Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 18 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe ‘health’ trend: waarom roken mensen lavendel in hun joint?

Goop schrijft erover, er staan tutorials op Tiktok en je kunt het online kopen via kleine webshops op Instagram: kruidenmelanges om te roken. Oftewel: lavendel roken in je joint. Waarom doen mensen dat? Wat zijn de gezondheidsvoordelen en wegen die op tegen het negatieve effect van tabak en nicotine? BEDROCK zocht het uit en dook in het roken van kruidenmelanges.

Lavendel roken en dan niet roken als wierook, maar in een sigaret wait what, why?! Precies dat dachten wij ook toen we het voor het eerst lazen.

Wat bedoelen we met het roken van kruiden?

Het roken van kruidenmelanges is blijkbaar een ding. Maar wat bedoelen we eigenlijk precies met kruidenmelanges roken? Het gaat hierbij om cannabis dat plantaardige ingrediënten mengt in een laag gedoseerde, voorgerolde joints.

Gebruik deze kruiden in huis om helemaal tot rust te komen

Drew Martin is een van de merken die deze kruidenmelanges verkoopt. Naast cannabis kan een mengsel van Drew Martin rozenblaadjes en pepermunt, lavendel en passiebloem, of gember, damiana en citroenmelisse bevatten.

3 redenen waarom mensen kruidenmelanges roken

Hoe kom je er op om kruidenmelanges in joints te gaan roken?

Voor de spirituele, medicinale werking

Op Goop vertelt eigenaar en herbalist Drew Martin waarom mensen kruidenmelanges roken. “Historisch gezien, legt hij uit, bestaat het verbrand van kruiden en het inademen van de rook al duizenden jaren als een spirituele, rituele en medicinale praktijk in inheemse gemeenschappen. Het is dus een eeuwenoude traditie die in Inheemse stammen nog steeds voorkomt. Wij in het westen zijn er pas sinds kort bekend mee.

Om smaak en aroma’s te ontdekken

In zijn persoonlijke praktijk is het voor kruidenkenner Martin een ​​manier geweest om smaak en aroma te ontdekken. Martin is ook een bekroonde mixoloog, iemand die precies weet hoe hij verschillende ingrediënten met verschillende smaken kan afstemmen. En dit in opdracht voor restaurants of cocktailbars kan doen. Martin rookt kruiden om zijn relatie met de planten die hij gebruikt en het land waar ze vandaan komen te verdiepen.

Wat is de werking van oliën op je huid? Alles wat je wilt weten over natuurlijke plantenoliën

“Roken is een manier om de maximale biologische beschikbaarheid van een plant binnen te krijgen. Door te roken kan de geneeskundige werking van kruiden sneller en beter in je bloedbaan terechtkomen, wat een groter voordeel kan opleveren wat betreft de werking, ” aldus Martin.

Om te stoppen met roken

Voor kruidkundige Rachelle Robinett, de oprichter van HRBLS en Pharmakon Supernatural, was het roken van kruiden een manier om te stoppen met het roken van sigaretten. Ze rolde strategisch kruiden in haar tabak om de kracht van elke sigaret te verminderen.

Uiteindelijk liet ze tabak helemaal achterwege en vulde haar ‘sigaretten’ met alleen bloemen en kruiden en zo lukte het haar om te stoppen met roken van sigaretten.

Voordelen van kruiden roken

Echter willen we hiermee niet zeggen dat dit dé manier is om te stoppen met roken of om juist te beginnen met het roken van kruiden. Roken is nog steeds erg schadelijk voor je longen. “En als je op zoek bent naar het functionele gebruik van plantaardige ingrediënten is er waarschijnlijk een betere manier om ze te krijgen, zoals in thee,” geeft Robinett eerlijk toe.

DIY beautyproducten: zo maak je zelf een gezichtsmasker van gember

Robinett denkt wel dat het roken van kruiden een aantal voordelen kan bieden die je anders kunnen laten voelen. Ze houdt van ontspannende of slaapverwekkende kruiden zoals lavendel en kalotje, euforische kruiden zoals calendula of gotu kola, of kruiden die voordelen voor de luchtwegen kunnen hebben.

De kracht van kruiden roken zelf ervaren

Wil je ervaren wat de rook van kruidenmelanges voor effect op je hebben, maar het zelf niet roken in een joint? Dan zijn er ook andere opties.

Misschien minder intens dan het rechtstreeks roken van kruiden, maar je kan nog wel steeds een vergelijkbaar effect ervaren. Dit kun je doen door bundels te verbranden met planten als salie, rozemarijn, lavendel en roos, aldus Martin.

“Je voelt een energieke reactie – en zelfs een fysieke reactie – op het inademen van de rook van kruidenbundels,” zegt Martin. “Dat is een mooie manier om voor de eerste keer te ervaren hoe het is om een kruidenmelange te inhaleren en om te zien hoe het je lichaam kan beïnvloeden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️