Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 19 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Last van het Imposter Syndrome? Dan herken jij jezelf vast in deze 5 types

Je presteert goed, behaalt mooie resultaten en hebt eigenlijk niks te klagen. Hoe kan het dat je alsnog het gevoel hebt dat je het niet goed doet. Dat je niet geschikt bent voor je baan en denkt dat alles wat je presteert slechts een ‘gelukje’ is. Volgens de psychologie heb je last van het Imposter Syndrome.

Vooral vrouwen lijden aan het Imposter Syndrome

Wanneer je altijd maar bang bent om door de mand te vallen, ben je zéker niet de enige. Bijna 75 procent van de vrouwen heeft last van het Imposter Syndroom volgens deze studie, zelfs als ze zeer bekwaam zijn, hoge functies bekleden en werk uitstekend uitvoeren. Hoeveel lof ze ook krijgen, het nare gevoel om gesnapt te worden blijft door het hoofd spoken. Successen worden bestempeld als puur toeval.

Vaak zijn het de strebers en perfectionisten die last hebben van het Imposter Syndrome. Om maar niet ‘door de mand’ te vallen, zijn ze extra gemotiveerd en werken ze dubbel zo hard. Het risico op een burn-out ligt op de loer. Vrouwen met het Imposter Syndrome zijn onder te verdelen in vijf types, wij zijn benieuwd of jij trekjes bij jezelf herkent?

De perfectionist

Dit type vrouw gelooft er heilig in dat, als iets niet honderd procent perfect is, het beter had gekund. In dit geval ben je nooit tevreden. Je voelt je een fraudeur omdat je er van overtuigd bent, dat dingen beter hadden gekund. Goed is zeg maar nóóit goed genoeg.

De expert

De expert voelt zich een fraudeur omdat ze niet alle wijsheid in pacht heeft over een bepaald onderwerp. Niemand weet alles maar voor de expert voelt dit als falen. Er valt nog veel te leren en dat stelt ze teleur. Om up-to-date te blijven over alles wat op het pad komt, besteden ze veel vrije uurtjes aan werk. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor ontspanning.

De natuurlijke genie

Wanneer je als natuurlijke genie het gevoel hebt om door de mand te vallen, ben je gewend om uit te blinken omdat je van nature over veel kennis bezit en erg intelligent bent. De lat ligt voor jezelf erg hoog en je bent ontzettend bang om fouten te maken.

De solist

Iemand die altijd alles op eigen houtje doet, vindt het ongelofelijk moeilijk om hulp te vragen aan een ander. Zeker als ze een bepaalde status of positie hebben bereikt is hulp vragen een no-go. Vragen stellen is in hun ogen een teken van zwakte.  De solist vindt werk delegeren knap lastig.

De 7 vormen van uitstelgedrag (en hoe je ze voorkomt)

De streber

Voor dit type zijn taken nooit afgerond. Strebers zijn harde werkers die altijd streven naar de best haalbare resultaten of nog beter. Wanneer je stopt met het behalen van doelen, voelt het alsof je het bijltje erbij neer gooit. Je bent immers nooit klaar, dingen kunnen altijd beter. De streber zit vaak als eerste op kantoor, maar gaat ook als laatste naar huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️