Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 27 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

Je haren sneller laten groeien? Het kán (op deze 8 natuurlijke manieren)

Soms zie je van die haarbossen waarvan je denkt: díe wil ik ook. Helaas is dat niet mogelijk, je haargroei en je haartype zijn immers genetisch bepaald. Maar je kan wél een aantal dingen doen om een gezonde, stralende haarbos te krijgen en je haren sneller te laten groeien, op geheel natuurlijke wijze.

Je haren sneller laten groeien? Dit zijn de 8 natuurlijke manieren

1. Maak je hoofdhuid schoon en stimuleer je hoofdhuid

Wil je langer haar? Dan is het volgens experts belangrijk te beginnen bij het begin: de hoofdhuid. Je hoofdhuid kan namelijk ontstoken raken door bijvoorbeeld oxidatieve stress of een hoofdhuidaandoening. Is dit chronisch het geval, dan is er uiteindelijk een verhoogde kans op verdund of uitvallend haar.

Hoe voorkom je dit? Geef je hoofdhuid regelmatig een zachte wasbeurt. “Door je hoofdhuid zachtjes te masseren tijdens de wasbeurt, wordt de bloedstroom verhoogd, stress verminderd en worden de haarzakjes juist gestimuleerd, hierdoor kan je haar sneller gaan groeien” legt haarstylist Miko Branch uit aan MindBodyGreen.

Regelmatige hoofdmassages blijken volgens de wetenschap de haargroei te bevorderen. Gouden tip dus!

2. Slik supplementen

Supplementen zoals collageenpoeder en biotine supplementen zijn populairder dan ooit. Van collageen krijgt je haar een gezonde glans en biotine zou helpen haaruitval tegen te gaan. Klinkt goed, maar is dit een placebo-effect of echt bewezen volgens de wetenschap?

Volgens wetenschapper Ashley Ferira is er onderzoek dat bewijst dat biotine zorgt voor een verhoogde haargroei en minder haaruitval. Echter bestond de doelgroep van het onderzoek specifiek uit vrouwen die te maken hadden met dunner wordend haar.

Ook werd in het onderzoek een mix aan supplementen gebruikt waaronder ook zink en vitamine C. “Op basis van dit onderzoek zijn de positieve effecten niet alleen aan biotine toe te schrijven”, aldus Ferira.

Collageenpoeder

En hoe zit het met collageen? Als je kijkt naar resultaten uit wetenschappelijk onderzoek heeft collageen een stimulerend effect op de natuurlijke productie van collageen in het lichaam. En dit zorgt er weer voor een positief effect op de hydratatie, elasticiteit en dichtheid van de huid.

Hoewel deze positieve resultaten niet specifiek zijn onderzocht voor de hoofdhuid, is het aannemelijk dat het daar ook geldt, want hoofdhuid is immers ook huid. En zoals we bij het vorige punt over hoofdhuidmassages al vertelde, is een gezonde hoofdhuid de basis voor gezond, vol haar.

Biotine en collageen kunnen dus zeker positieve effecten hebben op een gezonde hoofdhuid en het stimuleren van de haargroei als je dunner wordend haar hebt, maar meer onderzoek specifiek naar deze twee supplementen is nodig om dit wetenschappelijk echt te onderschrijven.

3. Voorkom schade

Als je je haren sneller wilt laten groeien, dan wil je natuurlijk voorkomen dat je je haar beschadigt. Pas daarom op met: je haar regelmatig wassen met schadelijke stoffen, hard borstelen, stijlen en föhnen. Dat draagt allemaal niet mee aan gezond haar.

Borstelen wil je doen vanaf de puntjes en dan naar boven werken. Ook onder de douche wil je voorzichtig zijn: nat haar is erg kwetsbaar.

Lees ook: Gezond en stralend haar zonder dure shampoo’s? Zo krijg je gezond haar van binnenuit

Draag je haar trouwens ook liever niet te vaak in een strakke staart, maar ga liever voor een wat zachter elastiekje. Door je coupe af te wisselen, zorg je dat er niet steeds druk komt op dezelfde plek.

4. Hydrateer

Het haar op je hoofd schijnt één van de droogste plekken te zijn van je lichaam, als we haarstylist Anthony Dickey moeten geloven. Als je normaal gesproken een droge huid hebt, dan is het volgens hem nog belangrijker om je haar goed gehydrateerd te houden, om te voorkomen dat het breekt.

Eerder onderzoek wijst erop dat wie last vast droog en broos heeft, last heeft van zogeheten ‘open haarschubben’. Dat is het buitenste laagje van je haar en heeft een beschermende werking. Als die open zijn, kunnen voedingsstoffen er makkelijk door ontsnappen.

Door je haar goed te verzorgen en te hydrateren, kan je dit verhelpen. Maar kijk wat bij jouw haartype past: bij de één is een wekelijkse conditioner prima terwijl de ander vaker haarmaskers nodig heeft (als je haar echt heel droog is bijvoorbeeld).

5. Antioxidanten

Helaas, maar waar: net als je lichaam, wordt ook je haar steeds iets ouder. In de meeste gevallen betekent dat je haar grijs (yup), minder en dunner wordt. En als kers op de taart: je haar groeit minder snel.

Om je haar minder snel oud te laten worden, is het volgens wetenschappelijk onderzoek zaak om antioxidanten te eten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamine C, E en andere vitamine en mineralen, die vechten tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Vitamine C speelt een grote rol bij het aanmaken van collageen dat helpt bij het verstevigen van je haar.

Ook leuk: Waarom je hennep(olie) wilt gebruiken als verzorgingsproduct voor je haar

Antioxidanten kan je ook gebruiken in je de vorm van een haarolie-, -serum of -spray om je haar te beschermen tegen schade van UV-licht.  Zoek daarvoor naar producten met vitamines en dan met name vitamine E.

6. Stop met je haar stijlen

Het gebruik van een stijltang is funest voor je haar. Wil je jouw haren sneller laten groeien en gezond en stralend haar? Dan zul je toch echt moeten stoppen met het stijlen van je haar. Gebruik je nu een stijltang op dagelijkse basis? Begin dan in elk geval met het afbouwen van je gebruik.

Als je je haar wilt laten groeien en gezond wilt krijgen, heeft namelijk een pauze nodig van het beschadigen door de hitte. Gebruik je toch je stijltang? Zorg dan voor een hittebeschermer.

7. Draag je haar in beschermende haarstijlen

Heb je kroes- of krulhaar dan is het goed om af en toe je haar in een beschermende haarstijl te dragen zoals een flat twist, boxbraids of cornrow paardenstaart. Deze haarstijlen kunnen de haargroei bevorderen en het afbreken van je haar voorkomen.

Volgens haarstylist Miko Branch is dit erg fijn voor je haar: “Je minimaliseert je dagelijkse haarroutine (met bijbehorende producten), het bedekt de haarpunten en beschermt je haar zo tegen de kou in de winter en uitdrogen in de zomer”. Zo kun je je haar voorzichtig laten uitgroeien of op een veilige manier overschakelen tussen twee verschillende haartexturen.

8. Laat het regelmatig (kleine beetjes) knippen

Hoe gek het ook klinkt: als je haren sneller wilt laten groeien, zul je vaker naar de kapper moeten dan je eigenlijk wilt. Door regelmatig kleine stukjes af te knippen, voorkom je dat het aan de onderkant afbreekt en je haar vanzelf langer wordt.

Hoewel je haargroei natuurlijk wordt gestimuleerd vanuit de wortel op je hoofdhuid, helpt afbrekend haar je niet naar een lange, gezonde haarbos.

Meer natural beauty

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️