Redactie
Redactie Psyche 12 nov 2020
Leestijd: 8 minuten

Waarom vinden we het zo moeilijk om écht van onszelf te houden?

Zelfliefde is een hot topic maar blijkt toch iets te zijn waar veel mensen mee struggelen. Dr. Joe Rubino schrijft in zijn ‘The self esteem book’, dat 85 procent van de wereldpopulatie in verschillende mate kampt met een laag zelfbeeld. 

Zelfliefde is een combinatie van onder andere jouw zelfbeeld, jouw eigenwaarde en de mate van jouw zelfbewustzijn.

Waarom vinden velen van ons het zo lastig om echt van onszelf te houden?

Weten wie je bent

Hoe kun je van iets houden als je niet weet wat of wie het is? Een cruciale stap om onvoorwaardelijk van jezelf te houden is door je bewust te worden van wie en wat je werkelijk bent.

Velen van ons identificeren onszelf met onze naam, onze baan, onze nationaliteit, ons lichaam, enzovoort. Maar in hoeverre zeggen deze dingen iets over wie we zijn. In hoeverre ken jij jezelf écht? Weet jij bijvoorbeeld waarom jij je gedraagt zoals jij je gedraagt? Wat is de drijfveer achter jouw beslissingen? Hoe denk en voel jij je over jezelf en de mensen om je heen?

Lees ook: 18 x meer zelfliefde (zo kun je liever zijn voor jezelf)

Probeer jezelf eens te omschrijven zonder je naam, je baan, je leeftijd of je burgerlijke staat te noemen. Best wel lastig toch? Logischerwijs kun je niet van iets houden als je niet weet wie of wat datgene is.

Pure liefde

Volgens vele grote spirituele leiders en het Boeddhisme zijn wij in onze essentie pure liefde. Jij en ik zijn liefde.

Als we dus inderdaad in onze basis allemaal al pure liefde zijn, waarom ervaren velen dit dan niet zo? Dit is waarom:

Gebrek aan zelfbewustzijn

Eén van de belangrijkste redenen dat we het moeilijk vinden om echt van onszelf te houden is omdat we onze eigen volmaaktheid niet herkennen. Dit gebrek aan zelfbewustzijn uit zich doorgaans in het hebben van een afkeer van onszelf; we vinden onszelf lelijk, dik, stom, dom, slecht.

Must listen: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

Om dit diepe negatieve zelfgeloof te verbloemen creëren we een façade voor de buitenwereld, zodat, anderen ons tenminste wel goed genoeg vinden. Dit is tevens de reden dat we zo afhankelijk worden van de bevestiging van anderen: het lukt ons niet die goedkeuring uit onszelf te halen, omdat ons negatieve geloof dit overschaduwt.

Angsten, onzekerheden en zelfsabotage

Omdat we bang zijn dat anderen achter onze ‘onvolmaaktheden’ zullen komen, bouwen we talloze mechanismen op, om maar niet afgewezen te kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat we onszelf saboteren, angstig en onzeker zijn en maakt dat we nog verder verwijderd raken van wie we daadwerkelijk zijn; volmaakt en pure liefde.

Deze mechanismen zijn de muren die we in de loop van ons leven om ons heen hebben gebouwd om onszelf te beschermen tegen eventuele pijn. Er was misschien een tijd dat deze beschermingsmechanismen je iets opleverden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ouders veel ruzie maakten en, om je ouders niet extra tot last te zijn, je daarom hebt geleerd je eigen gevoelens opzij te zetten.

Nu ben je volwassen en word je niet meer dagelijks blootgesteld aan de grillen van je instabiele vader of moeder. Je vindt het als volwassene wel moeilijk om je eigen behoeftes te communiceren. Je zet andermans gevoelens vaak boven je eigen en je bent een people pleaser.

Touwtjes in handen 

Destijds was dit een functionele manier om met de situatie om te gaan, maar tegenwoordig kan het constant wegdrukken van je eigen gevoelens en behoeftes om de vrede te bewaren in sociale situaties zich tegen je keren.

Ook interessant: Dit is waarom we ons veilig voelen in onze comfort zone (en zo stap je eruit en groei je pas écht)

Deze patronen houden je ‘veilig’ omdat je er op deze manier voor zorgt dat je de touwtjes in handen houdt. Wat je echter niet ziet, is dat deze beschermingspatronen er maar om één reden zijn: er was een tijd dat je jezelf moest beschermen tegen onveiligheid.

Als je nu echt bij jezelf nagaat.. is dit nog steeds zo? Grote kans van niet.

