Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 12 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Nóg meer bewijs dat mannen en vrouwen gelijk zijn

Dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, begint gelukkig voor de meeste mensen in de westerse wereld vanzelfsprekend te worden. En dat wordt niet alleen steeds meer door normen en waarden ondersteund: de wetenschap toont aan dat onze hersenen helemaal niet significant aan elkaar verschillen.

Twee correspondenten van de Belgische krant De Standaard lieten hun hersens scannen in het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Het doel: de essentie vinden van wat mannen en vrouwen gelijk maakt of onderscheidt.

“Halverwege de negentiende eeuw beweerden wetenschappers met de grootste stelligheid dat ze het verschil tussen mannen- en vrouwenbreinen zomaar met het blote oog konden zien,” schrijven ze. Sinds onderzoekers gedetailleerde hersenscans kunnen maken, jagen ze die verschillen. “Tot vandaag speuren neurowetenschappers ernaar.”

Bewijs dat mannen en vrouwen gelijk zijn

“Het enige wat vaststaat en waarover wetenschappers geen ruzie maken: mannen hebben doorgaans grotere hersenen dan vrouwen.” Logisch, mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen. En dat betekent dus niet dat mannen intelligenter zijn. “Heel wat diersoorten, denk aan olifanten en walvissen, hebben grotere hersens dan mensen zónder dat ze slimmer zijn dan wij.”

“We moeten stoppen met termen als vrouwelijke en mannelijke hersenen”, vertelde ook de Israëlische neuro- en gedragswetenschapper Daphna Joel, die meer dan 5.500 hersenscans analyseerde, aan de Volkskrant. Vooroordelen als het betere geheugen van vrouwen of sterker ruimtelijk inzicht van mannen, kloppen niet. “Slechts een heel kleine minderheid van 1 tot 4 procent van de deelnemers heeft een brein waarvan álle onderdelen de meest vrouwelijke of juist de meest mannelijke variant hebben.”

“Eén stel hersenen is doorgaans niet consistent mannelijk of vrouwelijk,” legt ook professor D’Hooge, die de twee Belgische reporters onder de MRI legde, uit in De Standaard. “Je kan dus bijna nooit voor één persoon zeggen dat die een typisch mannen- of vrouwenbrein heeft. Er is eerder sprake van een gefragmenteerd beeld dan van twee types hersenen.”

Kunnen we dan nog wel over een mannenbrein of een vrouwenbrein spreken? Nee, zeggen de neuropsychologen. Over het algemeen is dat onderscheid compleet achterhaald. Ha!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️