Rosa Bertram
Rosa Bertram Body 13 okt 2020

Laat je haar langer groeien op een natuurlijke manier

Soms zie je van je haarbossen waarvan je denkt: díe wil ik ook. Helaas is dat niet mogelijk, je haargroei en je haartype zijn immers genetisch bepaald. Maar je kan wél een aantal dingen doen om een gezonde, stralende haarbos te krijgen en je haar bijvoorbeeld langer te laten groeien, op geheel natuurlijke wijze.

Volgens de wetenschap zijn er 6 manieren om je haar op een natuurlijke manier te laten groeien:

Maak je hoofdhuid schoon en stimuleer je hoofdhuid

Wil je langer haar? Dan is het volgens experts belangrijk te beginnen bij het begin: de hoofdhuid. je hoofdhuid kan namelijk ontstoken raken door bijvoorbeeld oxidatieve stress of een hoofdhuidaandoening. Is dit chronisch het geval, dan is er uiteindelijk een verhoogde kans op verdund of uitvallend haar.

Hoe voorkom je dit? Geef je hoofdhuid regelmatig een zachte wasbeurt. “Door je hoofdhuid zachtjes te masseren tijdens de wasbeurt, wordt de bloedstroom verhoogd, stress verminderd en worden de haarzakjes juist gestimuleerd,” legt haarstylist Miko Branch uit aan MindBodyGreen.

Regelmatige hoofdmassages blijken volgens de wetenschap de haargroei te bevorderen. Gouden tip dus!

Voorkom schade

Als je je haar wilt laten groeien, dan wil je natuurlijk voorkomen dat je je haar beschadigt. Pas daarom op met: je haar regelmatig wassen met schadelijke stoffen, hard borstelen, stijlen en föhnen. Dat draagt allemaal niet mee aan gezond haar.

Borstelen wil je doen vanaf de puntjes en dan naar boven werken. Ook onder de douche wil je voorzichtig zijn: nat haar is erg kwetsbaar.

Lees ook: Gezond en stralend haar zonder dure shampoo’s? Zo krijg je gezond haar van binnenuit

Draag je haar trouwens ook liever niet te vaak in een strakke staart, maar ga liever voor een wat zachter elastiekje. Door je coupe af te wisselen, zorg je dat er niet steeds druk komt op dezelfde plek.

Hydrateer

Het haar op je hoofd schijnt één van de droogste plekken te zijn van je lichaam, als we haarstylist Anthony Dickey moeten geloven. Als je normaal gesproken een droge huid hebt, dan is het volgens hem nog belangrijker om je haar goed gehydrateerd te houden, om te voorkomen dat het breekt.

Eerder onderzoek wijst erop dat wie last vast droog en broos heeft, last heeft van zogeheten ‘open haarschubben’. Dat is het buitenste laagje van je haar en heeft een beschermende werking. Als die open zijn, kunnen voedingsstoffen er makkelijk door ontsnappen.

Door je haar goed te verzorgen en te hydrateren, kan je dit verhelpen. Maar kijk wat bij jouw haartype past: bij de één is een wekelijkse conditioner prima terwijl de ander vaker haarmaskers nodig heeft (als je haar echt heel droog is bijvoorbeeld).

Antioxidanten

Helaas, maar waar: net als je lichaam, wordt ook je haar steeds iets ouder. In de meeste gevallen betekent dat je haar grijs (yup), minder en dunner wordt. En als kers op de taart: je haar groeit minder snel.

Om je haar minder snel oud te laten worden, is het volgens wetenschappelijk onderzoek zaak om antioxidanten te eten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamine C, E en andere vitamine en mineralen, die vechten tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Vitamine C speelt een grote rol bij het aanmaken van collageen dat helpt bij het verstevigen van je haar.

Ook leuk: Waarom je hennep(olie) wilt gebruiken als verzorgingsproduct voor je haar

Antioxidanten kan je ook gebruiken in je de vorm van een haarolie-, -serum of -spray om je haar te beschermen tegen schade van UV-licht.  Zoek daarvoor naar producten met vitamines en dan met name vitamine E.

Stop met je haar stijlen

Het gebruik van een stijltang is funest voor je haar. Wil je een gezond en stralend haar? Dan zul je toch echt moeten stoppen met het stijlen van je haar. Gebruik je nu een stijltang op dagelijkse basis? Begin dan in elk geval met het afbouwen van je gebruik.

Als je je haar wilt laten groeien en gezond wilt krijgen, heeft namelijk een pauze nodig van het beschadigen door de hitte. Gebruik je toch je stijltang? Zorg dan voor een hittebeschermer.

Laat het regelmatig (kleine beetjes) knippen

Hoe gek het ook klinkt: als je langer haar wilt, zul je vaker naar de kapper moeten dan je eigenlijk wilt. Door regelmatig kleine stukjes af te knippen, voorkom je dat het aan de onderkant afbreekt en je haar vanzelf langer wordt.

Hoewel je haargroei natuurlijk wordt gestimuleerd vanuit de wortel op je hoofdhuid, helpt afbrekend haar je niet naar een lange, gezonde haarbos.

Meer natural beauty

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Laat je haar langer groeien op een natuurlijke manier
Sluiten