Redactie
Redactie Sustainability 27 jan 2019

Vegan én no waste koken? Steel de show met deze Pink Plantbased Pancakes

Pink plantbased pancakes: dat is hét antwoord op de zoete troep die je normaalgesproken naar binnen schuift als je behoefte hebt aan comfort food. Je maakt deze healthy groentenkoekjes met welke groente je ook maar over hebt in de koelkast. Zo verspil je minder en eet je gezonder – haal je toch nog je goede voornemens.

Deze hartige pannenkoekjes zijn een soort dikke groentenpannenkoekjes. Je maakt ze met een simpel beslagje van plantaardige melk, kikkererwtenmeel en bakpoeder, waar je een flinke hoeveelheid weggooigroenten doorheen roert.

Het mooie is dat het met elke soort groenten werkt. Japanners doen er graag kool door (dan heb je okonomiyaki), maar ook fijngeraspte wortels, aardappels en bloemkool doen het goed. En bietjes dus: als je die eerst kookt en pureert, kleuren ze de pancakes mooi roze. Deze pancakes gaan het overigens ook heel goed doen op Valentijnsdag

No Waste de winter door

Wist je dat jij en ik elk jaar ruim 40 kilo aan perfect eetbaar voedsel weggooien? Dat is niet alleen zonde van de verspilde grondstoffen, maar óók voor je portemonnee. Want omgerekend gooi je zo’n € 145,- in de vuilnisbak. 145 euro! Daarvan kun je ook een hotelkamer (met bubbelbad!) boeken, uitgebreid vintage gaan shoppen in Antwerpen of met de trein heen en weer naar Londen – en nog een lunchen bij Ottolenghi ook.

Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)

Zo word je een kliekjeskok

Het beste nieuws: om jezelf (en het milieu) een lol te doen, hoef je heus niet tegen heug en meug al je restjes op te eten. Sterker nog: met een slim kliekjesrecept zet je dat onaantrekkelijke restje zó om in een verrassend lekker hapje. Diana van Ewijk, van no food waste-label Soephoofd, helpt daar graag bij; zij deelt elke maand een recept uit het #KliekjesCollectief, waarin mensen hun tips, tricks én kliekjesrecepten delen.

groentenpannenkoekjes

Kliekjesrecept Pink Plantbased Pancakes

Deze Pink Plantbased Pancakes bijvoorbeeld – lekker! En als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, kun je voortaan al je groentenrestjes omzetten in bijzonder lekker pannenkoekjes.

Hieronder volgt het recept voor ongeveer 6 pink plantbased pancakes.

Dit heb je nodig voor Pink Plantbased Pancakes

  • 75 gram kikkererwtenmeel
  • 5 gram (wijnsteen)bakpoeder
  • 150 ml (vegan) melk
  • 150 gram bietjes, gekookt en gepureerd (of iedere andere soort stevige groente die nog in je koelkast ligt!)
    Variatie: vervang de gepureerde bietjes door spinazie- of pompoenpuree voor groene of oranje pannenkoekjes!
  • Flinke tl komijn
  • Flinke tl gerookte paprikapoeder
  • snufje zout en peper

Topping

  • Geprakte avocado op smaak gebracht met zout, peper en citroensap
  • Paar eetlepels volle (vegan) yoghurt
  • Nigellazaadjes
  • Gehakte peterselie
  • Versgemalen roze peper

Zo maak je Pink Plantbased Pancakes

  1. Klop het meel met 150 ml melk en een snufje zout en peper tot een dik beslag. Voeg de gepureerde bietjes toe. Laat een paar minuten tot een half uur rusten.
  2. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan. Schep het beslag met een eet- of sauslepel in de pan en bak steeds drie kleine koekjes tegelijk, zo’n 3 à 4 minuten per kant. Houd warm tussen twee borden.
  3. Pannenkoekjes klaar? Serveer ze met een lepel dikke (vegan) yoghurt en een schep avocado en garneer met nigella-zaad en versgemalen roze peper.

Eetze!

Meer inspiratie om te koken met kliekjes?

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Vegan én no waste koken? Steel de show met deze Pink Plantbased Pancakes
Sluiten