Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 18 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Vergeven, maar niet vergeten: hoe lukt het je om iemand te vergeven?

Iemand vergeven is niet altijd makkelijk. Al helemaal niet als die persoon je gekwetst en teleurgesteld heeft achtergelaten. Hoe je iemand in zo’n situatie tóch kunt vergeven? Met deze tips kom je al een heel eind.

Of het nou gaat om relatiebedrog, iemand die in je gezicht tegen je heeft gelogen, iemand die kwetsende uitspraken heeft gedaan of iets anders: je vergevingsgezind opstellen vergt moed en energie. Toch is iemand vergeven ook bevrijdend. Het maakt lastige gevoelens in je los en het stelt je in staat om het verleden achter jou te laten.

Een simpele truc waarmee je ruzie zou kunnen voorkomen

5 tips om iemand te vergeven

En met die wetenschap in het achterhoofd geven we 5 tips mee die het makkelijker maken om iemand te vergeven.

1. Accepteer wat gebeurd is

Of het nou gaat om bedrog of om een andere gebeurtenis die je heeft teleurgesteld: accepteer dat er zich feiten hebben voorgedaan en dat deze niet meer te veranderen zijn.

Accepteer ook hoe je op deze gebeurtenissen hebt gereageerd en zie in dat je dit niet meer kunt veranderen. Wat gebeurd is, is gebeurd.

2. Ga na wat je ervan geleerd hebt

Nog voor je het gaat hebben over de andere persoon, ga eens na wat de gebeurtenis je heeft doen inzien over jezelf. Wat heb je geleerd van deze gebeurtenis?

Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner

Waar liggen je grenzen? Welke aspecten aan deze gebeurtenissen vond je zo erg, en welke minder? Besef dat dit soort informatie belangrijke voeding is voor je zelfkennis en dat dit nuttige informatie is in toekomstige situaties van conflict of onenigheid.

3. Denk na over de ander

De kans is groot dat je de ander momenteel niet erg positief ziet. Sterker nog: je ziet hem als een onvolmaakt persoon dat een fout begaan is. En weet je wat? Niemand is volmaakt en iedereen maakt fouten, en dat is precies waarom de dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen.

Iedereen handelt soms vanuit impulsiviteit en maakt daardoor soms verkeerde keuzes. Vanuit dit perspectief is het makkelijker te begrijpen waarom de ander zich op een bepaalde manier heeft gedragen. Want zeg nou zelf: ook jij hebt toch wel eens een fout gemaakt?

4. Cultiveer altruïsme

De beste manier om iemand te vergeven is door vergeving te bekijken als een cadeautje dat je aan de ander geeft, net als dat jij zelf ook graag een cadeautje zou krijgen wanneer jij de fout in bent gegaan.

De kunst van het goeddoen: dit is effectief altruïsme

Op die manier plaats je vergeving op een abstracter niveau en kom je los van de tunnelvisie op je persoonlijke gevoelens.

5. Iemand uiteindelijk vergeven

Beslis uiteindelijk of je de ander wil vergeven of niet. Als het antwoord op deze vraag ja is, maak het dan ook concreet. Spreek de woorden “ik vergeef je” uit en geef eventueel toelichting bij waarom je zo gekwetst was.

Wil dat zeggen dat je moet vergeten wat er gebeurd is? Natuurlijk niet. Maar door iemand te vergeven beslis je om je leven niet langer te laten beïnvloeden door gevoelens van woede, frustratie en teleurstelling.

En geloof ons: dat is bést een bevrijdend gevoel…

Je inlevingsvermogen heeft meer met zelfbeheersing te maken dan je denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️