Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 7 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Moeite met je kwetsbaar opstellen? Dit zijn 7 veilige manieren om het te doen

Zeggen wat je voelt voor een ander, je emoties durven uiten en uitkomen voor iets wat je moeilijk vindt: waar kwetsbaar opstellen voor de één vanzelf gaat, kan het voor een ander ontzettend lastig zijn. Je stelt jezelf immers bloot en kan daardoor gekwetst worden. Veelvoorkomend gedrag is om moeilijkheden daarom maar uit de weg te gaan.

Alleen schiet je daar vaak niets mee op, al helemaal niet als je een relatie hebt. Moeite met je kwetsbaar opstellen? Dit zijn 7 veilige manieren om het te doen.

Kwetsbaar opstellen is niet alleen lastig wanneer je net aan het daten bent, maar óók wanneer je een relatie hebt, is het niet altijd even makkelijk. Terwijl praten over moeilijkheden, dingen waar je tegen aanloopt of lastig mee kunt omgaan juist essentieel zijn om een gelukkige en duurzame relatie te laten werken.

Kwetsbaar opstellen

De communicatie daarin is heel belangrijk. Als je enkel met de vingers naar elkaars tekortkomingen wijst, zul je samen niet ver komen. Auteur van het boek Paradoxical Strategies in Psychotherapy, Leon Stelzer, deelt op Psychology Today daarom een aantal manieren hoe je op een veilige manier jezelf kwetsbaar kunt opstellen naar je partner. Dit zijn ze:

Gevoelens staan voorop

Wanneer je het gesprek met elkaar aangaat, zorg dan dat jullie gevoelens hoe dan ook voorop staan. Welk gevoel dan ook mag er zijn, zorg dus dat er een veilige situatie is om deze met elkaar te delen. Het doel is immers om tot een oplossing te komen en daarvoor zul je jezelf kwetsbaar moeten opstellen.

Wakker de verliefdheid weer aan in je relatie op deze 6 lieve manieren

Vermijd negatief wijzen

Hoewel er ongetwijfeld irritaties of moeilijkheden zijn, wil je voorkomen dat je negatief wijst naar de ander. Houd de gevoelens en emoties die jij ervaart bij jezelf. Je kunt wel zeggen: ‘hier en hier door merk ik dat ik me zus en zo voel.’ En dus niet: ‘door jou voel ik me zo’.

Je kunt dus wel feedback geven op het gedrag of een gewoonte van de ander, maar niet op het karakter.

Blijf respectvol

Hoe boos of verdrietig je ook bent, blijf altijd respectvol en beleefd naar elkaar in een gesprek. Het vergroot je kans aanzienlijk om serieus genomen te worden en er samen ook daadwerkelijk uit te komen. Het is allemaal onderdeel van je kwetsbaar opstellen.

Respecteer de grenzen van je partner

Je kunt het er misschien niet mee eens zijn, maar grenzen van een ander heb je altijd te respecteren. Ook al zijn ze misschien achterhaald of niet bepaald helpend voor de situatie. Het is aan de ander wat hij of zij wel of niet doet. Het is vervolgens aan jou wat jij daarmee doet.

Begin het gesprek niet met een uitkomst in gedachten

Luister naar elkaar en sta open voor hoe het gesprek loopt, ongeacht de uitkomst. Het doel is niet om je partner ten koste wat het kost te krijgen waar jij hem of haar wilt hebben. Laat de controle los…

Knuffel elkaar

In een moeilijk gesprek is het belangrijk om met elkaar te blijven verbinden, hoe moeilijk dat ook is. Een knuffel helpt om in ‘wij’ te blijven denken in plaats van in ‘ik tegen jou’.

Blijf nieuwsgierig naar elkaar

Ondanks dat jullie elkaar al goed kennen, is het voor een gezonde relatie belangrijk om nieuwsgierig naar elkaar te blijven. Naast het kwetsbaar opstellen is het dus ook belangrijk om belangstelling naar elkaar te blijven tonen. Ook na jaren van samenzijn!

Het gaat er dus niet om wie er gelijk of ongelijk heeft of wie er schuldig. Het gaat erom om een compromis te vinden dat voor jullie allebei acceptabel is. Zo wordt het uiteindelijk voor iedereen een win-win situatie! Want wint er één? Dan verliezen beide partijen uiteindelijk, waardoor de relatie kapot kan gaan.

Waarom seks beter in een lange relatie dan casual seks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️