Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 9 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Not so much self-care: wanneer we niét zo goed voor ons zelf zorgen

Van self-care weten we allemaal wel dat het goed voor ons is. Immers: wie goed voor zichzelf zorgt, heeft minder kans op mentaal en fysiek leed en kan er beter zijn voor anderen. Toch vinden veel mensen het een opgave om van self-care een prioriteit te maken.

Maar waarom vinden we het eigenlijk zo moeilijk om iets te doen, ondanks dat we weten dat het goed voor ons is? Volgens Psychology Today heeft dat te maken met onbewuste gedachten die ons gedrag hierin sturen.

Waarom we self-care zo lastig vinden

Herken jij dit bij jezelf?

1. “Het is egoïstisch”

Jezelf op de eerste plaats zetten en daarom soms nee zeggen tegen anderen: dat is toch egoïstisch? Nou, nee. Niet als je met je self-care routines je batterijen oplaadt zodat je er júíst voor anderen kunt zijn. Denken dat self-care egoïstisch in, zorgt voor onterechte schuldgevoelens. Zonde!

Waarom selfcare niet egoïstisch is (kijk maar naar het dierenrijk!)

2. “Sterke mensen moeten zichzelf wegcijferen”

Van sterke mensen hebben we soms onterecht het idee dat ze zichzelf kunnen wegcijferen voor anderen. Toch ligt de sleutel tot sterk zijn níét in het continu toegevingen doen voor een ander, integendeel!

3. “Ik verdien het niet”

Mensen geloven soms dat het leven hen geeft wat ze verdienen. En ben je erg streng voor jezelf, dan zou je kunnen geloven dat je je self-care simpelweg niet verdient. Omdat je nog niet hard genoeg gewerkt hebt. Omdat je nog niet gesport hebt. Maar laten we je één ding vertellen: self-care verdien je altijd, of je nou die marathon hebt gelopen of niet.

4. “Ik heb geen tijd om op mezelf te focussen”

Investeren in self-care, dat wil toch zeggen dat je veel kostbare tijd moet opgeven? Niet pers e. Daarbij vergeten we vaak hoeveel tijd we verliezen aan mindless door Instagram scrollen of TV kijken. Als we dáár zo makkelijk tijd voor maken, dan kunnen we dit toch net zo goed doen voor self-care?

5 self-care rituelen voor als je altijd druk bent (met je carrière)

Zo maak je van self-care wél prioriteit

Jezelf bewust worden van bovenstaande belemmerende gedachten is de eerste stap naar betere self-care. Vervolgens kun je een oefening doen. Stel jezelf eens voor als iemand waarvan je heel veel houdt. Als je zelf over de kracht zou beschikken om die persoon te beschermen en te voorzien van alle goeds, wat zou je dan doen?

Waarschijnlijk zal je ervoor zorgen dat die persoon voorzien is van goede vrienden, lekker eten, kwalitatieve nachtrust, liefde, steun en vrijheid. Maar ook dat die persoon niet te maken krijgt met manipulatieve personen en bedrog. Zoiets, toch?

Realiseer je nu maar eens dat je in feite op eenzelfde manier je eigen beschermengel bent. Jij beschikt immers zelf over de verantwoordelijkheid om jezelf te weerhouden van ongezonde situaties en om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

Self-care is dan ook een bewuste keuze en een attitude waarmee je beslist wat wel en niet in je leven past. Laat jezelf daarbij niet weerhouden door belemmerende gedachten: je verdient het om jezelf op de eerste plaats te zetten!

Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️