Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Society 5 jul 2020

Waarom zijn mannen beter in kaartlezen dan vrouwen? En klopt dat wel?

Dat mannen een groter ruimtelijk inzicht hebben en dus beter zijn in kaartlezen, is een hardnekkig cliché. Maar waar zitten de wortels van deze aanname eigenlijk? En klopt dit cliché überhaupt wel?

In de wereld waarin we leven denken we graag in hokjes en stereotypes: mannen zijn beter in dit, vrouwen zijn beter in dat. Maar als je de wetenschappelijke onderzoeken erbij neemt, wat blijft er dan eigenlijk nog over van die stereotiepe beelden?

Verschil in visualiseren

Laten we beginnen bij het begin. Mannen en vrouwen verschillen namelijk wel degelijk in de manier waarop ze zaken visualiseren. Dat komt omdat het hersendeel dat instaat voor ruimtelijke perceptie lichtjes anders gevormd is bij de beide geslachten.

Must read: Denken mannen echt meer aan seks dan vrouwen? We doken de boeken in

Logisch dus dat er inderdaad verschil zit in de manier waarop mannen en vrouwen visuele taken gaan benaderen. Althans, dat is wat de wetenschap lange tijd heeft aangenomen. Maar is dat het hele verhaal? Want betekent een verschil in hersenstructuren ook automatisch dat vrouwen minder goed zijn in kaartlezen?

Onderzoek

In een recente studie werd dieper gezocht naar de onderliggende oorzaken van het verschil in ruimtelijke perceptie. Tijdens het onderzoek moesten twee groepen van deelnemers een aantal ruimtelijke redeneertaken oplossen (taken die te vergelijken zijn met kaartlezen).

Tip: Vrouwenteam in een mannenwereld: je ziet het in de Netflix-documentaire Maiden

En nu wordt het interessant: aan de ene groep werd meegedeeld dat mannen beter zijn in kaartlezen dan vrouwen, aan de andere groep werd het omgekeerde verteld (dus dat vrouwen beter zijn in kaartlezen).

Stereotype threat

Uit de resultaten bleek overduidelijk dat de deelnemers beïnvloed werden door de informatie die ze bij de introductie kregen. Wanneer vrouwen te horen kregen dat ze verondersteld werden om beter te presteren op een bepaalde taak, gingen ze ook daadwerkelijk beter presteren.

Hetzelfde ging op voor mannen. Bijzonder, toch? Dus hoewel vrouwen (en mannen) perfect in staat waren om bepaalde ruimtelijke taken op te lossen, gingen ze toch minder presteren omwille van de verwachting dat ze het slecht zouden doen. In de psychologie heet dit principe de stereotype threat.

Dagelijks leven

En die stereotype threat komt natuurlijk niet alleen voor in een onderzoekssetting, maar ook in het dagelijks leven. Want hoewel de hersenstructuren van mannen en vrouwen inderdaad een beetje verschillen, horen vrouwen ook al heel hun leven dat ze niet goed kunnen kaartlezen. Als gevolg gaan ze dat stereotype geloven en gaan ze zichzelf er ook naar gedragen, vaak heel onterecht.

Kortom: dit onderzoek is een goeie reminder om mensen wat vaker zelfvertrouwen te geven in plaats van ze te doen geloven dat ze iets niet goed kunnen. Want waarom zouden we dat laatste in godsnaam doen? Door elkaar te steunen creëren we alleen maar een mooiere wereld.

Meer over mannen en vrouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom zijn mannen beter in kaartlezen dan vrouwen? En klopt dat wel?
Sluiten