Wie zijn er sneller jaloers? De mannen of de vrouwen?
Op een feestje zie je duidelijk dat iemand jouw partner probeert te versieren. Je voelt je hart sneller kloppen en de adrenaline door je lijf gieren. Herkenbaar? Dat is helemaal niet zo gek. Sterker nog, jaloezie is hartstikke nuttig voor de evolutie van de mens! Maar bij vrouwen werkt dat anders dan bij mannen. We leggen uit hoe dat zit.
Het gros van de mensen vormt paarrelaties. We stichten een gezin en zorgen samen voor het nageslacht. Als daar een derde persoon tussen komt, bedreigt dat deze kwetsbare balans en worden we instinctief jaloers, ofwel beschermend.
Het verschil tussen mannen en vrouwen
Maar mannen zijn om een andere reden jaloers dan vrouwen. Mannen zijn vooral bang dat hun partner vreemdgaat. Ook dat is te verklaren vanuit een evolutionair oogpunt. Als een vrouw vreemdgaat, kan ze zwanger raken van haar lover. Hierdoor loopt de man het risico zijn tijd en geld te investeren in het kind van iemand anders. Of nóg erger: hij geeft zijn eigen genen niet door.
Vrouwen zijn eerder bang dat hun partner verliefd wordt op een ander en hen vervolgens in de steek laat. Vroeger kon je als alleenstaande vrouw met jonge kinderen echt hélemaal niks en had je de steun van een man nodig om überhaupt te kunnen overleven.
Ook lezen: Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan
Gelukkig is dat tegenwoordig anders, maar toch voelen vrouwen zich vooral bedreigd als een man zijn aandacht aan een andere vrouw besteed.
De sociale en materiële status van een vrouw zouden meer gerelateerd zijn aan het hebben en behouden van een intieme relatie dan bij mannen. Wanneer er dus een potentiële aantrekking tot iemand anders bestaat, zou deze bedreiging groter zijn voor vrouwen dan voor mannen. De alleenstaande man zou het makkelijker vinden om zijn eigenwaarde en status in andere dingen te vinden.
Ook interessant: Non-binair: als je geen meisje, maar ook geen jongen bent. Hoe werkt dat in relaties?
Emotionele jaloezie versus seksuele jaloezie
Naast de evolutionaire verklaring is uit onderzoek gebleken dat een man liever geen vreemdgaande partner wil, omdat hij dan aan zichzelf twijfelt in bed. Vrouwen daarentegen willen zich emotioneel verbonden voelen met een man. Als hij verliefd wordt op een ander, dan wankelt die emotionele band.
Lees ook: Het vervolg: nog een reden waarom de gelukkigste stellen vreemdgaan
Vooral als vrouwen een laag gevoel van eigenwaarde hebben, kan dit ervoor zorgen dat ze sneller jaloers worden. Ze voelt eerder een bedreiging, omdat ze niet zeker is van haar zaak en zich afhankelijk voelt van de ander. Overigens is de relatie tussen eigenwaarde en jaloezie bij mannen ook aanwezig. Daar is weinig verschil in te ontdekken.
Uiteindelijk zijn mannen en vrouwen dus even snel jaloers. Alleen zijn de achterliggende redenen verschillend. Pfiew!
Meer over relaties?
- Stop met verwachtingen hebben in de liefde (als je een duurzame relatie wilt tenminste)
- 6 slaapkamerregels voor een gelukkige relatie
- Hoe weet je of een open relatie iets voor jou is? Deze 5 tekenen geven misschien het antwoord