Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 31 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Op dit tijdstip werkt je brein het best (handig om te weten)

Er wordt van alles gespeculeerd over de tijd van de dag waarop je het meest productief zou zijn. Methodes als Helweek laten je om vijf uur opstaan omdat je dan meer gedaan zou kunnen krijgen, terwijl sommige studenten zweren bij hun vertrouwde nachtwerk. En ja, uiteraard is er ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het resultaat? Onze natuurlijke productiviteitspiek vindt plaats aan het einde van de ochtend.
Het geheim zit ‘m in je biologische klok. Gedurende de dag ben je in verschillende staten van oplettendheid en heb je wisselende energielevels, en dat kan invloed hebben op de manier waarop je taken uitvoert. Zo kun je de meeste cognitieve taken het beste uitvoeren aan het eind van de ochtend, zei Dr. Steve Kay, professor van de University of South California, tegen Wall Street Journal. Je lichaamstemperatuur en daarmee ook je concentratie en werkgeheugen zijn dan op hun hoogtepunt – ervan uitgaande dat je op een normale tijd bent opgestaan. Andere onderzoeken bevestigen dat je concentratie verslechtert na het middaguur. Pro-tip: door een warme douche in de ochtend kan je piek vervroegd worden. Je bent over het algemeen trouwens ook vrolijker in de ochtend. (Ja, echt).

Buiten je pieken

Creatieve bezigheden kun je dan weer beter in de middag inplannen. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat je problemen die inzicht vereisen het best kunt oplossen als je alertheid juist níet optimaal is. Afdwalende gedachten door moeheid zouden juist creatieve oplossingen kunnen voortbrengen.

Blijft over de fysieke beweging: wanneer moet je naar de sportschool? In de Wall Street Journal vertellen professoren dat de kans op blessures het kleinst is tussen drie en zes uur ‘s middags. Op dat tijdstip zijn je spieren het sterkst en zijn je hand-oogcoördinatie en algemene prestaties het best. Om vijf uur ’s middags werken je longen zelfs 17,6% effectiever dan rond het middaguur.

Lees ook: Iemand leuk vinden, hoe werkt dat in je brein?

Kay beweert dat luisteren naar je biologische klok zelfs gezondheidsvoordelen kan opleveren. Het onderbreken van deze ‘circadiane ritmes’, cycli van 24 uur, kan volgens hem een rol spelen in het veroorzaken van bijvoorbeeld depressie, dementie en obesitas.

De invloed van seizoenen

Andere bevindingen zijn dat je minder alert bent als je net hebt gegeten en dat je rond 2 uur ‘s middags een beetje slaperig wordt. Ook een interessant weetje: het kan per jaargetijde verschillen hoeveel moeite het je brein kost om een bepaalde taak uit te voeren. Seizoenen hebben namelijk invloed op onder andere je bloeddruk en bepaalde genen. Voor een Belgisch onderzoek werden deelnemers elk seizoen uitgenodigd om 4,5 dag in een lab te spenderen om opdrachten te maken. Wat bleek: in de zomer waren ze het best in activiteiten die voor een langere tijd aandacht vroegen, terwijl hun werkgeheugen het meest efficiënt functioneerde in de herfst.

Ook interessant: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Voor je productiviteit is het trouwens ook handig om rekening te houden met ‘ultradiane ritmes’. Dat zijn ritmes binnen het circadiane ritme: ze duren geen dag, maar een paar uur. In deze infographic kun je zien dat je brein anderhalf tot twee uur per keer kan focussen. Ergens in het midden van die periode werkt je brein het best en erna moet je een pauze van zo’n 20 minuten nemen. Op een achturige werkdag zou je die bijvoorbeeld halverwege de ochtend, rond lunchtijd en halverwege de middag kunnen nemen. Er zijn ook methodes die andere ritmes voorschrijven; het beste is waarschijnlijk om je eigen hybride ritme te ontwikkelen. Want onderzoeken of niet, het blijft natuurlijk verschillen per persoon.

Meer lezen over je brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Op dit tijdstip werkt je brein het best (handig om te weten)
Sluiten