Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 22 nov 2017
Leestijd: 6 minuten

Mannen verkeren in een crisis: wat is mannelijkheid en bestaat het überhaupt nog in de 21ste eeuw?

Vier keer zoveel mannen als vrouwen plegen zelfmoord, gevangenissen bestaan voor 95% uit mannen, mannen krijgen 10 jaar eerder dan vrouwen een hartkwaal, tachtig procent van de daklozen is man, en jongens liggen op het gebied van lezen een jaar achter op meisjes. Schrijver en documentairemaker Tim Samuels raakt een gevoelige snaar met zijn boek ‘Waar is mijn speer: de rol van de man in de 21ste eeuw.’ Hoewel hij zich er zeer van bewust is dat vrouwenrechten ver achter lopen – hij benoemt daarom zeven redenen om geen boek te schrijven in zijn eerste hoofdstuk – heeft hij tóch op papier gezet hoe het gesteld is met mannenrechten en de positie van de man in de huidige maatschappij. Want er gaat duidelijk iets mis.

Hedonistische oplossingen in overvloed

“Nog nooit hebben we zoveel vrijheid gehad om te zijn wie we willen zijn. Hedonistische oplossingen in overvloed. En toch: het is niet eenvoudig om man te zijn. Al betekent dat nu ook niet het einde van de man, zoals sommige feministen gretig hebben aangekondigd, en waarmee we meteen een paar beroerde boeken kunnen overslaan. Het is gewoon de laatste stand van zaken,” aldus Samuels.

Leren van de Zuid-Koreanen: zachte mannelijkheid en make-up bij mannen

En die laatste stand van zaken kaart Samuels meteen als eerste aan in zijn lezing voor The School of Life in Amsterdam. Hij biedt als eerste grappend zijn excuses aan voor de Brexit. Want, degenen die stemden voor het verlaten van de EU waren voornamelijk blanke laagopgeleide mannen. Als tweede versterking voor zijn gedachtes is sinds die lezing Donald Trump verkozen tot nieuwe President. Wederom met veel blanke mannelijk support. Heeft ‘ie dan toch iets te pakken…

Mannelijkheid bespreekbaar

Filosoof en schrijver Stine Jensen sprak de schrijver kort voordat zijn boek in de Nederlandse versie verscheen. Aan haar legt hij de noodzaak als volgt uit: “Het is niet cool om het als man over je mannelijkheid te hebben. Ik wil niet beweren dat mannen het moeilijker hebben dan vrouwen in deze wereld, maar ik wil mannelijkheid wél bespreekbaar maken. Want mannelijkheid is een sterke kracht. En als je die kracht niet goed reguleert, wordt die destructief.”

De echte man, wie is dat eigenlijk? Mannelijkheid is een mysterieus fenomeen

Kracht? Ja, kracht. Samuels wil ons graag aan het denken zetten over de oerkracht van de man. Want, mannen zijn biologisch bepaald toch echt andere wezens dan vrouwen, terwijl ze ook 40 uur per week achter een bureau op een stoel zitten op kantoor. Waar gaat die mannelijke energie dan naartoe? Misschien ligt daar wel de kern van het probleem.

Mannen en daten

Een groot aantal pagina’s in het boek gaat over daten en de keuzestress die veel mannen daarbij voelen. Want, met apps als Tinder en Happn wordt het zoeken naar ‘de ware’ niet makkelijker, maar juist moeilijker. “Het daten van nu is alsof je vastzit in een sushicarrousel. Op een eindeloze lopende band trekt een keur van hapjes aan je voorbij: bij elke swipe van je Tinder-vinger krijg je iets nieuws.

Er verschijnen nieuwe smakelijker gerechten, oude bekende hapjes keren terug en doen je even watertanden, sympathieke, gezonde gerechten voorkomen dat je gulzig wordt, maar zijn het net niet. De keuze is overweldigend en het is te leuk om op te stappen, al kun je geen pap meer zeggen.”

Keuzevrijheid en verwachtingen

En laat keuzevrijheid en verwachtingen nou net onaangename disgenoten zijn. Volgens Samuel werkt dit voor de moderne man alleen maar verlammend. “Hoe kan ons brein omgaan met de overvloed aan keuzemogelijkheden op een van de belangrijkste gebieden in ons leven?”

Leren van de Zweden: mannelijkheid (al van lattepapa’s gehoord?)

Hij vervolgt: “Hoe kun je ‘hou op!’ schreeuwen, wanneer er misschien een betere kandidaat om de hoek komt kijken of online opduikt, als je nog maar even doorgaat? Bovendien heeft de man geen last van een tikkende biologische klok die hem tot praktische besluitvaardigheid dwingt.”

