Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 5 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Vakantie in eigen land? Hier kan je (nog) wel naar toe tijdens corona

Nu we allemaal zo goed als aan huis gekluisterd zijn, zitten vakanties in verre landen – en zelfs die in de buurt – er helaas niet meer in. Vakanties worden massaal gecanceld en vluchten naar vakantiebestemmingen gaan niet meer. Omdat we niet weten hoe lang deze situatie nog gaat duren, wordt vakantie in eigen land populairder dan ooit. En dat komt de planeet op z’n zachtst gezegd goed uit!

Oké, stiekem baal ik best dat mijn surf-yoga-vakantie in Sri Lanka niet doorging en had ik best wel uitgekeken naar dat yogaretreat volgende week, maar hey: al die gecancelde reizen zijn wél een stuk beter voor de planeet.

De luchtkwaliteit verbetert aanzienlijk en de natuur lijkt zich hier en daar te herpakken nu we niet meer ongeremd de wereld over vliegen. Het alternatief? We lezen ons massaal in over een vakantie in eigen land!

Vakantie in Nederland

Betekent dat we niet naar het buitenland gaan dat we helemaal niet meer op vakantie mogen gaan? Zeker niet. Langzaamaan zijn accomodaties van bijvoorbeeld campings, hotels en tiny houses weer aan het kijken hoe ze op een veilige manier weer kunnen openen.

Gelukkig maar, want de zomervakantie komt eraan en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de wereld er binnenkort weer enigszins normaal uitziet, al hélemaal niet op het gebied van reizen.

Lees ook: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Maar gelukkig dat is geen probleem, Nederland barst namelijk van de prachtige regio’s, verborgen natuurgebieden en onontdekte plekjes! Daar gingen we in de rubriek Bedrock ontdekt Nederland in het afgelopen jaar naar op zoek.

We vonden de leukste plekjes aan het water (met tippitenten), romantische campings aan de kust en vonden zelfs de camping van Floortje Dessing! Als zelfs fervent reizigster Floortje zich kan nestelen in Nederland, moet de rest van het land dat vast ook kunnen.

Extra maatregelen

Helaas zijn momenteel niet alle campings open (dat verschilt per regio en accommodatie), maar er zijn nog genoeg campings en huisjes wél open voor bezoek, met de nodige extra maatregelen uiteraard.

Die maatregelen gaan op campings voornamelijk om het sanitair. Die en andere gezamenlijke ruimtes blijven voorlopig nog gesloten. Ben je van plan om in een camperbusje op vakantie te gaan in Nederland, zorg dan dat je een camper hebt met een toilet en stromend water.

Leuk om te weten: het huren van campers was nog nooit zo populair in Nederland, blijkt uit de laatste statistieken!

Must read: The bright side: de luchtkwaliteit verbetert wereldwijd gigantisch na lockdowns

De hamvraag: waar kun je nog wél naartoe?

Verhuurplatform voor vrolijke camperbusjes GoBoony zocht uit waar je (dus ook met de camper) nog wél naartoe op vakantie kan in Nederland.

Dat is gelukkig een lijstje om heel vrolijk van te worden:

Kleinschalige campings:

   • Camping Bergumermeer in Sumar (Friesland)
   • Camping Midden Drenthe in Zwiggelte (Drenthe)
   • Camping Groene Eiland: in Appeltern (Gelderland)

Off the beaten track-tips:

  • De route door land van Maas en Waal
  • Gronings-goed route
  • Noord-Veluwe route
  • De Stiltebank op de Utrechtse Heuvelrug
  • Dollard in Groningen
  • Harger- en Pettemerpolder in Noord-Holland
  • Stiltegebied Dwingelderveld

Side note: check altijd de website van de camping zelf. Sommige campings hebben op eigen initiatief de deuren gesloten. En ook handig om te lezen: dit zijn de veiligheidsregio’s van campings die vooralsnog open zijn.

Ook lezen: Op vakantie met een camper geeft het ultieme gevoel van vrijheid (dit is het bewijs)

Waarom sommige plekken wel en andere niet?

Nederland is zo gezegd ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s. Die bepalen tijdens crisissen of bepaalde (natuur)gebieden open of dicht gaan en dus ook of campings mogen open blijven en onder welke voorwaarden.

Hoe die regels en maatregelen eruitzien, verschillen aanzienlijk per regio. Daarom is het belangrijk om voor je tripje goed te kijken naar welk gebied je wilt gaan en welke regels daar nu gelden.

GoBoony deelt op hun website steeds updates van wat er wel en niet mogelijk is qua vakantie in eigen land:

Update 30 april

Sinds vorige week (30 april) is het weer mogelijk om met je camper te overnachten in Brabant. Vanaf 1 mei geldt dit ook in Zeeland. Hierbij wordt 15 procent voorlopig van de campingplaatsen beschikbaar gesteld voor campers. Dit wordt na 22 mei mogelijk verder uitgebreid, lezen we op de site.

Tóch een heerlijke zomer

Ondanks de aanpassingen die we moeten doen omtrent onze vakanties, staat er dus toch een heerlijke ietwat alternatieve zomer voor de boeg. Heus (nog) niet alle stranden zijn open, en vooralsnog moeten we waar kan binnen blijven, maar een totale lockdown is er niet. Er wordt nu gekeken naar soepelere maatregelen.

Hier en daar een campingtripje en het prachtige Hollandse landschap verkennen (hallo microreizen) is misschien juist een prachtig cadeau. Stilstaan bij wat er al is, in plaats van wat er niet is. Wij zijn groot fan! En de planeet trouwens ook.

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Vakantie in eigen land? Hier kan je (nog) wel naar toe tijdens corona
Sluiten