Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 4 dec 2018
Leestijd: 5 minuten

Een reiki guide voor beginners

Reiki, het is een helende therapie die zo’n 100 jaar geleden is bedacht door de Japanse boeddhist Mikao Usui. Het draait om het simpele spirituele principe dat we allemaal geguide worden door dezelfde onzichtbare levenskracht dat voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid zorgt. Snap je daar precies niks van? Geeft niet. Dit is een reiki guide voor beginners. 

Om het iets concreter te maken: reiki is een behandelingsmethode (een healing) met handopleggingen als basistechniek. Handen zijn het meest gevoelig voor het oppikken en overbrengen van energieën. Wat je er aan hebt? De energie die door je lichaam stroomt, kan vastlopen en zorgen voor blokkades. Met reiki kan je deze blokkades healen en de energie weer vrij door je lichaam laten stromen.

De daad van het leggen van de handen op het lichaam van een mens of dier om pijn te verzachten en weg te nemen is zo oud als het instinct. Als men pijn voelt wordt meestal als eerste een hand op de pijnlijke plek gelegd. Menselijke aanraking is het overdragen van warmte, rust, genezende kracht, zorgzaamheid en liefde. Klinkt het nog steeds als abracadabra?

Hoe begin je als Reiki-leek?

In principe werkt de ‘reiki master’ met z’n handen door middel van lichte aanrakingen of de handen dichtbij het lichaam te houden. Sommige mensen hebben helende handen (en vaak warme handen) die hun vanzelf naar een warme plek op het lichaam van de ander leiden om te vastzittende energie te healen. Reiki master Kelsey Patel denkt dat iedereen redelijk snel kan leren werken met energieën en de impact van de energiestroom van anderen. Ze legt uit hoe het werkt en hoe je er een ritueel van kan maken.

Het ontvangen van energie

Voordat je een reiki sessie begint, is het van belang dat je eerst de energie in je eigen lichaam activeert. Doe je ogen dicht en adem een paar keer diep in en uit. Stel je voor dat er door de bovenkant van je hoofd een energiestroom loopt met wit helend licht van de bovenkant van je hoofd naar je hart en door je armen en handen. Vraag om energie naar de plekken waar je heling het meest nodig hebt.

Waarom dit belangrijk is? Als je een ander gaat helen met jouw energie, dan ga je in elk geval niet aan het werk met ‘lege handen’. Als je eenmaal de energie flow voelt, blijf dan op een rustige manier ademhalen. Net als bij meditatie kan het zijn dat je gedachten afdwalen en je jezelf afvraagt of het wel werkt. Ga dan weer terug naar je ademhaling en probeer jezelf weer als een healer te zien.

Slaap reiki

Een reiki sessie kan ook worden gegeven met de focus op slapen. Het doel is dan de zorgen van die dag los te laten om beter te kunnen slapen. Vraag de ontvanger van de sessie op zijn of haar rug te gaan liggen en zorg dat je in de buurt van zijn of haar hoofd bent. Stel je dan de stroom van helend licht voor die van jouw handen naar het hoofd van de ander loopt en zo de pijn en nare gebeurtenissen van de ander ‘cleared‘ met jouw energie.

Vraag de ontvanger om een paar keer diep in en uit te ademen en daarna 3 seconden in te ademen en 5 seconden uit te ademen. Vraag dan voorzichtig of zij of hij de hele dag als één herinnering te zien en dankbaar te zijn voor elke herinnering van die dag. Hierna kunnen de herinneringen vanzelf wegstromen bij de uitademing.

https://www.bedrock.nl/reiki-op-afstand/

Vertel tussendoor dat het oké is als de gedachten van de ontvanger afdwalen terwijl jij met je handen jouw energie doorgeeft. Dit doe je door met je handen boven het hoofd en het lichaam van de ander te zweven. Focus je op hoe het lichaam wordt geheald en helemaal relaxed wordt voor een goede nachtrust. Na zo’n 15 tot 30 minuten is de ander meestal zen, maar je kan zolang met de reiki doorgaan als je zelf fijn vindt.

Reiki tegen stress

In de knetterdrukke maatschappij waarin we nu leven, heeft helaas bijna iedereen weleens last van flinke stress. Vaak is het hebben van stress gerelateerd aan niet goed ademen halen. Met andere woorden: een tekort aan een juiste ademhaling, kan voor méér stress zorgen. Als je iemand met reiki wilt healen tegen stress, doe je dat via de schouders naar de rest van het lichaam.

Vraag de ander om bijvoorbeeld te gaan zitten op een stoel. Ga erachter staan en plaats je handen op de schouders voor zo’n 10 tot 15 minuten. Focus je ook hier weer op de energie die vanuit jouw lichaam via je handen naar de schouders en het lichaam van de ander stroomt. Adem samen diep in en uit. Zo kan je op een natuurlijke manier de gespannen energie van de ander wegnemen.

Energie afsluiten

Klaar om de healing sessie af te sluiten? Dan is het tijd om je dankbaarheid te tonen, jezelf te reinigen of zuiveren en de energie tussen jullie af te sluiten. Een reiki sessie afsluiten is simpel: je kan gewoonweg een stap naar achter zetten, je handen afhalen van de extra energie en houd je handpalmen tegen elkaar voor je hart in de ‘prayer position‘.

In de prayer position bedank je jezelf, de energie en de ontvanger voor de sessie die jullie samen deden.

Meer leren over reiki?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️