Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 9 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze signalen wijzen erop dat je misschien een vitamine E-tekort hebt

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om goed te functioneren. Voel je je al langere tijd vermoeid en heb je een verminderde weerstand? Dan kunnen dit tekens zijn van een tekort aan vitamine E.

Dit is wat jij kunt doen om het tekort aan deze belangrijke vitamine te beperken.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een antioxidant. Dat betekent dat het je lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf, ook wel vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan de cellen en het weefsel in je lichaam.

Deze vitamine helpt bijvoorbeeld oxidatie schade tegen te gaan door UV-straling en luchtvervuiling. Daarnaast gaat het het verouderingsproces in het lichaam tegen.

Wat is beter: een multivitamine of losse vitamines? We zochten het uit

Vitamine E gaat goed samen met andere antioxidanten zoals vitamine C. Je vindt deze vitamine onder andere in noten, zaden, vette vis, groene bladgroenten, avocado en plantaardige oliën.

Wat zijn de symptomen van een vitamine E-tekort?

Als je een verminderde weerstand hebt, kan het wijzen op een tekort. Dit vertraagt namelijk de reactie van het immuunsysteem op schadelijke ziekteverwekkers. Je wordt dus vaker ziek en langer ziek. Bodybuilders zweren al jaren bij vitamine E.

Dat komt omdat het een grote rol speelt bij het in stand houden van spier- en andere weefsels. Als je een tekort aan vitamine E hebt, is verlies van spiermassa en spierzwakte een gevolg.

Maar ook bloedarmoede kan worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine E. Als je bloedarmoede hebt, zijn er te weinig rode bloedcellen in je bloed of deze functioneren niet goed. Rode bloedcellen zijn erg belangrijk want ze zorgen voor het zuurstof- en koolstofdioxide transport tussen je longen en het weefsel in je lichaam.

Zuurstof is belangrijk bij de celgroei en het functioneren daarvan. Bij een vitamine E tekort, kunnen de rode bloedcellen sneller worden afgebroken dan het beenmerk aanmaakt.

Vitamine D is dé happy vitamine, maar wees voorzichtig met een teveel

Als je bloedarmoede hebt, krijg je symptomen als kortademigheid en vermoeidheid. Maar ook kan het geelzucht en galstenen veroorzaken. Bij kinderen die te vroeg geboren worden, kan een tekort voorkomen omdat de spijsvertering nog niet goed werkt en de darmen de vitaminen niet goed kunnen opnemen.

Hoeveel heb je nodig?

Volwassen mannen hebben dagelijks 13 mg vitamine E nodig en voor vrouwen is dat 11 mg vitamine E. De hoeveelheid vitamine E voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase. Je vindt vitamine E in de volgende voedingsmiddelen:

Vitamine E per portie Milligram
1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 9,5
dieetmargarine (voor 1 snee, 5 gram) 3,5
1 handje pinda’s (25 gram) 2,8
1 appel met schil (135 gram) 0,7
1 grote lepel gekookte bladgroente (50 gram) 0,6
dieethalvarine (voor 1 snee, 5 gram) 0,3
1 snee bruin- of volkorenbrood (35 gram) 0,3

Houd je last van vage klachten? Dan kan je langs de huisarts gaan om bloed te prikken en te checken welke vitaminen en mineralen jij tekort komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️