Beschermingspatronen

Sterker nog, het is waarschijnlijk zelfs zo dat deze mechanismen en patronen je nu tegenhouden in het leiden van een leven zoals je dat écht wil en verlangt. En dat is ook wel logisch: het gebrek aan zelfliefde speelt door in alle facetten van je leven: je gaat niet voor die carrièreswitch omdat je bang bent om risico’s te nemen, de controle te verliezen of omdat je bang bent niet goed genoeg te zijn om te doen waar je eigenlijk van droomt.

Je blijft in je huidige relatie terwijl je weet dat dit het niet echt is, omdat je nooit hebt geleerd je eigen gevoelens prioriteit te geven, om uit de zekerheid van je relatie te stappen of omdat je niet weet hoe je alleen moet zijn.

Luister ook: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch

Als we kunnen afleren wat we onszelf hebben aangeleerd (patronen en beschermingsmechanismen), dan kunnen we in contact komen met onze ware aard en wie we écht zijn. Hieruit volgt dus dat je niet op zoek kunt zijn naar liefde, omdat je niet op zoek kunt zijn naar iets wat je al bent.

Je kunt je alleen bewust worden, en daarmee herkennen en erkennen wat je al bent.

3 x tips om dichter in contact te komen met jezelf

En dat doe je op deze 3 manieren:

1. Voel wat je voelt- the good and the bad

De reis naar persoonlijke groei en meer zelfliefde is een hele mooie, maar soms niet altijd een gemakkelijke. Tijdens deze reis zul je gedwongen worden ook die aspecten te belichten die je ooit pijn hebben gedaan of misschien nog steeds pijn doen.

Alleen door de bewustwording, herkenning en erkenning van alle delen van jezelf kun je terugkomen bij wat je eigenlijk altijd al was: volmaakt. Dat is eigenlijk wat zelfliefde echt is.

2. Mediteer

Onze gedachten praten constant tegen ons en het is om die reden niet altijd even gemakkelijk om te luisteren naar je gut feeling. Om echt contact te kunnen maken met wie je bent voorbij al onze (aangeleerde) gedachten zullen we stilte moeten creëren. Een dagelijkse meditatieroutine zorgt ervoor dat je ruimte in je hoofd kunt creëren.

Tijdens het mediteren gaat het er niet om dat je hoofd volkomen leeg is, dat is vrijwel onmogelijk. Het draait om het bewustzijn dat je creëert, een bepaalde stilte, zonder dat je jezelf veroordeeld voor de gedachten en gevoelens die je ervaart op dat moment.

Tip: Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

3. Zelfobservatie

Hoe kan je meer van jezelf houden als je niet weet wie je bent? Zelfobservatie laat je zien wie je daadwerkelijk bent.

In de loop van ons leven hebben we geleerd om onszelf te identificeren met onze gedachten en gevoelens, maar klopt dit wel? Het antwoord is nee. De versmelting met onze gedachten en gevoelens zorgt voor veel lijden. Door middel van zelfobservatie groeit je zelfbewustzijn en leer je dat je niet je gedachten en gevoelens bent en tevens dat ze tijdelijk zijn; ze komen en gaan.

Het oefenen van meer zelfbewustzijn kan door middel van het verkennen van onze schaduwen (Carl Jung). Hieronder volgt een oefening die je daarvoor kunt gebruiken.

  • Schrijf 5 negatieve eigenschappen op voor elk van je ouders. Merk voor jezelf op welke eigenschappen je echt niet kunt uitstaan.
  • Schrijf vervolgens 5 positieve eigenschappen op voor elk van je ouders.. Merk op welke eigenschappen je echt bewondert.

Wil je ook lezen: Behandel jij jezelf met compassie? Zo breng je zelfliefde in de praktijk

Antwoord vervolgens deze vragen:

  • Op welke manier leven deze 10 eigenschappen in jou?
  • Op welke manier uiten deze eigenschappen zich in jou?
  • Op welke manier komen deze 10 eigenschappen in je leven naar voren?

Door middel van dit soort oefeningen kun je je eigen schaduwen beter begrijpen. Datgene in ons wat nog niet geheeld is heeft onze compassie nodig; om zonder oordeel te mogen worden gezien en erkend en vervolgens te worden geaccepteerd.

Dit gastartikel is geschreven door Dana en Sharon, twee zussen en experts op het gebied van zelfliefde. Vanuit een diepe passie om anderen te inspireren en te begeleiden om meer in verbinding te komen met henzelf is We Are Suzelle ontstaan; een platform gericht op zelfliefde, zelfontwikkeling, connectie en alles wat daarbij komt kijken. Wil je meer weten over ons en wat wij doen? Je kunt ons vinden op Instagram @wearesuzelle of ga naar www.danasberro.com.

Ontwikkel (meer) zelfliefde:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️