Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 18 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Futloos en moe? 5 x voeding die zorgt voor een langdurige energie boost

Voeding is de brandstof voor het lichaam: calorieën brengen ons lichaam immers letterlijk energie. Toch is de ene voedingsbron de andere niet. Het eten wat je lichaam binnenkrijgt, kan een groot verschil brengen in de hoeveel energie die je ervan krijgt. Daarom delen we de belangrijkste voedingsmiddelen die bewezen langdurige energie geven.

Ben je vaak moe en futloos, helemaal aan het einde van de dag? Dan kan je overwegen om eens goed naar je voedingspatroon te kijken. Misschien kan een kleine aanpassingen in je dieet en de juiste voeding wel zorgen voor meer energie!

Voeding en energie

Plof jij na de lunch of na het avondeten vaak uitgeput op de bank? Dan is de kans groot dat je maaltijd nogal zwaar is gevallen. Misschien zaten er veel snelle koolhydraten in waardoor je lichaam allerlei processen in gang moet zetten om het te verwerken. Je spijsvertering moet na zo’n zware maaltijd, hard aan de slag.

Moeilijke eter? intuïtief eten kan de oplossing zijn voor strijd aan tafel

Eet je voldoende voedingstoffen die je lichaam makkelijker kan verwerken, dan zul je na het eten niet achterblijven met moe en uitgeblust gevoel.

Wat je wilt eten voor meer energie

Deze voeding zorgt voor energie die blijft (en dus niet voor een korte energiepiek gevolgd door een energiedip!):

Omega 3

Voor een gezonde dosis energie wil je voeding eten waarin omega 3 zit. Deze gezonde vetten zijn namelijk belangrijk voor het brein. Er is zelfs een onderzoek dat laat zien dat er een link is tussen de inname van omega-3 en stemmingswisselingen.

Je vindt omega 3 ondermeer in: chiazaadjes, hennepzaad en lijnzaad, maar ook in sardientjes, zalm, ansjovis, makreel, haring, groene bladgroenten, olijven en avocado.

Selenium

Selenium speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de ATP-productie, één van de belangrijkste energiemoleculen die in het lichaam wordt gebruikt voor cellulaire processen.

Je vindt selenium in Braziliaanse noten, oesters, tonijn, kreeft, krab, zalm, kabeljauw, heilbot, sardientjes, garnalen, kalkoen, eieren en spinazie.

Vitamine B2 & B1

Ook vitamine B helpt bij de aanmaak van ATP. Je vindt deze vitamine onder meer in lever, biefstuk, paddenstoelen, amandelen, kip, eieren en quinoa.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant dat je cellen beschermt tegen vrije radicalen. Antioxidanten spelen eveneens een belangrijke rol in je energieniveau.

Je vindt vitamine E ondermeer in zonnebloempitten, amandelen, hazelnoten, pijnboompitten, pinda’s, avocado’s, spinazie en krab.

CoQ10

Het lijkt een ingewikkelde wiskundige formule, maar dat valt mee. CoQ10 kan je energiepijl verhogen en je immuunsysteem beschermen. Ook CoQ10 vind je in vette vis zoals zalm, in lever en in volkoren granen.

Voeding die zorgt voor een energiedip

Als je vaak last hebt van een energiedip is het óók handig om te weten welke voeding dat veroorzaakt:

  • Drank met cafeïne
  • Verwerkt eten uit pakjes en zakjes
  • Fruitsapjes en gedroogd fruit
  • Fruit met veel fructose, zoals appels, druiven en watermeloen
  • Voeding met veel transvet, zoals producten uit de diepvries, gefrituurd eten en gebakjes

Heb je na het eten toch zin iets lekkers zoet? Dat kan natuurlijk gewoon! Zorg dan alleen wél dat je het combineert met eiwitten. Bijvoorbeeld wat fruit met een handje nootjes. Zo voorkom je dat je een energiepiek krijgt, gevolgd door een dip.

Wat ook altijd helpt is om voldoende water te drinken en voldoende te bewegen. Best simpel toch? 😉

Deze mineralen zou je samen moeten nemen om optimaal te profiteren van de voordelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️