personen

  • Vers bladerdeeg of quichedeeg
  • 5 grote eieren
  • 120 ml slagroom
  • 140 gram prei, in dunne ringetjes
  • 70 gram doperwten (vers of diepvries)
  • 70 gram groene aspergetips (of 5 gewone groene asperges)
  • Olie om in te bakken
  • Sap van 1/2 citroen
  • Peper en zout
  • Optioneel: 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • Quichevorm met een doorsnee van 26 centimeter
  • Blindbakbonen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed een quichevorm met een doorsnee van 26 centimeter met het verse bladerdeeg. Een vorm met een uitneembare bodem is hier ideaal voor (je vindt deze bij HEMA, Blokker en alle kookwinkels). Zorg dat het deeg wat over de rand hangt en snijd met een mesje het overtollige deeg weg. Leg een verfrommeld bakpapiertje over het deeg en vul met de blindbakbonen. Bak de deegbodem ongeveer 15 minuten in de oven op 200 graden.

Snijd ondertussen de prei in dunne ringetjes. Snijd de groene aspergetips verticaal door zodat ze wat dunner worden. Als je gewone groene asperges gebruikt, haal dan de kontjes er vanaf en maak mooie lange linten met een dunschiller.

Verhit wat olie in een grote koekenpan en laat op laag vuur de prei en asperge zacht worden (het moet niet bruinen!). Voeg na een paar minuten de doperwten toe en warm nog een paar minuten goed door. Voeg het citroensap toe en kruid met peper en zout.

Kluts 5 eieren los met de 120 ml slagroom; een garde is hier ideaal voor.

Haal de vorm uit de oven, maar laat de oven aanstaan op 200 graden. Haal de blindbakbonen en het bakpapier voorzichtig van de bodem. Verspreid het groentemengsel gelijkmatig over de bodem en giet het eier-roommengsel eroverheen.

Zet de quiche terug in de oven en bak nog 30 minuten op 200 graden. Je kunt 10 minuutjes voor het einde de geraspte Parmezaanse kaas verdelen over de bovenkant, als je van een kazige quiche houdt.

Haal uit de oven en laat eventjes afkoelen. Snijd er daarna mooie punten van. Lekker om deze lentequiche te serveren met een frisse salade.