Vega Vrijdag: yakisoba (Japanse udon noodles met véél groenten)

Het is weer vrijdag, en dat betekent: een nieuw vegetarisch recept! Vegan recept zelfs, in dit geval. Yakisoba is een Japans wokgerecht met groenten; letterlijk vertaald betekent het ‘gebakken boekweit’, maar vaak wordt het gerecht gemaakt met gewone noedels van tarwebloem. Ons zusje Culy maakte het met van die lekkere dikke udon noodles.

Het grote voordeeel van deze yakisoba is dat het niet alleen heel makkelijk is, maar ook nog gezond; er zitten héél veel groenten in. Score! Wil je helemaal snel klaar zijn met dit makkelijke recept, koop dan kant-en-klare udon noodles. Die vind je in de meeste supermarkten en zeker bij de toko.

En o ja, fun fact: in Japan eten ze ook wel yakisoba-pan. Pan betekent ‘brood’, dus je kunt je vast wel voorstellen wat dit is: een soort hotdog, maar dan met noedels erin.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:

  • 1 eetlepel olie
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 2 bosuien
  • 1/2e witte kool
  • 125 gram taugé
  • 100 gram shiitake of paddenstoelen
  • 300 gram udon noodles (liefst kant-en-klare)
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1,5 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1/2 eetlepel rijstwijn

Ter garnering:

  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Gebakken uitjes
  • Sushi-gember (liefst roze, anders de gewone – eventeel te kleuren met wat bietensap)
Afbeelding van Japanse udon noodles

Zo maak je yakisoba:

Begin met het roosteren van de sesamzaadjes in een droge koekenpan, tot ze goudbruin zijn. Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de wortel in halve plakjes, de bosui in langwerpige stukjes en de witte kool in grove stukken. De pannenstoelen mogen in plakjes worden gesneden. Snijd ook de ingelegde gember alvast in dunne reepjes.

Verhit een wok op hoog vuur tot ‘ie rookt. Voeg de olie toe en wok de ui, winterpeen en bosui tot ze beginnen te kleuren. Doe de witte kool en de taugé erbij in de wok en bak ze tot ze ongeveer een derde zijn geslonken.

Wok nu ook de shiitake of champignons kort mee. Daarna mogen de sauzen erbij: de sesamolie, sojasaus, mirin en rijstazijn. Voeg tot slot de udon noodles toe en laat ze kort meewarmen. Schep alles goed door en dien de yakisoba meteen op met de sesamzaadjes, de gebakken uitjes en een hoopje ingelegde gember bovenop. Eet smakelijk!

Meer lekkere vegan recepten:

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: yakisoba (Japanse udon noodles met véél groenten)
Sluiten