De wereld redden? Dat doe je met een duurzamer dieet (wij geven 5 handige tips)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2Fdieet-duurzaam.jpeg)
Het gaat niet zo goed met het milieu, da’s een feit. Eén van de grootste boosdoeners is de voedingsindustrie, da’s ook een feit. En ook al kan je in je eentje nooit de wereld redden, veel kleine beetjes maken een groot verschil. Daarom delen we 5 handige tips voor een duurzaam dieet.
We schreven eerder al over de vleesindustrie, somden de voor- en nadelen van sojaproducten op schreven aan handige gids voor een veganistisch dieet. Hou je het liever kort en bondig en wil je 5 pasklare tips voor een duurzaam dieet? We’ve got you covered.
5 handige tips voor een duurzaam dieet
Deze tips bewijzen dat je gemakkelijk je dieet naar een duurzaam niveau kan tillen zonder dat je moet inleveren op smaak.
1. Ontdek lokale boeren
Vraag jij je soms af in welke mate het transporteren van ingrediënten leidt tot milieuvervuiling? Spoiler: die invloed is groot. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk lokale ingrediënten te kopen.
Dat kan door in de supermarkt vaker naar de afkomst van groenten en fruit te kijken. Verse bieslook kan bijvoorbeeld prima in Nederland geteeld worden, maar wordt vaak toch nog vanuit Kenia geïmporteerd. Dat is toch bizar? Gelukkig zijn er in de supermarkt ook heel wat groenten en fruit te vinden die afkomstig zijn uit Nederland. Kies lokaal!
Ga ook eens op onderzoek naar lokale boeren en producenten. Boeren & Buren is zo’n tof initiatief waarbij je lokaal lekkers uit je regio kan kopen, heerlijk vers en op het ritme van de seizoenen. Ook leuk: zo leg je een goede moestuin aan (zelfs in de stad).
2. Let op met palmolie
Vaak wordt een duurzaam dieet in één adem genoemd met veganisme. Toch zijn er ook een hoop andere manieren om je dieet te verduurzamen. De productie van palmolie is bijvoorbeeld de oorzaak van gigantische ontbossingen in tropische regenwouden, wat op zijn beurt dramatisch is voor milieu en dieren.
Maak er dus een gewoonte van om vaker de ingrediëntenlijst van producten te checken op palmolie. Let wel: allerlei synoniemen worden ingezet om de slechte naam van palmolie te verdoezelen. Dat gaat van plantaardige olie tot palmoleïne tot palm stearine tot glyceryl.
Omdat palmolie de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld is, is deze tip niet altijd eenvoudig. Check daarom zeker eens deze lijst van producten met palmolie die je kan vermijden.
3. Ontdek zuivelvervangers
De vleesindustrie heeft bij uitstek de meeste impact op de planeet. Dat komt vaak ter sprake, maar in dat soort discussies mogen we niet vergeten dat ook de zuivelindustrie (en met name melk!) een grote boosdoener is voor luchtvervuiling, waterverbruik, eutrofiëring en wereldwijde verzuring.
We schreven eerder al hoe de productie van sojamelk 50 procent van de uitstoot bespaart, maar er zijn inmiddels ook heel wat andere alternatieven.
Abbot Kinney’s heeft bijvoorbeeld heel wat lekkere plantaardige vervangers voor yoghurt en ijs, het verschil tussen koemelk en de havermelk van Oatly proef je bijna niet en als je wil koken met room is de sojaroom van Alpro ideaal.
Zo zijn er nog véél meer producten en er komen er nog véél meer bij. Kortom: verken het aanbod van zuivelvervangers eens in de supermarkt en ontdek hoe makkelijk het is om zuivel te vervangen door een lekker alternatief.
4. Let op je verpakkingen
Om je een idee te geven: met een zero waste-levensstijl voorkom je op korte en lange termijn niet alleen dierensterfte maar ook uitputting van de aarde en vervuiling van de oceanen. Het behoeft dus geen twijfel dat een duurzaam dieet ook een afvalsparend dieet is.
Must read: Zero waste tip: tel hoeveel verpakkingen je dagelijks open maakt
Let dus vaker op de verpakkingen die je koopt. In kleine exotische supermarktjes verpakken ze hun groenten bijna nooit in plastic en daarnaast heb je heel wat zero-waste winkels in Nederland waar je allerlei voedingswaren in bulk kan kopen (in bakjes en potjes die je zelf meeneemt).
5. Bezoek vegan hotspots met een open blik
We begrijpen dat het moeilijk is om van de ene dag op de andere cold turkey vegan of plant-based te gaan (al zijn daar wel heel goede redenen voor om dat wél te doen), maar kleine beetjes helpen.
Maak je een citytrip ? Zoek dan eens uit waar je lekker vegan kan eten (zoals deze geweldige vegan hotspots in Antwerpen of dit zaakje in Gent als je een dagje naar België gaat). Daarnaast hebben Indische of Thaise restaurants ook vaak heerlijke vegan opties. Je hoeft heus geen vegan te zijn om dat lekker te vinden!
Kortom: wees niet bang van het woord vegan, test het eens uit en be inspired! En geloof ons: duurzaam en gezond eten is geen druppel op de gloeiende plaat, en wel hierom. Good luck!
Meer over een duurzame levensstijl
- Waarom tweedehands shoppen niet compleet duurzaam is
- Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)
- Wanneer je zo extreem duurzaam leeft, dat je er ongelukkig van wordt