Josephine Kay
Josephine Kay Liefde & Seks 14 aug 2016
Leestijd: 5 minuten

Waarom liefde vaak in haat verandert als een relatie eindigt (en hoe het anders zou kunnen)

Je hebt jarenlang lief en leed gedeeld, kent elkaars grootste geheimen en hoeft elkaar alleen maar aan te kijken om te weten wat de ander denkt. Dit is echt liefde, voor altijd. Maar dan, opeens, is het over. De liefde is voor een van de twee voorbij, of er is een ander in het spel. Pijnlijk. Maar nóg pijnlijker als de manier waarop het eindigt onnodig hard gebeurt. Doordat een relatie op een onaangename en respectloze manier wordt beëindigd, voelt het alsof al die jaren vóórdat het uitging niets betekenden. De grote donderwolk overschaduwt de liefde en het geluk dat jullie ooit samen hadden. Amerikaans psycholoog Dr. Jennifer Freed vertelt aan Goop waarom dit vaak voorkomt én deelt manieren waarop het anders zou kunnen.

Waarom gebeurt dit?

  1. Mensen zijn te bang om hun eigen verdriet onder ogen te zien en willen hier geen verantwoordelijkheid voor nemen.
  2. Het verdriet van de ander wordt zo hard het als kan gemeden. Ze willen het liever niet zien gebeuren, en voelen zich verantwoordelijk voor de pijn.
  3. Ze houden dingen achter omdat ze alleen aan hun eigen hachje redden denken.
  4. Ze willen hun ex straffen voor het verdriet dat ze zelf hebben ervaren of gevoeld gedurende de relatie.
  5. Mensen kunnen de consequenties van een break up niet aan. Door hun acties gebeuren er bepaalde dingen als een koophuis die op de markt moet, spullen die verdeeld moeten worden en familieleden die op de hoogte gesteld moeten worden.
  6. Ze geven hun ex de schuld voor alles wat er in hun eigen leven is misgegaan.

Lees ook: Waarom je je ex niet moet vergeten

De bovenstaande voorbeelden geven aan dat er vaak veel verdriet en misverstanden tussen koppels plaatsvinden. Terwijl een relatie niet op zo’n vervelende manier beëindigd hoeft te worden. Het vergt veel moed om een relatie op een volwassen en liefdevolle manier te beëindigen, misschien ten koste van je eigen gevoel, zodat je de ander zo min mogelijk kwetst. Het kan ook pijnlijk zijn om het gevoel toe te laten van ‘falen.’ De enige manier om de pijn voor de ander te verzachten is je eigen tekortkomingen onder ogen te zien.

10 manieren om een break up minder pijnlijk te maken

Neem de verantwoordelijkheid

Geef toe dat je niet genoeg je best hebt gedaan voor de relatie. Laat weten dat je de ander niet genoeg geapprecieerd hebt en de ander verwaarloosd hebt.

Neem de tijd

Neem de tijd om alles met je ex te bespreken en geef je ex ook de tijd om het te verwerken en vragen te stellen.

Zeg alleen goede dingen

Het komt vaak voor dat mensen negatief over hun ex spreken. Dat is vooral onterecht en onnodig als jij degene bent die het uit heeft gemaakt. Wat je over hun zegt, zegt namelijk ook veel over jou.

Ook interessant: Dit is een ongezond trekje dat veel vrijgezellen hebben, vertelt een relatie-expert

Verdeel alles eerlijk

Als jij degene bent die het uitmaakt is je spullen eerlijk verdelen het minste dat je kunt doen.

Geen seks met je ex

Vermijd altijd seks met je ex. Het voelt vertrouwd aan en is extra spannend omdat het eigenlijk ‘niet mag.’ Maar uiteindelijk wordt het alleen nog moeilijker en meer verwarrend om er echt een punt achter te zetten.

Wees vriendelijk

Niet alleen tegen je ex, maar ook tegen haar/zijn (of gezamenlijke) vrienden en de familieleden. Probeer geen kant te nemen. Er is namelijk geen kant, iedereen is gedupeerd.

Lees ook: Ben jij klaar voor een serieuze relatie? Volg dan deze 5 stappen

Je hoeft niet te winnen

Probeer eindeloze ‘welles, nietes’ gesprekken uit de weg te gaan. Het gaat er uiteindelijk niet om wie gelijk heeft. Als je je gelijk krijgt, verandert het niets aan de situatie.

Creëer ruimte

Ga niet naar dezelfde feestjes, kroegen, supermarkten, winkels waar je ex ook altijd naartoe gaat. Geef de ander ruimte en vermijd pijnlijke onnodige ontmoetingen.

Toon respect

Houd de geheimen die je over de ander weet geheim. Er is niets zo respectloos als andermans intieme geheimen met derden delen als het uitgaat.

Voel je verdriet

Stop het niet weg en doe niet alsof het je niets doet. Het is altijd pijnlijk voor beiden partijen. Geef toe aan het verdriet en aan wat je precies voelt. Dat mag er ook zijn, ook als jij de beslissing hebt genomen.

Hoe een verbroken relatie ervoor kan zorgen dat je groeit als persoon

Zoals Paul Simon ooit zong, zo zou je het dus niet moeten doen

You just slip out the back, Jack
Make a new plan, Stan
You don’t need to be coy, Roy
Just get yourself free
Hop on the bus, Gus
You don’t need to discuss much
Just drop off the key, Lee
And get yourself free

Meer lezen?

Is je relatie net uit? We geven tips om goed om te gaan met een break-up. Wat tijd kan ook heel fijn zijn om je voor te bereiden op de liefde van je leven. En ja, deze kan je ook juist knettergek maken.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Holly Wood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️