Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 13 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo weet je of je een alfavrouw bent (of hebt)

Bij een alfamannetje heeft iedereen wel een beetje een beeld. Die ene aap op die rots met de mooiste vrouwtjes, die de boel voor elkaar heeft en waar iedereen zich op een natuurlijke manier naar schikt. Maar hoe zit dat met vrouwen? Wanneer is een vrouw een alfavrouw? Een alfadier – mannetje of vrouwtje – is het individuele dier in een groep dat duidelijk de leiding heeft, zo luidt de definitie. In het dierenrijk is het vaak zo dat een alfamannetje zijn status verdient door zijn gedrag, bij vrouwtjes is die status vaak aangeboren.

Queen Bee

Hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht Belle Derks legt het anders uit. Ze doet onderzoek naar ‘queen bee’-gedrag. In een interview aan NRC vertelde ze: “Het is een naam die ik niet verzonnen heb; het is een beetje een scheldwoord. Het gaat om gedrag van vrouwen die omhoog klimmen in organisaties waar dat niet gebruikelijk is en die zich dan afzetten tegen andere vrouwen. Op drie manieren: ze stellen zich heel mannelijk op, nemen afstand van andere vrouwen en ze zetten zich niet voor hen in.”

Ellebogenwerk dus. Maar dat staat eigenlijk haaks op de zelfverzekerde, leidende, natuurlijke rol die een bijenkoningin of alfavrouw aanneemt.

Alfavrouw

De definitie die Science of People geeft aan de alfavrouw is misschien wel veel treffender. Een alfavrouwtje is niet per se de mooiste, niet altijd degene met de grootste mond. De mensen om haar heen zijn vaak op haar gericht, letterlijk. In een groepsgesprek wijzen voeten van vrouwen om haar heen meestal naar haar. Vrouwen om de alfavrouw heen nemen vaak haar houding over, gaan hetzelfde praten en lachen. En als zij de ruimte verlaat, verandert er iets. Gesprekken vallen stil, mensen in de groep zijn een beetje lost.

Een alfavrouw neemt op een natuurlijke, rustige manier de leiding. Ze heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op mannen en op andere vrouwen. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat de manier waarop het in het dierenrijk werkt (waar je dus als ‘queen bee’ geboren wordt) klopt.

Kenmerken van een alfavrouw

Volgens Lifehack.org zijn er echter tien kenmerken die laten zien of je alfavrouw bent en laten dat nou net skills zijn die je bést kunt trainen of verdienen.

  • Je staat altijd in de spotlights, of je het nou wil of niet.
  • 
Je leeft met een doel. Je wéét wat je aan het doen bent.
  • Je bent niet bang om alleen te zijn (of te blijven).
  • Je begrijpt het belang van balans. Zowel lichamelijk, mentaal als spiritueel.
  • Je omarmt verandering.
  • Je kunt liefhebben.
  • Je wordt vaak niet begrepen.
  • 
Je neemt risico’s en laat je niet controleren
.
  • Je weet dat je soms ook iets niet weet.
  • Je geeft niet op.

Alfavrouwen zijn belangrijk binnen een groep of een bedrijf. Elke groep vrouwen heeft een alfa nodig, iemand die de groep inspireert, motiveert en met elkaar verbindt. Zonder queen bee gebeurt er vaak niets. Het zijn de vrouwen die de grapjes maken, die gesprekken aangaan, ze stellen mensen aan elkaar voor, regelen zakelijke overeenkomsten en nemen de leiding en verantwoordelijkheid.

En (gelukkig) staat in elke groep op sociale omgeving een andere queen bee op. Je rol als queen bee, leader of the pack of alfavrouw heeft vaak veel meer te maken met de groep of het spectrum waarin je je bevindt, dan met iets dat je nou eenmaal ‘bent of niet’.

Meer lezen: Waarom er in elke vrouw een godin schuilt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️