Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 20 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Is liefde op het eerste gezicht ook échte liefde? De wetenschap geeft antwoord

Liefde op het eerste gezicht: wie droomt daar nu niet van? Na het zien van menig Disney- of Hollywoodfilm is dat hét romantische plaatje dat is ontstaan van echte liefde. Twee vooralsnog vreemden van elkaar, kijken elkaar in de ogen en weten het zeker ‘jij bent de liefde van mijn leven’. Maar bestaat het echt?

En als dat zo is, is liefde op het eerste gezicht dan ook een echte indicatie liefde?

Liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht: het klinkt als een prachtige manier om de liefde van je leven te ontmoeten. Je ziet elkaar, kijkt elkaar in de ogen en voelt een ontzettend sterke aantrekking tussen jullie twee. Je bent op slag verliefd.

Een romantisch verhaal natuurlijk, maar betekent zo’n abrupte verliefdheid ook een gezonde, duurzame liefdesrelatie? Kan je iemand ontmoeten en al wéten ‘this is it’?

Waarom je als sterk persoon jezelf tóch altijd verliest in een relatie

Er is een studie die inderdaad uitwijst dat het mogelijk is. Zo’n zestig procent van de koppels zou vanaf de eerste ontmoeting hebben geweten dat ze voor de liefde van hun leven stonden (Naumann, 2004).

Onderzoek naar liefde op het eerste gezicht

Nu is er echter een Nederlands onderzoek gedaan onder hetero stellen, dat komt met bewijs voor liefde op het eerste gezicht. De onderzoekers lieten 400 mannen en vrouwen een vragenlijst invullen over hun potentiële romantische partners, meteen nadat ze diegene hadden ontmoet.

Een stelling op de lijst was ondermeer ‘ik ervaar liefde op het eerste gezicht met deze persoon’, maar ook konden de respondenten aangeven hoe fysiek aangetrokken ze zich voelden tot de andere persoon en hoeveel passie (seksuele aantrekking) ze voelden.

Vervolgens werden er én foto’s getoond van de potentiële lovers én konden de fresh love birds elkaar in het echt zien. Wat bleek?

Geen vooringenomen herinnering

Mensen ervaren het gevoel inderdaad van liefde op het eerste gezicht wanneer ze elkaar zien. Het wordt ook wel gezien als een sterke aantrekking die later een relatie zou kunnen worden. Dat haalt het tegenargument dat liefde op het eerste gezicht ook een soort ‘vooringenomen herinnering’ zou kunnen zijn onderuit.

Liefde op eerste gezicht makkelijker met knap persoon

Uit het onderzoek bleek dat vreemden sneller het gevoel van ‘love at first sight’ ervaarden wanneer ze de ander fysiek aantrekkelijk vonden. Sterker nog: de kans bleek dan negen (!) keer hoger om de vonk te voelen.

Mannen ervaren het sneller

De onderzoekers weten niet waarom, maar uit de resultaten blijkt dat mannen sneller aangeven liefde te voelen bij de eerste ontmoeting dan vrouwen. Er wordt gedacht dat een vrouw kieskeuriger is wie ze uitzoekt om te daten, terwijl een man dit gevoel misschien met meerdere vrouwen zou kunnen hebben. Het lijkt aannemelijk, maar echt bewijs ontbreekt hiervoor nog.

De 8 tekenen van een liefdevolle en gezonde relatie

Het komt vaak van één kant

Dat is dan weer jammer; maar de resultaten van het onderzoek laten zien dat liefde op het eerste gezicht vaak ervaren wordt door maar één persoon. Dat betekent dat gedeelde liefde op het eerste gezicht een stuk minder vaak voorkomt.

Ontstaat er later een relatie? Dan betekent dat dat de ander er nog even de tijd voor nodig had.

Liefde op het eerste gezicht is geen echte liefde

Dat lees je goed: de laatste, interessante uitkomst van het onderzoek is dat liefde op het eerste gezicht niet per se echte liefde is. Waarom niet?

De essentiële kenmerken van echte liefde, zoals toewijding, intimiteit, passie en vertrouwen, zijn op het moment dat je elkaar voor het eerst in de ogen kijkt, nog hartstikke klein. De mate waarin geliefden die al in een relatie zitten, deze kenmerken beoordelen is vele maten sterker. Logisch, ze kennen elkaar immers door en door.

Liefde op het eerste gezicht kan je dus wel degelijk ervaren, alleen is het niet zozeer echte liefde. Wanneer liefde op het eerste gezicht dan tóch uitmondt in een relatie, is het verhaal natuurlijk geweldig romantisch.

En laten we eerlijk zijn: op slag verliefd zijn in een wereld waarin daten niet altijd even makkelijk is, is best een aantrekkelijk idee toch?

Lange relatie en seks? Goedele Liekens pleit voor ‘Bambiseks’, maar wat is dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️