Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 3 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Opscheppen op social media is goed voor ons (en dit is waarom)

Die collega die z’n promotie uitgebreid uitlicht op LinkedIn, dat familielid dat maar niet ophoudt met Instagram-foto’s van haar wereldreis, die studievriendin die al voor de zesde keer op Facebook zet hoe knap haar pasgeboren baby is… Word je er soms ook een beetje gek van? Je bent niet de enige. Maar opscheppen op social media heeft ook voordelen, schrijft Psychology Today.

Ja, het kan inderdaad zijn dat mensen je irritant vinden – achter al die likes kan zomaar een geërgerde blik schuilgaan (net als dat je nooit écht lacht als je ‘haha’ typt). Oftewel, voor andere mensen is het zelden een positief iets als jij een beetje pronkt met wat je hebt of hebt gedaan.

Motivatieboost

Op lange termijn kan dat wellicht ook effect hebben op hoe je wordt behandeld, maar op korte termijn ben je je er waarschijnlijk niet van bewust. Sterker nog, op korte termijn kan opscheppen op social media juist ook een positief effect voor jou hebben. De activiteit van het opscheppen, gevolgd door de erkenning van je online vrienden (in de vorm van likes en reacties), geeft jou namelijk een motivatieboost omdat het het beloningssysteem in je hersenen activeert.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom een compliment meer motiveert dan een cash bonus

Maar een beetje trots en waardering leidt tot meer dan een motivatieboost. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen na een opschep-sessie meer het idee hebben dat ze controle hebben over hun leven en dat ze hun prestaties als invloedrijker gaan beschouwen. Daarnaast zorgt het voor een optimistischere kijk op de toekomst.

Strategisch opscheppen op social media

Oftewel: ben je die slapeloze nachten en borstvoeding even zat, dan weet je weer waarvoor je het doet als je vrienden het er allemaal mee eens zijn dat je een prachtig kindje hebt. Heb je even geen zin in je werkdag, dan moet je soms gewoon even van iemand horen dat je goed bezig bent. En als het überhaupt niet zo goed gaat met je zelfvertrouwen, dan is een ego-boost niet geheel onwelkom. Als je die signalen zowel van jezelf (al dan niet geforceerd) als van anderen ontvangt, kun je weer even vooruit.

Let echter wel op dat je een beetje ‘strategisch’ opschept. In tegenstelling wat je misschien verwacht, kun je beter heel obvious opscheppen dan het op een zogenaamd bescheiden manier brengen, wees eerder onderzoek uit. Als je net doet alsof je helemaal niet trots op jezelf bent, terwijl het duidelijk is dat je naar complimentjes vist, kom je onoprecht over, en dat wordt doorgaans als vervelender gezien dan opscheppen. O, en doe het ook niet al te vaak – niet íedereen kan drie maanden op vakantie.

Meer lezen over social media?

Altijd op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️