Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 19 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Word je écht gelukkiger als je meer meemaakt? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

Je hoort weleens dat niet geld, maar ervaringen je gelukkig maken. Daaruit zou je kunnen afleiden dat hoe meer ervaringen je opdoet in je leven, hoe gelukkiger je wordt. Maar word je eigenlijk wel écht gelukkiger als je meer dingen meemaakt? Dit is wat wetenschappelijk onderzoek erover te zeggen heeft.

Je hebt mensen die hun leven continu vullen met reizen, hobby’s en sociale activiteiten en je hebt mensen die minder behoefte hebben aan dat soort ervaringen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar we zijn wél erg benieuwd wat de wetenschap zegt over het verschil in geluk tussen deze twee groepen.

Onderzoek naar psychologische rijkdom

Om dit te onderzoeken hebben wetenschappers eerst en vooral een belangrijk concept gedefinieerd: psychologische rijkdom. Een leven met een hoge mate van psychologische rijkdom wordt gekenmerkt door verschillende, nieuwe en interessante ervaringen.

Ook interessant: Kneden wij ons eigen geluk? Het antwoord: ja en nee

Deze ervaringen houden het leven spannend en gevarieerd en bieden perspectief op de wereld. Belangrijk om te weten is dat niet alleen positieve ervaringen onderdeel uitmaken van een psychologisch rijk leven. In een psychologisch rijk leven gaat het erom dat je véél verschillende dingen meemaakt. Daar horen ook negatieve, moeilijke en uitdagende ervaringen bij.

Psychologische rijkdom en persoonlijkheid

Wetenschappers hebben vervolgens onderzocht hoe psychologische rijkdom in verband staat met andere psychologische eigenschappen. Zo wijzen de onderzoeksresultaten er bijvoorbeeld op dat mensen met een hoge psychologische rijkdom zowel positieve als negatieve emoties intenser ervaren dan mensen wiens leven minder gevuld is met ervaringen.

Tip: Dit zijn Bedrock’s favoriete podcasts over ‘gelukkig zijn’

Daarnaast blijkt er een sterk verband te zijn tussen hoge psychologische rijkdom en persoonlijkheidstrekken als openheid en nieuwsgierigheid. Maar zorgt psychologische rijkdom ook voor een gelukkiger leven? Word je écht gelukkig als je veel meemaakt?

Wil je écht gelukkiger als je veel meemaakt?

Hoewel hier nog meer vervolgonderzoek naar gedaan moet worden, benoemen de onderzoekers van de studie een belangrijk punt dat deze vraag voor een deel beantwoordt. Zij onderstrepen namelijk dat psychologisch rijke mensen gewend zijn aan de afwisseling in positieve en negatieve ervaringen en dat ze daarin ook betekenis kunnen vinden.

Must read: Voel je ellendig, en word daardoor gelukkig

Mensen die veel dingen meemaken begrijpen bijgevolg beter dat het leven soms ook lastige periodes en discomfort kent. Mensen die hun leven minder actief vullen met nieuwe ervaringen, hebben daar mogelijk wat minder weerstand voor.

Kortom: het kan in ieder geval geen kwaad om je leven te vullen met nieuwe ervaringen. Het verbreedt je perspectief op de wereld en op jezelf en het doet je inzien dat het leven bestaat uit ups en downs. Wij vinden het in ieder geval een mooie les om dat extra paar schoenen te verruilen voor een vakantie in eigen land. Of een nieuwe hobby. Toch?

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️