Redactie
Redactie Spiritualiteit 7 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

4 manieren om je ego te herkennen (en het weer los te laten)

Het woord ‘ego’ horen we om de haverklap. Maar wat is ‘ego’ nu eigenlijk? En hoe herken je het? Dat is best fijn om te weten, want jouw ego kan je behoorlijk in de weg staan. Laat je je te veel door jouw ego leiden, dan maak je andere keuzes, reageer je anders op je omgeving en sta je minder in verbinding met jezelf. Holistisch therapeut Marjolein Berendsen deelt met BEDROCK hoe je jouw ego herkent én wat je kunt doen om het los te laten. Doe er je voordeel mee!

Jouw ego staat los van wie jij werkelijk bent: het is eerder het beeld dat jij over jezelf gecreëerd hebt. Door je ego kun je een negatief zelfbeeld hebben, minder in het ‘hier en nu’ leven en meer moeite hebben met dingen relativeren of loslaten. Door je te identificeren met jouw gedachten en door constant in je hoofd te leven, laat je je vaak onbewust leiden door jouw ego.

Op zulke momenten leef je niet vanuit jouw essentie en sta je ook minder in verbinding met de wereld om je heen. Hoog tijd dus om je er bewuster van te worden! Het herkennen van ego is niet heel makkelijk, maar hoe vaker je het probeert, hoe beter je erin wordt.

De 4 eigenschappen van het ego

Je ego kan optreden op allerlei (holistische) niveaus: mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel. En op elk moment. Zo kan het de kop opsteken wanneer je in een verhitte discussie verwikkeld bent, maar ook als je helemaal alleen in gedachten bent. Een tricky ding dus, dat ego!

Gelukkig zijn er een paar eigenschappen waaraan je jouw ego kunt herkennen:

Jouw ego is altijd op z’n hoede

Jouw ego wil zichzelf graag in stand houden en zo ‘overleven’. Het beeld dat jij van jezelf hebt opgebouwd, mag dus niet worden aangetast. En jouw ego doet er alles aan om dat te beschermen. Maar het leven gaat nu eenmaal niet over rozen: je maakt van alles mee waardoor jouw ego zich aangevallen kan voelen.

Je zou jouw ego in dit geval kunnen herkennen aan de neiging om alles onder controle te willen houden. Of aan een gevoel dat je bijvoorbeeld jouw standpunt moet verdedigen.

Jouw ego leeft nooit in het nu

Jouw ego ontstaat vanuit jouw denken. En ‘bestaat’ dus niet in verstilling, ofwel in het ‘hier en nu’. Daarom is jouw ego altijd bezig met dat wat was (het verleden) of met dat wat nog gaat komen (de toekomst). Je ego maakt het jou moeilijk om met je aandacht bij het moment te blijven. Merk je tijdens een taak dat je gedachten afdwalen naar gebeurtenissen uit het verleden? Of ben je bij voorbaat aan het stressen over wat jou morgen te doen staat? Nu weet je waarom.

Jouw ego komt altijd tekort

In een wereld vol mensen en dus ego’s, kan het verleidelijk zijn om jezelf te vergelijken met anderen. Jouw ego voelt zich hierdoor vaak tekortkomen en heeft dingen nodig om toch belangrijk en ‘eigen’ genoeg te zijn. Denk aan een bepaalde levensstijl, een sterke mening of materialistische dingen die bijdragen aan jouw identiteitsgevoel.

Rook je bijvoorbeeld? Dan kun je je afvragen of dat een keuze is die jij echt vanuit jouw ware zijn maakt of vanuit je ego.

Jouw ego is een drama queen

Ja, echt. Jouw ego bijt zich maar al te graag vast in problemen. Het hebben van problemen, en dus verhalen, versterkt namelijk de identiteit ervan. Het maakt jouw ego anders dan de rest. Het opzoeken en in stand houden van problemen en conflicten geeft jouw ego dus bestaansrecht.

Kun je je maar moeilijk over een woordenwisseling heen zetten? Of zoek je steeds weer de confrontatie op met iemand waarvan je eigenlijk weet dat het geen zin heeft? Grote kans dat jouw ego aan het werk is.

Hoe laat je jouw ego los?

Het is heel belangrijk om te beseffen dat jij jouw ego niet bént. Jij bent niet het beeld dat anderen van jou hebben, dus ook niet het beeld dat jij van jezelf hebt gecreëerd. Jouw ware zijn is puur en vol liefde. Maar, jouw ego is wél een deel van wie jij bent. En het is iets dat je nooit helemaal uit je systeem zult krijgen; een mens zonder ego is geen volwaardig mens.

Bovendien is jouw ego niet alleen iets negatiefs. Het zorgt er ook voor dat je hele leuke dingen meemaakt en dat jij een eigen, herkenbare persoonlijkheid hebt waar anderen van houden. Minstens zo belangrijk is het dus om het bestaan van jouw ego te accepteren.

Uiteraard wil je wél zelf de regie over je leven behouden. En wil je je niet laten leiden door het ego wanneer dat niet handig is. Het loslaten van jouw ego begint bij bewustwording en dus met het herkennen van de momenten dat jouw ego een showtje opvoert. Oefening baart kunst!

Oefenen op de moeilijke momenten

Wat je daarnaast kunt doen, is oefenen met dingen waar jouw ego juist moeite mee heeft. Denk aan loslaten, relativeren, je kwetsbaar opstellen, leven zonder oordeel, voelen dat je goed bent zoals je bent en dat je alles al hebt wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.

En last but not least: oefen met leven in het moment. In het opzoeken van de verstilling en de verbinding met jezelf. Met bewust keuzes maken vanuit jouw ware essentie. Ook hier geldt dat hoe meer je ermee oefent, hoe makkelijker het wordt.

Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om elke dag te beginnen met een korte meditatie van 5 minuten. En ga daarbij met je aandacht steeds terug naar je ademhaling, in plaats van mee te gaan met gedachten die voorbijkomen. Zo kom je beetje bij beetje steeds meer los van jouw gedachten en dus van jouw ego.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij met een team docenten holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen te begeleiden. Ze is tevens auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

Luistertip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️