Mannelijk jachtinstinct

Daarbij doet de illusie van perfectie zijn intrede. Mannen zien zo’n groot buffet aan opties voor zich en willen het liefst een perfecte combi van hun lievelingsgerecht naar binnen smikkelen. Zo krijgen mannen op het gebied van dating onrealistische verwachtingen.

“Keer op keer vervloek ik mezelf wanneer ik afscheid neem van een date met de gedachte: ‘ze was mooi, maar…'” En waar komt deze eeuwige zoektocht dan vandaan volgens Samuels? Dat heeft volgens de schrijver met het mannelijke jachtinstinct te maken.

Wanneer het fout gaat

Samuels denkt dus dat de traditionele mannelijkheid onder druk staat. Zo vertelt hij in de Volkskrant: “Onze lichamen zijn ontworpen voor een verzamelaar/jagersamenleving. We zijn niet gemaakt om de hele dag op onze kont te zitten en op toetsenborden te rammelen. Maar dit soort werk domineert.

De crisis van de hedendaagse mannelijkheid

Als de economie vervolgens in elkaar dondert, heeft dat zijn weerslag op mannelijkheid. Wanneer mannen geen banen hebben, onzeker zijn, en hun status en identiteit verliezen, kan dat leiden tot woede of depressie. Als die woede naar buiten wordt geprojecteerd, krijgen buitenstaanders de schuld: vrouwen, migranten. Dat zie je bij de Brexit, en ook bij iemand als Donald Trump”

Interessante vergelijking

Een interessante vergelijking die hij in zijn boek maakt luidt als volgt: “Zolang alles goed gaat, is het alsof je aan de pokertafel zit met een fijn stapeltje fiches voor je: je speelt en je wint. Je voelt het bloed door je aderen stromen, je voelt je sexyer en misschien ook genereuzer.

Zo ook in het echt leven als het meezit. Het spel voelt goed. Als man ken je het succes toe aan jouw manier van spelen, niet aan toeval. Dankzij jouw kunde ben je gekomen waar je bent; je hebt je status, geld, macht en vergaarde bezittingen helemaal verdiend.”

Emotionele poriën

Maar wat gebeurt er als alles mis gaat? Wie krijgt dan de schuld? Mannen zijn dan minder geneigd de oorzaak van hun problemen bij zichzelf te zoeken. “In het echte leven kroppen mannen frustraties op: ze trekken zich terug en zonderen zich af (vaker dan vrouwen).

Het is gemakkelijker de emotionele poriën te sluiten dan om open te staan voor de pijn van mislukking of het succes van anderen. We raken depressief, gespannen, doen aan zelfmedicatie en zelfvernietiging. Wanneer het jagen en verzamelen niet voldoende oplevert, is het moeilijk om je mannelijk te voelen,” aldus Samuels.

Zien: The Mask You Live In op Netflix laat de (heftige) gevolgen van ons idee van mannelijkheid zien

Of er oplossingen zijn? Het boek eindigt met een lijst (niet altijd serieuze) tips om je mannelijkheid om te draaien in iets goeds. Dus, wees een woede-uitbarsting voor, houd je hormonen onder controle en ga niet vreemd of durf te zeggen wat er aan de hand is, met deze simpele tips, die hij ‘speren’ noemt:

Wekelijkse speren

Wees productief

Leer of vergroot een vaardigheid (die niets te maken heeft met je werk). Concentreer je volledig op een taak of hobby waarmee je iets bouwt, maakt of repareert.

Wees je bewust van je lichaam, laat positieve agressie de vrije loop

Doe aan sport, leer een vechtkunst, doe aan yoga of meditatie, neem deel aan een beheerst risicovolle activiteit.

Neem de tijd voor je roedel

Spreek af met een vriend. Onderneem iets met meer dan vier vrienden samen, bedenk een gezamenlijke activiteit.

Neem de tijd voor je ministam

Besteed tijd aan je kinderen of andere jonge familieleden. Zorg dat ouderen zich erbij voelen horen. Trek de stekker eruit en eet gezamenlijk.

Bonussperen

  • Uit je emoties, geef je angsten/kwetsbaarheden toe of vraag om hulp
  • Schreeuw je haat uit
  • Bedrijf de liefde met een vrouw/partner die zich vrij voelt en voldaan in het leven
  • Stap op een meisje af dat je leuk vindt wanneer je nuchter bent (en single)

Man óf vrouw? Er zit nog veel meer tussen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Mannen verkeren in een crisis: wat is mannelijkheid en bestaat het überhaupt nog in de 21ste eeuw?
Sluiten